Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012



Αναζητήσατε τον Ευριπίδη

Οι διαδηλωτές στην Κομοτηνή, οι οποίοι συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση την Τετάρτη, αποφάσισαν να προβούν σε μια συμβολική κίνηση. Πήγαν μέχρι το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ροδόπης και Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για να παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Κοτζάμ Υπουργό έχουμε, να μην καταθέσουμε την διαμαρτυρία μας, σκέφτηκαν, για αυτό και αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ανέβηκε μέχρι το γραφείο. Εκεί βρήκαν την πόρτα κλειδωμένη, για αυτό και άρχισαν να χτυπούν ο κουδούνι. Μάταια όμως. Αφού κανένας δεν ήταν μέσα για να παραλάβει το ψήφισμα. Δεν πειράζει, την άλλη φορά. Άλλωστε είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες για να παραδώσουν ψηφίσματα…

Και όμως, ο ιπποτισμός ζει

Και για όσους νομίζουν ότι στις μέρες μας ο Ιπποτισμός έχει πεθάνει, καλά νέα. Όταν η αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ανέβηκε στον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας, όπου βρίσκεται το γραφείο του Υπουργού, όλοι οι άντρες ανέβηκαν με τα πόδια, αφήνοντας τον ανελκυστήρα ελεύθερο για τις κυρίες που βρίσκονταν ανάμεσά τους. Μάλιστα όταν έφτασαν στον όροφοπου βρίσκεται το γραφείο, τους άνοιξαν και την πόρτα. Η διαμαρτυρία διαμαρτυρία και η αβρότητα αβρότητα, να μην παρεξηγούμαστε…

Θα σαλπάρει το καράβι;

Δεν ξεχάστηκε το καράβι της πρωτοβουλίας του δήμου Αλεξανδρούπολης για την καλύτερη ακτοπλοϊκή επικοινωνία με την Σαμοθράκη, ενώ στο παιχνίδι έχει μπει και η Λήμνος. Το πλοίο θα είναι γρήγορο, δεν θα είναι ανταγωνιστικό του πλοίου, της άγονης γραμμής, ενώ θα μπορεί να πιάσει και άλλους προορισμούς, όπως η Μαρώνεια. Η δε χρηματοδότησή του θα είναι από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Και που κολλάει η υπόθεση; Σε μια ρύθμιση που πρέπει να γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών. Και ναι μεν υπάρχει ο «Καλλικράτης», άντε και η τρόικα, ωστόσο ποιος θα έλεγε όχι σε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία; Και από ένα δήμο της Θράκης…

Τα οφειλόμενα …συνελήφθησαν;

Συνελήφθη στην Ορεστιάδα ένας  49χρονος, πρώην ιδιοκτήτης επιχείρησης κατασκευαστικών εργασιών και εμπορίας οικοδομικών υλικών, για οφειλές προς το δημόσιο. Πόσα χρωστούσε; Κάτι παραπάνω από 7 εκατ. ευρώ. Και πως έφτασε να χρωστάει τόσα; E, αυτό δεν μπορεί να το πει η αστυνομία, είναι άλλου δουλειά. Αυτός ο …άλλος, ας το πει ή να το δοθεί εντολή να το πει, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να ανακοινώνει η αστυνομία τέτοιου είδους συλλήψεις. Τούτο διότι, η επιχείρηση δεν υπάρχει και αν ο συλληφθείς δεν έχει περιουσία στο όνομα του, τι να πληρώσει. Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να χρωστά κάποιος στο δημόσιο, αλλά να του οφείλει και το δημόσιο και να μη γίνεται συμψηφισμός. Σε κάθε περίπτωση, οφειλή 7 εκατ. είναι πρόκληση.

Οι απολυμένοι θα είναι ισότιμοι

Τώρα που φαίνεται να ανοίγει ο χορός των απολύσεων και στο δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και να στηρίξουν, όχι μόνο ηθικά, τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους τους; Για την ηθική στήριξη κανείς δεν θα έχει αντίρρηση. Για οτιδήποτε άλλο, μεγάλο μέρος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, αποκλείεται να κάνει κάτι. Και όχι από κακία, αλλά επειδή είτε δεν εργάζονται είτε επειδή εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Αυτή η …διαμάχη μεταξύ εργαζόμενων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα είχε ταξικά χαρακτηριστικά, μόνο στην Ελλάδα ήταν μια πάλη των τάξεων. Τουλάχιστον τώρα, οι απολυμένοι και από τους δυο τομείς, θα είναι ισότιμοι, στην ανέχεια.

Ήρθε η τρόικα στην Κομοτηνή;

Συνάντηση γνωριμίας με τα αρπακτικά πουλιά της Ελλάδας είχαν οι φίλοι του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής. Μπα, ήρθε η τρόικα στην Κομοτηνή και δεν το κατάλαβαν οι δημοσιογράφοι; Εκτός και αν οι ορειβάτες συναντήθηκαν με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών. Και εκεί γίνονται αρπαγές. Μισθών και συντάξεων.

Με Γερμανούς έχουμε να κάνουμε

«Πραγματική λύση» για την Ελλάδα θέλει η Λαγκάρντ. Ωστόσο υπάρχουν διχόνοιες στην τρόικα για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η «πραγματική λύση». Και επειδή όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, ας έχουμε το νου μας μη και μας προκύψει «τελική λύση». Άλλωστε και με γερμανούς έχουμε να κάνουμε.

Τι είναι λαϊκισμός;

Λαϊκισμός είναι να λέει ο Αραβαντινός ότι οι πλούσιοι στις φυλακές τρώνε χαβιάρι από το σούπερ μάρκετ, χωρίς να εξηγεί πως φθάνει το χαβιάρι στους έχοντες φυλακισμένους. Μήπως πάνε και το αγοράζουν μόνοι τους; Και πάντως, 31 χρόνια φύλακας και ακόμη δεν κατάλαβε ότι στην φυλακή αυτό που σου λείπει ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο αγαθό για τον άνθρωπο, η ελευθερία. Δυστυχώς, το μυαλό του κάθε Αραβαντινού ήταν πάντα στο χαβιάρι και στον σολομό. Ποτέ στην ελευθερία.

«Πελάτες» θα βρουν;

Σε δυόμιση χρόνια αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, που θα προσφέρει φροντίδα σε 100 ηλικιωμένους της περιοχής. Άντε μα το καλό να τελειώσει και η νέα πτέρυγα του γηροκομείου της Κομοτηνής. Ωστόσο, θα βρεθούν ηλικιωμένοι για φιλοξενία; Εδώ που φτάσαμε με την κρίση, τους γέρους τους παίρνουμε στο σπίτι, για να έχουμε και την σύνταξη. Αν δε έχεις δυο γέρους στο σπίτι, άρα δυο συντάξεις, γιορτή κάθε μέρα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: