Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012



Έλα … τα μεγάλα έργα

Θα καταπιούν την γλώσσα τους όσοι υποστηρίζουν δεν γίνονται έργα. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί ο φράχτης στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο φράχτης έχει ολοκληρωθεί περίπου κατά 95% και απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσημη παρουσίασή του. Ε, μετά, θα φουσκώσει καμιά φορά το ποτάμι και θα έχει διπλό ρόλο ο φράχτης. Από την μια θα λειτουργεί σαν δίχτυ για να πιάνονται τα ψάρια και από την άλλη, έτσι μουσκεμένοι όπως θα είναι οι λαθρομετανάστες, θα απλώνουν επάνω του τα ρούχα τους για να στεγνώνουν.

Σαν την γραμμή Μαζινώ

Εντωμεταξύ, από τον περασμένο Μάιο είχε δημοσιευτεί ότι τουρκικές εταιρείες εμπλέκονται στη κατασκευή του φράχτη του Έβρου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, το 1,5 έως 2 εκατομμύρια από τα συνολικά 3,2 του έργου θα κατέληγαν σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων και τούτο διότι ήταν πιο φθηνές από τις ελληνικές. Είναι που λέει ότι το χρήμα δεν γνωρίζει σύνορα. Α και κάτι ακόμη… όταν γινόταν η γραμμή Μαζινώ στην Γαλλία, είχε καταγγελθεί ότι τα ηλεκτρικά τα είχε κατασκευάσει γερμανική εταιρεία και μάλιστα η γνωστή μας Ζήμενς. Για την ιστορία, εκείνο το οχυρωματικό έργο, καθόλου δεν εμπόδισε την εισβολή των γερμανών, οι οποίοι επιτέθηκαν από άλλο σημείο. Ε, δεν είναι λίγοι στον Έβρο που υποστηρίζουν ότι οι λαθρομετανάστες θα μπαίνουν από άλλες διαδρομές.

Τελικά δεν χρειαζόταν …βοήθεια

Όπως τα λέγαμε, η κεντρική διοίκηση έχοντας τα στοιχεία των υπαλλήλων, προχώρησε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους 2000 που θα μπουν σε διαθεσιμότητα και απομένει να δούμε αν θα καταλήξουν σε άλλη υπηρεσία ή οργανισμό του δημοσίου, ή αν στο τέλος του ενός έτους, πάνε στα σπίτια τους. Προφανώς κενά υπάρχουν στο δημόσιο, αλλά υπάρχει και πλεονάζον προσωπικό, είναι και η τρόικα που δεν μπορεί να φύγει από μια χώρα αν δεν πετύχει αυτό που κάνει εξ αρχής όταν πάει κάπου, απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Ακόμη πάντως δεν έγινε κατανοητό γιατί δεν έπραξαν από την αρχή έτσι, αλλά ήθελαν να έχουν …συνενόχους δήμαρχους και περιφερειάρχες.

Από την ΔΕΗ στους δήμους;

Σιγά, σιγά, το φέρνουν… Πρώτα θα αποδεσμευτεί η ΔΕΗ από το χαράτσι των ακινήτων και ύστερα θα προταθεί στους δήμους να το μαζεύουν αυτοί. Και τούτο οι δήμοι έχουν τον καλύτερο μηχανισμό, τις ΔΕΥΑ για να συγκεντρώνουν το τέλος ακινήτων. Και προφανώς στα ακίνητα δεν θα είναι μόνο οι κατοικίες, αλλά κάθε κτίσμα και κάθε κομμάτι γης. Έτσι, θα πάρουν και οι δήμοι ένα μέρος από τα χρωστούμενα της κεντρικής διοίκησης. Ας περιμένουμε λίγο ακόμη να δούμε αν όντως έτσι θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Με ποδήλατο ο Άγιος Βασίλης

Λέγεται ότι φέτος ο Άγιος Βασίλης θα έρθει στην Κομοτηνή με ποδήλατο. Αλλά επειδή δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο ποδηλατόδρομος, θα νευριάσει τόσο πολύ που θα πάει στην γειτονική Αλεξανδρούπολη όπου ο δικός τους ποδηλατόδρομος ζει και βασιλεύει. Στα παιδάκια της Κομοτηνής θα σταλεί, από τον Άγιο Βασίλη, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο θα τα ενημερώνει να κάνουν καταλήψεις στα σχολεία ώστε του χρόνου να είναι έτοιμος ο ποδηλατόδρομος και να πάρουν τα δωράκια τους. Έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι…

Θα συλλάβουν τα …παπούδια

Ποινές χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα για περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Γ. Στουρνάρας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Στουρνάρας που μαζί με τους άλλου υπουργούς συζητούν και δεν βγάζουν άκρη με το νέο φορολογικό, το οποίο και πάλι θα τα πάρει από όποιους δεν μπορούν να τα κρύψουν. Μάλλον άρχισαν να τα παίρνουν στο κρανίο οι τροικανοί και έδωσαν εντολές για λήψη δραστικών μέτρων ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Ωστόσο, οι δικοί μας είναι ικανοί να βάλουν φυλακή τις γιαγιάδες που δίνουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια και να αφήνουν τα μεγάλα ψάρια να «αλωνίζουν» στη θάλασσα της φοροδιαφυγής. Έτσι, θα υπάρξουν σπαραξιδιάρικες αντιδράσεις στα κανάλια και θα αποσυρθεί ο νόμος. Ευτυχώς, για να παίρνουν τα εγγόνια άφοβα το χαρτζιλίκι από τα παπούδια τους. 

Δήμαρχοι που έλειψαν

Σαν χθες, το 1999, έφυγε αιφνιδιαστικά από την ζωή ο τότε δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης. Και η Αλεξανδρούπολη στερήθηκε τον δήμαρχο της, τον Ηλία Ευαγγελίδη, δυο χρόνια πριν. Έφυγαν σε σχετικά μικρή ηλικία και οι δύο. Αν ζούσαν περισσότερο, ίσως να ήταν καλύτερη η κατάσταση στη Θράκη σήμερα.

Υπάρχει και ο τρίτος δρόμος

Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση, ποτέ ένας μονόδρομος δεν είναι η μοναδική οδός για να μας οδηγήσει στο στόχο. Δυστυχώς στην Ελλάδα, ακόμη δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τον στόχο. Βλέπουμε ως μονόδρομο την παραμονή στο ευρώ και μονόδρομος για την επίτευξη του είναι φόροι, μειώσεις μισθών και συντάξεων και φυσικά απολύσεις. Μπορεί να γίνει αλλιώς; Προφανώς και μπορεί. Ωστόσο ακόμη και σήμερα, άλλοι, πολλοί, ελπίζουν σε σύντομη οικονομική ανάκαμψη και παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία θέλει και την παραμονή στο ευρώ και να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούσαμε μέχρι πριν τρία χρόνια. Ε, αυτό δεν γίνεται…, γιατί πολύ απλά, αυτός ο δρόμος μας έφτασε στην σημερινή κατάσταση. Και προσοχή, ακόμη δεν άρχισε να εφαρμόζεται το νέο μνημόνιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: