Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012



Όχι επέκταση, αλλά κλείσιμο

Στις 22 Νοεμβρίου, θα είναι για τελευταία ημέρα ανοικτό το κατάστημα της Πανελλήνιας Τράπεζας στην Κομοτηνή, το οποίο θα μεταφέρει τις υπηρεσίες του στην Ξάνθη. Η Πανελλήνια είναι η τράπεζα ομπρέλα των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών και όπως φαίνεται δεν άντεξε το κόστος της λειτουργίας της και στην Κομοτηνή. Και να σημειωθεί ότι πριν δυο-τρία χρόνια, στόχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου ήταν να ονομαστεί σε Θράκης και να επεκταθεί σε Ροδόπη και Ξάνθη. Ε, ναι, δύσκολη εποχή για όλες το τραπεζικό σύστημα.

Έκανα την τρίχα, τριχιά

Έγιναν επεισόδια στην δυναμική συγκέντρωση κατά των χρυσωρυχείων την Κυριακή στο Πέραμα Έβρου; Ναι ένα μικροεπεισόδιο που κράτησε λίγα λεπτά, αλλά έγινε αφορμή να στηθεί ολόκληρο τηλεοπτικό παράθυρο στον γειτονικό νομό και επαναλαμβανόμενο ήταν σαν να ξεπέρασε σε ένταση και σοβαρότητα όσα έγιναν πρόσφατα στην Χαλκιδική. Η εταιρεία χρυσού είναι αποφασισμένη να σκάψει τη Θρακική γη και ευτυχώς και οι κάτοικοι της είναι αποφασισμένοι να το αποτρέψουν. Είναι δε προφανές ποιοι (και πολιτικοί-κομματικοί φορείς) …αλλαξοπίστησαν και τώρα πατρονάρουν την επένδυση των χρυσοθήρων. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για ένα και μόνο λόγο. Επτά χιλιάδες τόνοι κυανίου θα έρθουν στην περιοχή μέσα σε δέκα χρόνια. Αισθάνεται κανείς ασφαλής;

Βρήκε τον ρόλο του

Το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης σε συνέχεια των δράσεων του για την προώθηση των τοπικών προϊόντων  της περιοχής, εκθέτει  στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. τη νέα μεταξωτή συλλογή ενδυμάτων με τίτλο: «Η Αρσινόη της Θράκης». Επιτέλους το Φόρουμ βρήκε τον ρόλο του και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Τώρα που ασχολείται με την pret a porter και όχι με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, Τις οποίες ΕΟΖ τις έστειλε αδιάβαστες ο αρμόδιος υπουργός και γλυτώσαμε στη Θράκη από αυτό τον εφιάλτη.

Ένα νησί πολύ μακριά

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη απέστειλε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός γνωστοποιώντας του ότι ο Δήμος Σαμοθράκης είναι υποχρεωμένος «να σταματήσει τη λειτουργία υπηρεσιών του», καθώς τα χρήματα του δήμου είναι δεσμευμένα λόγω των διαφορών με εργολάβο. Και πώς να μη συμβαίνουν όλα αυτά όταν η δημιουργία του δήμου Σαμοθράκης ήταν ένα από τα λάθη του «Καλλικράτη». Ένα νησί πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα το οποίο από μόνο του δύσκολα να σταθεί και θα έπρεπε να συνενωθεί με την Αλεξανδρούπολη. Εντωμεταξύ, να μη ξεχνάμε και το καράβι ου θα έβαζε ο δήμος Αλεξανδρούπολης με χρηματοδότηση από πρόγραμμα ώστε να βελτιώσει την ακτοπλοϊκή επικοινωνία, με το νησί αλλά και με άλλους προορισμούς, όπως Μαρώνεια, Λήμνος, Ίμβρος. Δυστυχώς αυτό το νησί είναι μακριά από την στεριά, σε αντίθεση με το άλλο νησί της Περιφέρειας, την Θάσο. Και αυτή η απόσταση του δυσκολεύει την ζωή.

Δεν τους μετράμε καλά

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών μηνών από την ημέρα εφαρμογής της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Μέχρι στιγμής, από τους αστυνομικούς ελέγχους προσήχθησαν 48.402 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 3.668, γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Τρεις μήνες επιχειρήσεων στην Αθήνα και μόλις 3.668 οι λαθρομετανάστες, χωρίς χαρτιά. Πολύ λίγοι για να δικαιολογηθεί ο ντόρος από την παρουσία τους στην Ελλάδα. Είτε δεν τους μετράμε είτε συμβαίνει κάτι που δεν το γνωρίζουμε.

Αγαπητός στο στράτευμα και καλός υπουργός

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ήταν τόσο γεμάτη ναι αίθουσα στη Θράκη όσο αυτή του ξενοδοχείου στην Αλεξανδρούπολη, όπου το βράδυ της Τρίτης έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ Φράγκου Φραγκούλη, «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;». Ο Φράγκος Φραγκούλης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στα στελέχη του στρατού, ενώ και ως υπουργός Άμυνας, δεν τα πήγε άσχημα, αντιθέτως πολύ καλά. Ε, ίσως, λέμε, για αυτό στη Αθήνα του έβγαλαν το φασούλι ότι ετοίμαζε κίνημα. Τον έκαψαν, αν είχε κατά νου να ασχοληθεί με την πολιτική. Στο κόμμα που θα πήγαινε, θα του έφερνε 3-4 εκατοστιαίες μονάδες στις εκλογές.

Όχι κότες… πάπιες

Ότι δεν κατάφεραν να κάνουν διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι και φορείς, κατάφεραν να το κάνουν μερικές πάπιες, οι οποίες διέκοψαν την κυκλοφορία  στη διασταύρωση της Εγνατίας οδού προς το Μάιστρο και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Οι διερχόμενοι οδηγοί σταμάτησαν, επιτρέποντάς την ασφαλή διέλευση στις πάπιες, αλλά για να φύγουν από το οδόστρωμα, χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παρακώλυση κυκλοφορίας στην Εγνατία, αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα, αλλά οι αστυνομικοί έκαναν μια εξαίρεση για τα συμπαθή πτηνά, απλώς συγκεντρώνοντας τα. Οι μέρες της ελευθερίας τους παρόλα αυτά μάλλον είναι μετρημένες, αφού απέδρασαν από τοπικό κοτέτσι, και θα επιστρέψουν σε αυτό. Τουλάχιστον επέδειξαν περισσότερη αποφασιστικότητα από πολλούς που απείλησαν ότι θα κλείσουν την Εγνατία, αλλά τελικά δεν έκαναν τίποτα…

Σβήνουν το Ελληνικό στοιχείο στην Πόλη

«Επείγουσα απαλλοτρίωση» θα πραγματοποιηθεί στις ιστορικές συνοικίες της Πόλης, Φανάρι - Μπαλατά Αϊβάνσαραϊ από την Τουρκική Κυβέρνηση, η οποία με το πρόσχημα του εξωραϊσμού και της αναβάθμισης των περιοχών αυτών, θα «λεηλατησει» και τα τελευταία κτίσματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Με την απόφαση αυτή θα απαλλοτριωθούν όλα τα ακίνητα χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών και στο τίμημα που θα ορίσει το κράτος. Η κ. Τσιγντέμ Σαχίν που είναι εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου των κατοίκων Φαναρίου - Μπαλατά Αϊβάνσαραϊ, δήλωσε ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να προσβάλουν με κάθε ένδικο μέσο την απόφαση της κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή τονίζει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Επεσήμανε ότι η απόφαση είναι καθαρά πολιτική, γιατί δεν συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την εφαρμογή της «επείγουσας απαλλοτρίωσης». Είναι περίεργο πως μια κυβέρνηση που κόπτεται τόσο για τα δικαιώματα πολιτών μιας γειτονικής χώρας, δεν δίνει δεκάρα για τα δικαιώματα της δικής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: