Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Βηματάκια

«Μαγική εικόνα».
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ερωτηθείς για την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στην οποία ανακοίνωσαν ότι από τα στοιχεία που οι ίδιοι οι δήμαρχοι προσκόμισαν δεν παρατηρείται πρόβλημα υποχρηματοδότησης των δήμων, φάνηκε (όπως φανταζόμαστε θα φανούν πολλοί Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα όταν ερωτηθούν για αυτό) τουλάχιστον ενοχλημένος, χαρακτήρισε τις διαπιστώσεις τους «Μαγική εικόνα» και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής είναι τραγική.
«Προφανώς εμείς αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει πολλά προβλήματα να λύσει. Και ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Εσωτερικών έχουν πολλά ζητήματα να επιλύσουν, αυτό όμως δε τους νομιμοποιεί να ρίχνουν το μπαλάκι στους Δημάρχους οι οποίοι σε όλη την Ελλάδα αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανούς, ανοιχτούς και λειτουργικούς τους Δήμους.» ανέφερε ο κ. Πετρίδης και σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι οριζόντιο, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο ανάλογα με την κατάσταση σε ότι αφορά το αποθεματικό που έχει παραλάβει ο καθένας. Πάντως διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Δήμαρχοι στην Ελλάδα αγωνίζονται να κρατήσουν ανοιχτούς τους Δήμους και να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους.
Πάντως έδωσε τα εύσημα στον Υφυπουργό Εσωτερικών από το γειτονικό νομό κ. Ντόλιο λέγοντας χαρακτηριστικά «και εικόνα έχει πολύ καλή, και το λέω εντίμως αυτό και χωρίς να σκέφτομαι πολιτικές συνέπειες, και διάθεση και εκφρασμένη βούληση να βοηθήσει. Δεν μπορεί λοιπόν ο Υφυπουργός Εσωτερικών να έχει τόσο καλή εικόνα και να μην την έχει ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος είναι και αυτός αυτοδιοικητικός.»
Για να τονίσει τα λεγόμενά του, σημείωσε ότι στο τριμηνιαίο κλείσιμο που έκανε ο Δήμος, φαίνεται να έχει ένα λογιστικό αποθεματικό 1.200.000 ευρώ.
«Αυτό δε σημαίνει ότι δεν οφείλουμε από πίσω στο δεκαπλάσιο ή στο δεκαπενταπλάσιο αυτό το νούμερο. Οι εργολάβοι της περιοχής μας έχουν να πληρωθούν για έργα από το 2009 και το 2010. Το ίδιο και πάρα πολλοί προμηθευτές του Δήμου.» ανέφερε ο Δήμαρχος, που τόνισε ότι μπορεί κάποιος αδαής θα μπορούσε να μείνει στην λογιστική αποτύπωση του τριμήνου και να αναρωτηθεί γιατί ο Δήμος ζητάει λεφτά. «Όμως δεν είναι έτσι και επειδή ο κ. Ραγκούσης δεν είναι αδαής νομίζω ότι θα πρέπει να το δουν λίγο καλύτερα το πράγμα.».
Όσο για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι Δήμοι για μερικές ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο κ. Πετρίδης εμφανίστηκε αρνητικός, γιατί θεωρεί ότι «Όταν κλείνει ένας δήμος αυτός που την πληρώνει είναι ο κοσμάκης. Δεν την πληρώνει ούτε ο εκάστοτε υπουργός, ούτε η εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Επομένως εγώ είμαι υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων. Αν είναι να πάμε να κλείσουμε το υπουργείο Εσωτερικών. Ναι. Αλλά να κλείσουμε το Δήμο και να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης δεν νομίζω ότι αποτελεί λύση.»
Τιμή και δόξα στους ευγενείς εθνοπατέρες
Όπως ήδη θα έχετε διαβάσει, 800 με 850 συνταξιούχοι βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών για το χρονικό διάστημα 2003-2007, με τα αναδρομικά αυτά, να εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για καθένα από τους πρώην βουλευτές. Δημιουργήθηκε γενικότερη αναταραχή, με τους περισσότερους πολιτικούς και κόσμο να καταδικάζουν μια τέτοια κίνηση σε μια περίοδο κρίσης. Αν είναι δυνατόν. Γιατί αρνούμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν εκπροσωπήσει για πολλά χρόνια επάξια τα συμφέροντά τους Ελληνικού λαού, που μας οδήγησαν σε μια τέτοια εποχή ακμής και πλούτου, που διαχειρίστηκαν τόσο επιδέξια τις τύχες αυτής της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αυτά που δικαιούνται; Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να δώσει η επιτροπή της βουλής στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών των επιφανών ανδρών, ώστε να μπορέσουμε να πάμε και να τους δώσουμε προσωπικά τα αναδρομικά και να τους δείξουμε προσωπικά την εκτίμηση που τρέφουμε στο πρόσωπό τους. Και στα νεφρά τους . Και στα παΐδια τους.
Χωρίς διέξοδο
Η Περιφέρεια ξανά παλεύει χωρίς υπαλλήλους, αφού παρόλο που έχουμε φτάσει στον 5ο μήνα της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, το κράτος φαίνεται να μην έχει λάβει το μήνυμα, και να πιστεύει ότι χρειάζεται όλους τους υπαλλήλους που είχε και πριν, χωρίς να δίνει τίποτα στην αυτοδιοίκηση, σαν παιδάκι που δεν θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του με τον μικρότερο αδερφό του. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε τόσο απελπιστικό σημείο, που στην Περιφέρεια είναι έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε για να μπορέσουν να σώσουν το στοίχημα της αιρετής αυτοδιοίκησης, ακόμα και να διαθέσουν μέρος από το ελάχιστο ποσό που έχουν για επενδύσεις ώστε να προσελκύσουν μετατάξεις από άλλες περιφέρειες «Κοιτάξτε, για να το λύσουμε στοιχειωδώς είμαστε αυτή τη στιγμή διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα, η περιφέρεια καίγεται για τουλάχιστον 20 διοικητικούς υπαλλήλους.» δήλωσε ο κ. Κατσιμίγας. Η Περιφέρεια, όπως άλλωστε και η χώρα, στέκεται στην κόψη του ξυραφιού. Θα επιβιώσει;
Ποια ματαίωση;
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της αναβολής ή της ματαίωσης των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας μετά τη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη ανάμεσα στον Π.Γερουλάνο, τον Γ. Νικητιάδη και τον Π.Μπιτσαξή με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Όποιος πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, να πάει σε κανένα γιατρό, γιατί χρειάζεται βοήθεια. Πάντως αν πραγματικά κάνουν κάτι τέτοιο, καλύτερα να οχυρώσουν το υπουργείο, γιατί τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου θα φαίνονται σαν καβγαδάκι μεταξύ φίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: