Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Βηματάκια

Τώρα, στο 9ο…
Συνέδριο Θρακών ήταν και πέρασε και το επόμενο θα διεξαχθεί στις Φέρες σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού ώστε να μην είναι ένα απλό εορταστικό διήμερο την θερινή περίοδο. Βέβαια, ο Δήμος Κομοτηνής έχασε την ευκαιρία να ξεκινήσει την αναβάθμιση από τώρα. Η επιλογή του αμφιθεάτρου της Νομικής δεν ήταν η καλύτερη και μετά την ανακοίνωση της έλευσης του πρωθυπουργού φάνταζε και κακή , καθώς ποιος να χωρέσει στην αίθουσα. Το καλύτερο θα ήταν να έχει επιλεγεί, όπως την προηγούμενη φορά, το κεντρικό αμφιθέατρο στην πανεπιστημιούπολη. Έλειψε μια μεγάλη οθόνη και ηχεία έξω από το αμφιθέατρο ώστε να παρακολουθούν τις εργασίες όσοι ήταν εκτός αίθουσας και στην εναρκτήρια συνεδρίαση, λόγω και του Καραμανλή, ήταν πάρα πολλοί.
Άγιος Ευριπίδης
Μας άλλαξε και άγιο ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του τόνισε πως «ο πρωθυπουργός της χώρας, ήρθε στην Θράκη για να προσκυνήσει στο νέο σύμβολο των Θρακών που λέγεται … Ευριπίδης! Η Παναγία Κοσμοσώτηρα τέλος! Το νέο σύμβολο είναι ο Ευριπίδης μας.». Ο Γιώργος Ντόλιος εξέφρασε το συντριπτικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, το οποίο όμως δεν έχει εκπρόσωπο να εκφραστεί! Πάντως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως το συνέδριο υποβαθμίστηκε και πήρε έναν προεκλογικό χαρακτήρα λόγο της παρουσίας του πρωθυπουργού. Η φετινή διοργάνωση δεν άγγιξε τα πραγματικά προβλήματα της Θράκης, σχολίασε ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Λευτέρης Χατζόπουλος. Ο ίδιος τόνισε πως αρκετές από τις προτάσεις που έκανε η Ομοσπονδία απορρίφθηκαν από την οργανωτική επιτροπή, η οποία επέλεξε το συνέδριο να αφορά καθαρά την ανάπτυξη της Θράκης. Ένα θέμα, το οποίο συζητείται σε κάθε ευκαιρία, πρόσθεσε ο Λευτέρης Χατζόπουλος χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χάρης Δεληγιάννης μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Κεντρικής Ευρώπης. Ο ίδιος τόνισε πως ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του πρωθυπουργού, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του ήταν καθαρά προεκλογικός και δεν έδινε λύση στα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου.
Η θεματολογία
Καλώς επιλέχτηκε ως θέμα του συνεδρίου η ανάπτυξη της Θράκης, ένας όρος που περιλαμβάνει τα πάντα. Ωστόσο ελάχιστος ήταν ο χρόνος που δόθηκε στους απόδημους να εκφραστούν ενώ οι εισηγήσεις μονοπωλήθηκαν από τους πανεπιστημιακούς. Το συνέδριο είναι κυρίως των αποδήμων και αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Να πουν τι είδαν να γίνεται στην Θράκη και τι ήθελαν να δουν να γίνεται επιτέλους. Δεν ήταν λίγοι οι απόδημοι που παραπονέθηκαν αφού όπως είπαν οι εισηγητές είναι πάντα εδώ και έχουν στην διάθεση τους τον τοπικό Τύπο και τα ΜΜΕ ώστε να καταγράφουν, όποτε θέλουν, τις απόψεις τους. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο και για εισηγήσεις-εκθέσεις ιδεών…
Γιούχαααα
Έτρεχαν και δεν έφταναν τα τοπικά στελέχη της ΝΔ για την επίσκεψη του Καραμανλή, έτρεχαν και δεν έφταναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το τι θα κάνουν. Οι πιο σοβαροί ξεκίνησαν να ενημερώνουν τα κομματικά στελέχη για μια σιωπηλή αποχή από το συνέδριο, άλλοι που είναι σε «επιτελεία» μεταξύ κρασιού και ούζο αργά το βράδυ τηλεφωνούσαν σε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος για … κατήχηση! Νέα ήθη. Πάντως απ’ ότι φάνηκε έπρεπε αυτή η σιωπηλή αποχή να τηρηθεί για να μην υπήρχαν και οι παρεξηγήσεις.
Κάπου θα γύρει
Σε συνέδριο Θρακών για πρώτη φορά βρέθηκε πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ είδε προεκλογικού χαρακτήρα εμφάνιση και σιωπηλά απείχε. Παρέστη ο Γιώργος Πεταλωτής και έκανε το λάθος να χαρακτηρίσει προεκλογική την ομιλία Καραμανλή και χειροκροτητές τους συνέδρους και αποδοκιμάστηκε. Γνώριζε την σύνθεση του συνεδρίου και μάλλον προσεκτικός θα μπορούσε να είναι. Πάντως ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός, κατά κάποιο τρόπο θα απαριθμούσε τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης του. Η μεγαλύτερη επιτυχία ενός συνεδρίου θα είναι να έχει όλη την πολιτειακή ηγεσία, γιατί όχι και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ε, αναλόγως του ποιος είναι στα πράγματα, προς τα εκεί θα γύρει κάπως το συνέδριο.
Ανασχηματισμός;
Για να καταλάβετε πόσο διαλυμένη είναι η κυβέρνηση Καραμανλή, αρκεί να γράψουμε το παρακάτω -πέρα για πέρα- αληθινό περιστατικό. Ο Παυλόπουλος είχε αποφασίσει να κάνει αλλαγές στους Περιφερειάρχες. Είχε ενημερώσει τον Καραμανλή και ο πρωθυπουργός είχε ανάψει το πράσινο φως. Μετά όμως από γκρίνιες ορισμένων υπουργών, επειδή θα φεύγανε οι φίλοι περιφερειάρχες, ματαιώθηκε το πλάνο του Παυλόπουλου. Εδώ ο Καραμανλής δεν μπορεί να αλλάξει έναν απλό περιφερειάρχη, θα αλλάξει υπουργούς με σαρωτικό ανασχηματισμό; Πλάκα κάνουμε;
Η θρακιώτισα βουλευτής
Παρούσα στο συνέδριο και η θρακιώτισα στην καταγωγή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Ανδιοπούλου. Στις παρεμβάσεις της έκανε λόγο για αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής και για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου εξωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης προς της γείτονες χώρες, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας, τοπικά, όλων των δυνάμεων ανεξαρτήτως θρησκεύματος.
Δήμος Ξυλαγανής;;;
Με απορία αρκετοί συμπολίτες μας, άκουγαν και έβλεπαν τον δήμαρχο Κομοτηνής, μία μέρα πριν την έναρξη του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών να μιλάει στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια για τον ερχομό του Καραμανλή και να τους ενημερώνει για το πρόγραμμα του. Όταν ήρθε η ώρα να πει για τον δήμο Μαρώνειας, έλεγε συνέχεια «δήμος Ξυλαγανής». Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές ακούσαμε «δήμος Ξυλαγανής»!
Με φίλους του
Και επειδή περί θρησκεύματος ο λόγος, αρκετοί μουσουλμάνοι συμπολίτες, λόγω βεβαίως Καραμανλή, βρέθηκαν στην έναρξη του συνεδρίου. Οι αυτοδιοικητικοί και ο πρώην βουλευτής Ιλχάν, δεν έχασαν την ευκαιρία να δείξουν την προτίμηση τους και την φιλία τους με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Σταμάτη. Ε, όπως τον βλέπουν οι αυτοδιοικητικοί, τον βλέπει και η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων και ας λέει ότι θέλει η μαύρη προπαγάνδα των τουρκοφρόνων.
Εύσημα πρωθυπουργού
Εντωμεταξύ και πρωθυπουργικά εύσημα πήρε ο κ. Σταμάτης. Παρακαθήμενος στο γεύμα στην οικία Στυλιανίδη στην Ξυλαγανή, είχε ευκαιρία για μια ιδιαίτερη συνομιλία με τον κ. Καραμανλή. Γνώριμοι από παλιά στην πολιτική και φίλοι τα είπαν μεταξύ τους, με τον πρωθυπουργό να επικροτεί την πολιτική παρουσία και δράση του περιφερειάρχη στην περιοχή.
Οι βραβεύσεις
Αρκετές οι τιμητικές βραβεύσεις σε θρακιώτες που ξεχωρίζουν. Και φυσικά πώς να μην ξεχωρίσει η βράβευση της ικανότατης αθλήτριας, με σεμνή παρουσία, της ολυμπιονίκης Πηγής Δεβετζή από την Αλεξανδρούπολη. Εκτός πολιτικής, ίσως το πιο αναγνωρίσιμο ( και κοινά αποδεκτή προσωπικότητα) πρόσωπο από την Θράκη τα τελευταία χρόνια.
Και ο χαμένος…
Σύνεδρος δεν ήταν φυσικά, ωστόσο ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Σαρντίς, βρέθηκε στην έναρξη του συνεδρίου. Άκουσε τις ομιλίες προσεκτικά, είδε και το κλίμα, γενικότερα. Ε, ανάμεσα στις μεταφράσεις που του γινόταν, δεν αποκλείεται να του εξηγήθηκε και πως έτσι όπως τα έχει καταφέρει, να βρίσκεται στην γωνία, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τα μαζεύει και να ξενοικιάζει το γκέτο της Ιώνων. Άλλωστε, προσωρινός ένοικος είναι, τι και αν φύγει πριν την λήξη της θητείας του…

1 σχόλιο:

Ι.Δ. Σωτηριαδης είπε...

Μπροστά στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τον εαυτό του, και να συμμετάσχει με τα κομματικά όργανα και τα στελέχη του με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις. Με την προτροπή των πασχόντων από το σύνδρομο της εξουσίας (Ντόλιος και η παρέα του που υπέγραψαν την παραχώρηση των 9οοο στρεμμάτων πανέμορφης γης στην περιοχή του Περάματος σε Αυστραλούς χρυσοθήρες, αυτή η απόφαση δεν συζητήθηκε σε κανένα συνέδριο), κήρυξαν την αποχή από το συνέδριο για μια Παναγιά, της Κοσμοσώτηρας ή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή το σύμβολο Ευριπίδης. Ο φονταμενταλισμός στις δόξες του.
Η αποχή συμφέρει το σύστημα. Την ζήσαμε στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Αν απέχεις από τις εκλογές έχεις παθητική στάση άρα είσαι μοιρολάτρης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ κ. ΆΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ, (οι σχέσεις μου δεν είναι και οι καλύτερες με ευθύνη τους) δεν άκουσαν τις σειρήνες του διχασμού και σκεπτόμενοι πολιτικά συμμετείχαν στο συνέδριο. Για την συμμετοχή τους θα τους κρίνει ο λαός με την ψήφο τους και όχι ο κάθε………
Πολύ περισσότερο ήταν αναγκαία και επιτακτική η συμμετοχή τους, σήμερα που το καπιταλιστικό σύστημα βουλιάζει στα προβλήματα και τις αντιφάσεις του, γενικά και ειδικά στη Θράκη, και μεγαλώνουν τα αδιέξοδα της καθημερινότητας.
Στις συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες που έγινε το συνέδριο η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ταυτόχρονα μια αποφασιστική πολιτική παρέμβαση, καθώς θα αναζητούσε δρόμους επιτάχυνσης των εξελίξεων προς όφελος , του λαού της Θράκης. Στο μέτρο αυτό, στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένες αναπτυξιακές και πολιτικές προτάσεις (πχ η ανάπτυξη του θέματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ» που διακήρυξε ο Γιώργος Παπανδρέου ) θα ήταν ένα ακόμα βήμα σύγκρουσης με τα κυρίαρχα συμφέροντα, αντιλαϊκές πολιτικές, θεωρίες και αντιλήψεις που υπηρετεί η ΝΔ. Πιστεύω ότι μια τέτοια πρόταση θα ψηφιζόταν από την ολομέλεια του συνεδρίου. Αυτό θα πει «καπέλωμα», δηλ. να ψηφισθεί η διακήρυξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου
……………………………………………………………………………………..

«Τις μάζες τις κινητοποιούν η συνειδητοποίηση των προβλημάτων, οπότε έχουμε κοινωνικές και ιστορικές αλλαγές».
Η κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ δεν το έπραξε. Ανέλαβαν την ευθύνη «να βγάλουν τα κάρβουνα από τη φωτιά», ο βουλευτής
Γιώργος Πεταλωτής και ο Νομάρχης Άρης Γιαννακιδης, δεχόμενοι για ένα τετραήμερο ανάρμοστη απολιτική κριτική.
Ι.Δ. Σωτηριάδης

ΥΓ. Λογοκρισία δεν δέχτηκα ποτέ. Είμαι όμως ανοιχτός και επιδιώκω τις παρατηρήσεις ανθρώπων που εκτιμώ. Πολλές φορές μια αρνητική παρατήρηση είναι παρά πολύ ωφέλιμη. Οι άνθρωποι που γράφουν πρέπει να είναι παρά πολύ ανοιχτοί στην κρίση των τρίτων, αλλά εξίσου ανεξάρτητοι από αυτή την κρίση και να μην υποκύπτουν άνευ όρων. Από την άλλη, η χειρότερη λογοκρισία πολλές φορές είναι η αυτολογοκρισία, αυτό που εσύ ο ίδιος διστάζεις να εκφράσεις, φοβούμενος τις συνέπειες που θα έχει αν γίνει δημόσιο, αναθέτεις «αυτό το έργο» σε τρίτους.
"O σιωπών δοκεί συναινείν.