Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012



Στο ΚΑΣ ο χρυσός, στην Θράκη το κυάνιο

Χθες αργά το απόγευμα, στις 7, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η μελέτη του έργου του χρυσού στο Πέραμα του Έβρου.  Ανεξαρτήτως γνωμοδότησης ή απόφασης, δεν έχει και μεγάλη σημασία τι και πως θα το αποφασίσουν, μέχρι τώρα από την Αθήνα, το επίσημο κράτος, δεν είχαμε κάποιο όχι στον χρυσό. Αντίθετα, μέχρι και φαστ-τρακ έγινε και μπήκε ο χρυσός μαζί με φωτοβολταικά, μάλλον για ξεκάρφωμα καθώς από τότε δεν είδαμε τον ορυμαγδό των επενδύσεων που θα γινόταν γρήγορα στην χώρα μας αφού μέσω του φαστ-τρακ θα απενεργοποιείτο η γραφειοκρατία. Προφανώς το ΚΑΣ δεν θα απαντήσει σε ένα ερώτημα που δυστυχώς δεν τέθηκε τοπικά κατά την συζήτηση της μελέτης στα δημοτικά και στο περιφερειακό συμβούλιο. Οι περίπου 10 χιλιάδες τόνοι κυανίου, πως θα έρχονται στην περιοχή μας. Με το τρένο που με την πρώτη βροχή πάει να βοσκήσει γρασίδι; Με την Εγνατία, όπου ακόμη και σήμερα κάποιοι πηγαίνουν ανάποδα ή με το τρένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Γιατί αν γίνει το κακό, όχι τα νέα, ούτε τα αρχαία θα μείνουν στη Θράκη.

Μακάβριο χιούμορ

Ξενοδοχείο της περιοχής πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες Ταξί την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των ιδιοκτητών ταξί Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου της Ροδόπης κ. Νίκο Ανδρασκέλα, υπήρξαν και προτάσεις για εναλλακτικές τοποθεσίες. Όπως ανέφερε, πολλοί συνάδελφοι πρότειναν η Συνδιάσκεψη να γίνει σε αίθουσα δεξιώσεων, απέναντι από τα νεκροταφεία, για να ταιριάζει με την κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος. Καλό, αλλά αν όντως γινόταν οι συγκεντρώσεις των κλάδων με αυτό το κριτήριο, οι ταξιτζήδες θα έπρεπε να περιμένουν στην ουρά για να ολοκληρώσουν τις συνεδριάσεις τους πολλοί άλλοι κλάδοι…

Δεν φταίει κανείς τελικά…

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις (τι περίεργο) φταίνε για το σιδηροδρομικό ατύχημα που προκλήθηκε, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στην περιοχή των Αμαξάδων, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΣΕ, που ήρθε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Βέβαια δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, αλλά μας έκανε εντύπωση ότι η έμφραξη του ενός εκ των δύο σωληνωτών οχετών από ελαστικό γεωργικού ελκυστήρα, δηλαδή ουσιαστικά σωλήνα ποτίσματος. Αν λοιπόν σε κάποιον λείπει από το χωράφι του ο σωλήνας, ας έρθει αν τον μαζέψει, μονό ένα εκτροχιασμό βοήθησε να προκαλέσει…

Είτε φόρους είτε απολύσεις

Θα κυβερνήσουμε τον δήμο σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού, συνεχίζοντας και διευρύνοντας την κοινωνική μας πολιτική, ενάντια στις επιταγές της τρόικα, όπως αυτές εκφράζονται από την κυβέρνηση, δήλωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, από την Αθήνα όπου βρίσκεται για την συνέλευση των δήμων της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από το νέο έτος οι δήμοι αναλαμβάνουν και νέες αρμοδιότητες, χωρίς να έχουν πάρει από την κεντρική κυβέρνηση τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Εντάξει, νέος δήμαρχος είναι ο Λαμπάκης με όχι μακρά παρουσία στην αυτοδιοίκηση, έχει ωστόσο αντιληφθεί που πάει το πράγμα. Και που πάει; Μα όπως για όλα τα δημόσια ή δημοτικά θέματα, ισχύει το αρχικό μνημόνιο το οποίο ουσιαστικά ήθελε τις κρατικές δαπάνες να περιορίζονται στο 50%. Και πως θα λειτουργήσουν έτσι οι δήμοι; Είτε φορολογώντας τους δημότες είτε απολύοντας προσωπικό. Τόσο απλά τα λέει το μνημόνιο και το ίδιο ισχύει και για τις περιφέρειες. Δηλαδή, πως αλλιώς οι Ισπανικές περιφέρειες φτάνουν η μια μετά την άλλη στα πρόθυρα της χρεωκοπίας;  Από εκεί ξεκίνησε το κόλπο των κεντρικών διοικήσεων να δίνουν στην αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, αλλά όχι και πόρους.

Φόρους για ποιούς;

Δημοτικοί φόροι υπήρχαν πάντα, τα λεγόμενα τέλη. Για όλους τους δημότες, ωστόσο δεν ήταν τόσο αναλογικοί όσο θα έπρεπε, ενώ και λόγω της ψηφοθηρίας, έπρεπε, πάντα σχεδόν, να μαγειρευτούν έτσι, που όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Επιπλέον, η φοροδιαφυγή εμπόδιζε τους δήμους να επιβάλλουν αυξημένους φόρους σε όποιους είχαν πραγματικά και μεγάλα εισοδήματα, στα χαρτιά όμως εμφανίζονταν φτωχοί. Δεινοπάθησε ακόμη και το τέλος παρεπιδημούντων. Και τώρα, άντε να εφαρμοστεί ο ΤΑΠ, ή όπως αλλιώς ενδεχομένως να ονομαστεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Αφού είμαστε σε κατάσταση ανάγκης, γιατί κάποιος που έχει στο όνομα του μεγάλη ακίνητη περιουσία, να μη πληρώσει κάτι παραπάνω και να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο. Πολλοί θησαύριζαν τόσα χρόνια από ενοίκια, γιατί να μη πληρώσουν κάτι έξτρα σήμερα;

Και οι απολύσεις;

Ε, σε ότι αφορά σε απολύσεις, είναι σκληρό πράγματι να χάνει κάποιος την δουλειά του. Ήδη την έχουν χάσει εκατοντάδες χιλιάδες στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι  δεν μπήκαν στην δουλειά ρουσφετολογικά. Αν λοιπόν δεν βγαίνουν τα λεφτά και δεν θέλουμε να έχουν και νέες απολύσεις, υπάρχει ο δρόμος της μείωσης των μισθών. Και στα 600 ευρώ να φτάσει ο μισθός, θα πληρώνεται, θα υπάρχει και η ασφάλιση η ιατροφαρμακευτική, αλλά και η σύνταξη θα περιμένει, άσχετα αν σήμερα δεν γνωρίζουμε το ύψος της σύνταξης μετά από δέκα χρόνια. Στον αντίποδα, εκατοντάδες χιλιάδες εργάζονται και είτε λαμβάνουν λιγότερα από αυτά για τα οποία υπογράφουν, είτε πληρώνονται έναντι, χωρίς ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα τους καταβληθούν πλήρως τα δεδουλευμένα.

Δεν θα εισακουστούν οι εξωσχολικοί;

Βεβαίως και να μείνει το πρόγραμμα της Φραγκουδάκη και να πάρει παράταση για άλλα 100 χρόνια. Έχει κανείς να προτείνει κάτι καλύτερο; Πότε και με ποια ευκαιρία εκφράστηκε εναλλακτικός λόγος για το πώς θα μαθαίνουν γράμματα οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας; Τι, τα είπαν οι πλέον αρμόδιοι σε εκδήλωση το περασμένο Σάββατο; Αρμόδιοι ήταν αυτοί; Ούτε ένας πολιτικός ούτε ένας δημοσιογράφος εισηγητής δεν υπήρχε, ούτε παρενέβησαν άλλοι «ενδιαφερόμενοι». Είναι δυνατόν να μιλάμε για σχολική εκπαίδευση και να μην εισακούονται οι εξωσχολικοί; Μα σε ποια χώρα ζούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: