Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012



Αλλού λεφτά και αλλού κούτσουρα

Για να την συζητούν τόσο πολύ τη δόση των 31,5 δις ευρώ, από τα οποία στο χέρι μας τίποτα δεν θα μείνει, κάτι καλό μας ετοιμάζουν. Χριστούγεννα πλησιάζουν και δεν αποκλείεται τα λεφτά να φέρει ο Άγιος Βασίλης, με το έλκηθρο. Να περάσει πάνω από την Ελλάδα και να ρίξει το χρήμα, όχι βέβαια όπου βρει, αλλά στις καμινάδες των τραπεζών. Στις καμινάδες των πολιτών και μάλιστα σε αυτών που δεν έχουν, άντε να ρίξει κανένα κούτσουρο, μήπως και ζεσταθεί το κοκαλάκι μας.

Που θα βρουν να πληρώσουν;

Δεν δίνουν οι δήμαρχοι καταλόγους με εργαζόμενους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Για μάχη χαρακωμάτων μοιάζει η τωρινή τους επαναστατική διάθεση, καθώς δεν την είχαν επιδείξει όταν ο «Καλλικράτης» διέλυε την αυτοδιοίκηση και την υπέτασσε πλήρως στην κεντρική διοίκηση. Και άντε οι δήμαρχοι δεν στέλνουν τους καταλόγους, αν η κυβέρνηση μειώσει κατά 20-30% την χρηματοδότηση για μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, τι θα πράξουν οι δήμαρχοι. Θα βάλουν τοπικό φόρο, θα κόψουν από αλλού ή θα τα βάλουν από την τσέπη τους;

Κακώς μπήκε στη λίστα

Για τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη το ΕΣΠΑ πάει καλά, για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργο Παυλίδη, τα μεγάλα έργα καθυστερούν και καρκινοβατούν. Και μέσα στα έργα που αναφέρει, περιλαμβάνει και το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής. Μόνο που αυτό το έργο δεν καρκινοβατεί, απλώς αεροβατεί. Και τι αέρας, κοπανιστός…

Έρχεται η ανάπτυξη

Έλα, θα τον προλάβουμε τον πρωθυπουργό που θα βγει με το ντουφέκι για να κυνηγήσει επενδύσεις. Ημερίδα θα γίνει στις 19 του μήνα στην Κομοτηνή, για τη διατύπωση των αναπτυξιακών κατευθύνσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Να μη ξεχάσουμε να προσκαλέσουμε όσους ενέκριναν τις επενδύσεις που ερημώνουν στις βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, καθηγητές πανεπιστημίου, οικολογίζοντες και τέλος επιχειρηματίες που μπέρδεψαν τον ατομικό τους τραπεζικό λογαριασμό με αυτόν της επιχείρησης. Α και να μη λησμονήσουμε να ενταφιάσουμε την προοπτική εγκατάστασης των ειδικών οικονομικών ζωνών.

Χορηγίες που πιάνουν τόπο

Μετά τον οίκο …εποχής στην Πάτρα και επιχείρηση στην Ξάνθη μπήκε στον χορό των χορηγιών πληρώνοντας για την θέρμανση σχολείου. Επιτέλους οι χορηγίες στην πατρίδα μας αρχίζουν να βρίσκουν το δρόμο τους. Είναι πραγματικές και αφορούν σε πραγματικές ανάγκες. Αρκεί να μη δούμε και επίσημες χορηγίες προς πολιτικούς θεσμούς. Εκεί, κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα. Γιατί ανεπίσημες, υπάρχουν εδώ και χρόνια…

Οι μόνοι με λεφτά

Πάντως, όλα αυτά είναι φαινόμενα της καταστροφής που έχει επέλθει στη χώρα μας και που οι μόνοι που είναι σίγουροι ότι θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα, είναι οι συνταξιούχοι. Και πετσοκομμένη να είναι η σύνταξη, θα την πάρουν.  

Προφητικά προγράμματα

Το κακό με την κρίση και τον χειμώνα είναι πως στην Ελλάδα χτίζουμε τα σπίτια μας με μπετόν αρμέ, ενώ αν χρησιμοποιούσαμε ξύλο, θα είχαμε άφθονα να κάψουμε τις κρύες νύχτες, για ένα χρόνο τουλάχιστον. Στα σοβαρά τώρα… λέτε να ήξεραν κάτι αυτοί που έκαναν τα προγράμματα για να βελτιωθεί η θερμική προστασία των κατοικιών; Όποιος μπήκε σε τέτοιο πρόγραμμα, διπλά κερδισμένος είναι σήμερα.

Ήρθε η ώρα του στολισμού

Χριστούγεννα πλησιάζουν και από τον Έβρο ως την Θεσσαλονίκη, πολλοί είναι αυτοί που θα επισκεφθούν την Ονειρούπολη στην Δράμα. Ένα σχέδιο που εξελίχθηκε σε πετυχημένος θεσμός. Εμείς, δεν έχουμε και Κοτσάκη δήμαρχο να μας γεμίσει την πόλη με στολίδια και μάλιστα με καλλιτεχνική άποψη… Αλλά όλο και κάτι θα γίνει. Όχι τίποτα άλλο, να βλέπουν τα στολίδια τα παιδιά, να ξεχνιούνται και να μη ζητούν δώρο από τους γονείς. Άλλωστε το είπαμε. Φέτος δώρα μόνο ο Άγιος Βασίλης θα φέρει. Στα παιδιά. Από του χρόνου και στους μεγάλους, τα δώρα που τους έκοψε το μνημόνιο.

Ο πρώτος λόγος στον … ισορροπιστή

Είναι τόσο ρευστό το πολιτικό σκηνικό που ένας βουλευτής ξυπνάει το πρωί στο ένα κόμμα, τρώει το μεσημέρι με άλλο και το βράδυ στην βουλή ψηφίζει ένα τρίτο κόμμα. Αυτή η ρευστότητα αν συνεχιστεί επί μακρόν, προφανώς και θα παίξει ρόλο και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, όπου την πρώτη τύχη θα έχει όποιος καλύτερα μπορεί να συνδυάσει τάσεις, πρόσωπα, παρατάξεις, κόμματα και κατανοήσει και την λαϊκή επιθυμία. Ε, αυτός, περίπατο θα κάνει. Στο δεύτερο γύρο, αν μιλάμε για την περιφέρεια. Με λίγα λόγια, ο ισορροπιστής.

Μόνο από δημόσιες επενδύσεις

Τελικά όποιο πρόγραμμα ανέργων που απολύθηκαν ομαδικά από εργοστάσιο που έκλεισε, χρηματοδοτείτε από τις δημόσιες επενδύσεις, παραμένει εν ζωή, όπως το πρόγραμμα των πρώην εργαζόμενων στην αλλαντοβιομηχανία «Θράκη» στις Φέρες του Έβρου. Τα προγράμματα που δεν χρηματοδοτούνται από τις δημόσιες επενδύσεις, το μνημόνιο τα τελειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: