Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012



Είχε τον δικό του τρόπο ο Δαμασκηνός

Από το 1958 ως ιεροκήρυκας στην Κομοτηνή και από 1974 ως μητροπολίτης, ο Δαμασκηνός έζησε την σύγχρονη ιστορία της περιοχής και όταν αυτή γραφεί, ένα από τα κεφάλαιά της θα τον αφορούν. Για όσους τον γνώρισαν δημοσιογραφικά, είχε ένα έντονο χαρακτηριστικό, ότι είχε στην καρδιά το έφερνε και στο στόμα. Την πολιτική την γνώριζε, υστερούσε κάπως στην διπλωματία. Και ίσως για αυτό το όνομα του αναφερόταν αρνητικά στον τύπο, όχι τόσο στον τοπικό. Ήταν βέβαια ιεράρχης σε ένα νομό της Θράκης και γνώριζε ότι κάπου έπρεπε να κρατήσει σκληρή γραμμή, έστω και αν ξέφευγε από τα καθαρά θρησκευτικά του καθήκοντα. Για αυτό και δεν έγινε κατανοητή η επίσκεψη του, πριν χρόνια, στο προξενείο, όταν θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στον σοφολογιότατο μουφτή και στους μουσουλμάνους συμπολίτες του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν κάπως ανενεργός, αλλά όταν ετίθετο θέμα περί ενδεχόμενης παραίτησης, οι πληροφορίες που παίρναμε ήθελαν τον Δαμασκηνό να αποκρίνεται πως είναι όρθιος και ιερουργεί. Οι χριστιανοί της Ροδόπης ένιωσαν χθες μια μεγάλη λύπη, αν και το ίδιο συναίσθημα πρέπει να ένιωσε το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού αφού ο ιεράρχης ταύτισε το όνομα του με το νομό. Αγωνίστηκε για τα δίκαια της περιοχής και συνολικά της Θράκης, κάποιες φορές με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, και έτσι θα τον θυμόμαστε για πάρα πολλά χρόνια.  Άλλωστε, αν και Πελοποννήσιος, ως Θρακιώτη θα τον καταγράψει η ιστορία, τίτλος που του δόθηκε, «Θράκιος», στον τιμητικό τόμο που του αφιέρωσε το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.  

Η απεργία άργησε μια μέρα

Όσο πάνε και μειώνονται οι Κομοτηναίοι που συμμετέχουν στις πορείες, και αν δεν ήταν οι φοιτητές, θα εξαφανίζονταν τελείως (οι πορείες, όχι οι Κομοτηναίοι). Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η αδιαφορία οφείλεται στην απελπισία η στην αδιαφορία, γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν οφείλεται στην ευημερία. Δεν πειράζει, έχουμε πολλές πορείες ακόμα μπροστά μας, οπότε μπορεί και να ανακαλύψουν το μαχητικό τους πνεύμα οι Κομοτηναίοι…

Αλλάζει η Ελλάδα

Δεύτερη ημέρα σήμερα της γενικής απεργίας και εν αναμονή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην βουλή, με ονομαστική ψηφοφορία. «Ατύχημα» δεν προβλέπεται, ούτε φυσικά την Κυριακή οπότε και θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Πέρα από τους πολιτικούς ελιγμούς και εντυπωσιασμούς, βουλευτών που ψήφισαν τα προηγούμενα μνημόνια και δείχνουν τώρα κοινωνική ευαισθησία, ή της ΔΗΜΑΡ που δεν ψηφίζει τα μέτρα αλλά τον προϋπολογισμό, τον οποίο διαμορφώνουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, το βέβαιο είναι πως από τη νέα χρονιά θα ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα. Πιο φτωχή και χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα επιστρέψουμε στην δραχμή. Τελικά, με κάποια διαφοροποίηση, είχε δίκιο ο Παπανδρέου, καθότι και αλλάζουμε και βουλιάζουμε.

Έσωζαν το έθνος

Βουλευτές, πλην ενός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εθεάθησαν στο Πέραμα, αλλά όσο και να πεις από το να σωθεί μόνο ο Έβρος και η Ροδόπη, καλύτερα να σωθεί όλη η χώρα, όλο το έθνος. Ε, οι βουλευτές μας έχουν σώσει καμιά δεκαριά φορές τα τελευταία δυόμισι χρόνια, θα μας σώσουν και τώρα. Οπότε, δικαίως έμειναν μακριά. Είχε και πολύ σκόνη…

Με την επιφοίτηση

Όσο για την διαδοχή του μακαριστού Δαμασκηνού έχουμε χρόνο καθώς οι διαδικασίες μπορεί να ολοκληρωθούν σε διάστημα έξι μηνών. Αλλά μάλλον πολύ πιο γρήγορα θα βγει άσπρος καπνός από την ιεραρχία. Και για να συνεννοούμαστε, ψηφίζουν οι ιεράρχες αλλά με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Οπότε Θεόσταλτος όποιος θα μας έρθει.

Κομμένα πια τα δανεικά

«Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να της δανείζετε», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg σε κύριο άρθρο του, εξηγώντας ότι η χώρα μας θα μπορέσει πραγματικά να σωθεί  μόνο από τη στιγμή που θα συνεχίσει χωρίς πρόσθετο δανεισμό. Εμ, την κρίση την αρχίσαμε με το χρέος στο 120% του ΑΕΠ και είμαστε στο 180%. Δανειζόμαστε και το ΑΕΠ πέφτει συνεχώς. Και στο χρέος θα προσθέσουμε και 25 δις για να σωθούν οι τράπεζες. Οι οποίες τα μόνα λεφτά που έχουν είναι αυτά που βάζουν στα ΑΤΜ.

Να στείλουμε

Να στείλουμε, να στείλουμε γιατρούς στη Γερμανία. Να στείλουμε και το συνταξιούχο που άφησε εποχή στο νοσοκομείο και συνεχίζει να ταλαιπωρεί αφελείς πλην όμως εύπορους.

Θα μας βάλουν φόρο καλοκαιρίας

Πάμε για τα μέσα Νοεμβρίου και μόλις που δεν ανοίγουμε ερκοντίσιον, στο κρύο. Ε, αν μας πάει καλά και ο Μάρτιος, τρεις μήνες μας μένουν. Βγάλε τις Αλκυονίδες ημέρες, άντε και μερικές ημέρες με νοτιάδες, δυο μήνες χειμώνας μας μένει. Δεν αποκλείεται να μας βάλουν φόρο για να εισπράξουν τα χρήματα που προϋπολόγισαν από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: