Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012



Έντεκα Κομοτηναίοι στον κλασικό μαραθώνιο

Όχι ένας, όχι δύο αλλά έντεκα Κομοτηναίοι έτρεξαν συνολικά στον 30ο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, σε μια διοργάνωση που όσο πάει και μεγαλώνει. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε, όπως μας είπε παλιός δρομέας, ότι με τα χρόνια η διοργάνωση έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερη, ενώ την έχει αγκαλιάσει και ο κόσμος. Όπως τόνισε, παλιότερα οι δρομείς έτρεχαν δίπλα στα αυτοκίνητα, που από μέσα… τους μούντζωναν κιόλας, ενώ τώρα, ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί παράλληλα στη διαδρομή και επευφημούσε. Ίσως να υπάρχει ακόμα ελπίδα για την χώρα. Λίγη, αλλά υπάρχει…

Η αυτοδιοίκηση στην κλίνη του «Προκρούστη»

Όπα, οι αυτοδιοικητικοί κατάλαβαν ότι μετά το «Καλλικράτη» έρχεται νέα, οικονομική αυτή τη φορά μεταρρύθμιση, με το όνομα «Προκρούστης». Ότι περισσεύει από πόρους, θα κόβεται και ότι λείπει, θα το τραβούν για να το φέρουν στις ανάγκες τους. Δηλαδή, η κεντρική διοίκηση θα κόβει θεσμοθετημένους πόρους και οι δήμαρχοι, για να τα βγάλουν πέρα, θα πρέπει να βάζουν τοπικούς φόρους. Προς το παρόν, αρνούνται να το πράξουν και απειλούν με παραίτηση. Τα ίδια έλεγαν και βουλευτές, οι οποίοι πάντως δεν παραιτήθηκαν και επιδόθηκαν σε πολιτικές ντρίπλες. Πάντως, κανείς πλέον δεν έχει αμφιβολίες, ότι ο «Καλλικράτης» έγινε μόνο για να μειωθούν τα κονδύλια που δίνει η κεντρική διοίκηση στην αυτοδιοίκηση.

Ο «τζάμπας» ζει;

Πλάκα έχουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με την απανταχούσα που λέει πως αν ο πελάτης δεν πάρει απόδειξη, θα φύγει και δεν θα πληρώσει για ότι αγόρασε ή έφαγε. Αν ήταν έτσι, τζάμπα θα ζούσαμε όλοι οι Έλληνες καθότι λες και εξαφανίστηκαν τα ρολό των αποδείξεων ή έπαθαν ανεπανόρθωτη βλάβη όλες οι ταμειακές μηχανές.

Γιατί δεν το κάναμε πριν χρόνια;

«Άχρηστος» ο φράχτης στον Έβρο, γιατί οι 1.800 αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν στο ποτάμι εξάλειψαν σχεδόν την λαθρομετανάστευση. Άσε που πήραν βαθιά οικονομική ανάσα ξενοδοχεία, ταβέρνες, σουβλατζίδικα και άλλα μαγαζιά. Και αφού ήταν τόσο εύκολο και η αλήθεια είναι ότι στον Έβρο το ζητούσαν αυτό, γιατί έπρεπε να αφήσουμε αφύλαχτα τα σύνορα τόσα χρόνια και να γεμίσουμε λαθρομετανάστες; Αν υποψιαστώ ότι όλα έγιναν για να παίρνουμε τα ευρωπαϊκά λεφτά από το ταμείο των εξωτερικών συνόρων, για να κινούνται άλλες δραστηριότητες, θα… 

Θα γεμίσουν οι ΒΙΠΕ

Αμάν πια με αυτές τις πυρκαγιές στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής… Είναι που τα εργοστάσια που απέμειναν, με προοπτική, που μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών, κινδυνεύουν και από την φωτιά. Αλλά, σε λίγο όλες οι βιομηχανικές περιοχές της χώρας θα γεμίσουν επενδύσεις, τώρα που ο πρωθυπουργός τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας. Αλήθεια, έχει έρθει στην χώρα μας ξένη, πραγματική, επένδυση τα τελευταία τριάντα χρόνια; Και αν ήρθε, ποια τύχη είχε; Σκεφτείτε ότι μια επένδυση ζεόλιθου στον Έβρο και δυσκολευόμαστε να την στήσουμε, πώς να πείσεις τον ξένο ότι θα έρθει στην Ελλάδα και δεν θα χάσει τα λεφτά του;

Το χρηματιστήριο δεν μας δίδαξε

Εδώ και δυο χρόνια, οι αγρότες αντί για καλλιέργειες, φωτοβολταικά  έσπερναν στα χωράφια. Όπως κάθε τι καινούριο στην Ελλάδα, έγινε μόδα και κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί είναι τόσο εύκολο να βγουν τόσο ξεκούραστα λεφτά; Ε, τώρα έρχεται ο λογαριασμός και ευτυχώς που θα μειωθεί η φορολόγηση και μάλιστα επί του τζίρου, διαφορετικά, σε μια νύχτα θα άλλαζαν χέρια και τα φωτοβολταικά και τα χωράφια. Πάντως είναι η δεύτερη φορά που πολλοί έλληνες δελεάζονται από το γρήγορο και εύκολο εισόδημα. Το μάθημα του χρηματιστηρίου δεν έγινε πάθημα.

Αν μας πάρουν πάλι μέτρα…

Πέρυσι, μόλις που γινόταν αισθητή η οσμή του καμένου ξύλου στην Κομοτηνή. Φέτος, θα είναι η μόνη μυρωδιά στην πόλη που θα μπορεί κανείς να οσφρανθεί.  Όλοι στρεφόμαστε στα ξύλα για την θέρμανση, προσεχώς και στα ληγμένα για τροφή. Αν βάλεις και την φτώχεια που απλώνεται παντού συνοδευόμενη από την ανεργία, το συμπέρασμα είναι πως ζούμε σε υποανάπτυκτη χώρα. Ευτυχώς, που δεν θα πάρουν οι κυβερνώντες άλλα μέτρα. Θα ήταν τα μέτρα για το κασόνι μας.

Άλλοι το χάνουν, άλλοι όχι

Μπορεί με το μνημόνιο οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΝΚΛΩ να χάνουν, όπως γράφτηκε, το πρόγραμμα στο οποίο είχαν ενταχθεί, για τους πρώην εργαζόμενους της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» στον Έβρο, οι διαβεβαιώσεις που δινόταν χθες, ανεπισήμως, τόνιζαν ότι το δικό τους πρόγραμμα θα συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: