Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Βηματάκια

Ποιος
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος βρέθηκε στην Κομοτηνή την Τετάρτη, για να μιλήσει στους μαθητές της Φιλολογικής Σχολής του ΔΠΘ για τον Αριστοφάνη και την κωμωδία του Νεφέλες.
Χθες Πέμπτη 5 Μαΐου, το ΕΚΕΒΙ ξεκίνησε την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία έχει Θεματική Εκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση και Βιβλίο».
Μιλώντας για αυτή ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι θεωρεί πως ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα και τις μεγάλες αναπηρίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι ότι το βιβλίο δεν είναι μέσα στην τάξη, ο μαθητής δεν έρχεται σε επαφή με το βιβλίο ως λογοτεχνικό έργο «Δεν πηγαίνει στο βιβλιοπωλείο, δεν έχει βιβλιοθήκη ώστε να έρθει σε επαφή με το βιβλίο και αυτό νομίζω ότι συντελεί στο γεγονός ότι οι έλληνες δεν διαβάζουν πολύ, αφού αναγνώστης γίνεσαι έως τα 14 και τα 15, δεν γίνεσαι στα 30 και τα 40. Οπότε ο μόνος τρόπος για να έρθει η ελληνική κοινωνία στο βιβλίο και την παραγωγή σκέψης είναι να μπει το βιβλίο στην εκπαίδευση». Η ιδέα του κ Θεοδωρόπουλου είναι πάρα πολύ καλή, και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται κατά κόρον. Το πρόβλημα είναι τι βιβλία θα βάλει, γιατί οι «φύλακες» της «σωστής» εκπαίδευσης είναι πολλοί, και όλο θα εμφανίζονται αγανακτισμένοι για την συμπερίληψη ενός βιβλίου στην βιβλιοθήκη του σχολείου, ή στα βιβλία που προτείνει ο καθηγητής. Φαντάζεστε το παιδί του Άδωνη Γεωργιάδη, να έρθει σπίτι με το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη;
Δεν πληρώνει
Επιστολή στον ΟΠΑΔ έστειλε στις 2 Μαΐου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης με την οποία επιβεβαιώνει την πρόθεση του να διακόψει από 11/05 την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ταμείου εφόσον δεν έχουν πληρωθεί οι οφειλές των τριών μηνών του 2010. «Επειδή, έστω και αργά, προτιθέμεθα να διασώσουμε έστω και κάποια ίχνη της χαμένης αξιοπρέπειάς μας αλλά και του επαγγελματικού και επιστημονικού μας κύρους, που τόσο έχουν απαξιωθεί τον τελευταίο καιρό από την Διοίκηση αλλά και με τις τοποθετήσεις αρμοδίων πολιτικών προσώπων, αναγκαζόμαστε με λύπη μας να προχωρήσουμε σ΄ αυτό το μέτρο» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους. Μετά από επανειλημμένες αναβολές τελικά οι φαρμακοποιοί μάλλον θα κάνουν πράξη τις απειλές τους αφού κανενός το αυτί δε φαίνεται να ιδρώνει… Ίδωμεν…
Συνθήκες Γαλέρας
Ο κ. Παυλίδης, από το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει παράπονα από τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. Την Τετάρτη πλέον η αγανάκτηση έγινε ποτάμι που ξεχείλισε, αφού όταν του ζητήθηκε να μιλάει πιο κοντά στο μικρόφωνο για να ακούγεται, αυτός εξανέστη «Γενικώς οι συνθήκες με τις οποίες δουλεύουμε δεν είναι οι καλύτερες, είμαστε πολύ στενά, δεν μπορούμε να κινηθούμε, θέλουμε μια σχετική άνεση να είναι αντίστοιχη με το επίπεδο ενός καλά διαμορφωμένου χώρου». Εντάξει, δεν δουλεύουν και σε λατομείο οι περιφερειακοί σύμβουλοι! Αλλά έχουμε την αίσθηση ότι οι ενστάσεις του κ. Παυλίδη δεν θα ήταν τόσο έντονες αν καθόταν στην καρέκλα επάνω στο βάθρο και όχι σε αυτή της αντιπολίτευσης.
Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται
Σε άρθρο του το Ε.Β. στις αρχές Απριλίου του προηγούμενου έτους είχε κάνει ένα οδοιπορικό στους ποδηλατοδρόμους της Κομοτηνής, διαπιστώνοντας την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονταν ο ποδηλατόδρομος επί της λεωφόρου Γεωργίου Παπανδρέου. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται ακόμη. Οπότε με χαρά μας είδαμε ότι, έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου, κάποιος ευαισθητοποιήθηκε για αυτούς, αφού οι Komotinistas αποφάσισαν να καθαρίσουν και να τους βάψουν. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο λαός μας!
Στροφή 180 μοιρών
Την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει τελικά υπέρ της διάταξης για την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο κατά 2,5 ώρες εβδομαδιαίως, από 37,5 σε 40 ώρες, ανακοίνωσε o τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Χρήστος Ζώης.
«Η ΝΔ δεν είναι δογματικά αντίθετη στην αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο» τόνισε ο κ. Ζώης ο οποίος τάχθηκε υπέρ και μίας περαιτέρω αύξησης των ωρών εργασίας στο Δημόσιο «εάν υπήρχε ο σχεδιασμός από τον οποίο θα απέρρεε ότι πρέπει να πάμε σε κάτι τέτοιο». Βλέπουμε ότι από σταθερότητα στις απόψεις σκίζει και η αντιπολίτευση. Φτου να μη σας βασκάνουμε βρε… Όλοι είσαστε μία από τα ίδια.
Δεν έχουν τσίπα
Αντίθετα οι 850 βουλευτές δεν κάνουν ούτε σπιθαμή πίσω από τις διεκδικήσεις τους. Μάλιστα η Ένωση Τέως Βουλευτών υπογραμμίζει ότι αποτελεί «ατοµικό δικαίωµα του κάθε συνταξιούχου βουλευτή να διεκδικήσει αναδροµικά αυξήσεις τις οποίες πρόλαβαν να πάρουν οι δικαστικοί αλλά όχι και οι συνταξιούχοι βουλευτές». Δηλαδή δε φτάνει που έχετε εξασφαλίσει τα εγγόνια σας, θέλετε να εξασφαλίσετε και τα δισέγγονά σας. Μα τι στοργικοί οικογενειάρχες που είναι. Εάν έτρεφαν το ένα εκατομμυριοστό αυτών των συναισθημάτων για το λαό και την πατρίδα τους δε θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: