Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Βηματάκια

Καλύτερα τώρα
Μετά το Πάσχα η εξειδίκευση του οδικού χάρτη για έξοδο από την κρίση, μετά το Πάσχα τα νέα μέτρα, μετά το Πάσχα η σύγκρουση της ΟΤΟΕ με τις τράπεζες, μετά το Πάσχα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, μετά το Πάσχα η απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, μετά το Πάσχα… όλα. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως όλα στην Ελλάδα μετατίθενται μετά τις εορτές και τις αργίες. Λες και το κάνουν επίτηδες. Μόλις φτιάχνει λίγο η διάθεση σου, πάνω που λες ότι ησύχασε λίγο το κεφάλι σου
τσουπ ξεκινούν οι ανακοινώσεις και δώστου τα νέα μέτρα, και δώστου οι απεργίες, και δώστου οι κινητοποιήσεις. Και η συνηθισμένη δικαιολογία είναι μη χαλάσουμε τις γιορτές ή τα μπάνια του λαού. Ο λαός θέλει να ξέρει τι τον περιμένει. Καλύτερα να τα πείτε τώρα για να έχουμε και δυο-τρεις μέρες να τα χωνέψουμε. Ούτως η άλλως περνάμε των παθών μας τον τάραχο και αυτό δε θα αλλάξει αν μας πουν τα κακά νέα μέσα στην Εβδομάδα των Παθών. Ίσα ίσα σημειολογικά έχει και το ενδιαφέρον του…
Ευχαριστήριο
Ευχαριστήριο εξέδωσε το Δ.Σ. του Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, ένα από τα πιο δραστήρια σωματεία της χώρας, ευχαριστώντας θερμά για την τακτική οικονομική ενίσχυση στο Σωματείο από τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης.
Το Δ.Σ. τονίζει ότι η συμπαράσταση του συλλόγου αποδεικνύεται ακόμα πιο σημαντική αν λάβει κανείς υπόψη ότι δεν διαθέτουν δικούς τους πόρους, μια και τα μέλη τους δεν υποχρεούνται σε εισφορές, και η όλη οικονομική λειτουργία του Σωματείου στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά.
Επιπλέον διαβεβαιώνουν τον Ιατρικό Σύλλογο ότι με τη βοήθειά τους παίρνουν κουράγιο εξασφαλίζοντας για ένα διάστημα τα τρέχοντα έσοδα να αφοσιωθούν στο ανθρωπιστικό και ανθρωποκεντρικό έργο τους.
Περί εκκλησιαστικής περιουσίας
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε «παραμύθι» τα όσα λέγονται περί μεγάλης περιουσίας της Εκκλησίας και τόνισε ότι αυτό «χρησιμοποιείται από πολλές πλευρές για διάφορους λόγους», επισημαίνοντας ότι από την περιουσία της εκκλησίας έχει δημευτεί το 96%, ζητώντας να αποδεσμευτεί όση περιουσία έχει απομείνει ώστε να χρησιμοποιηθεί από την εκκλησία «Να φτιάξουμε ένα ταμείο πρόνοιας και όλα αυτά τα εισοδήματα, οι πόροι, να διατεθούν στο λαό μας με διακονία, με παρρησία» τόνισε. Καλή η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου, αλλά με τόσα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονταν κληρικοί τόσα χρόνια, δυστυχώς η εικόνα της Ελληνικής Εκκλησίας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Δεν είναι δύσκολο λοιπον να καταλάβει κάποιος ότι η πρόταση αυτή μάλλον θα γίνει αποδεκτή με επιφύλαξη. Από την άλλη πλευρά, αν η περιουσία έχει καταπατηθεί, δεν θα έπρεπε η εκκλησία να την διεκδικήσει για να ξέρουμε και εμείς που και σε ποιους πήγε τόσο μεγάλο κομμάτι της περιουσίας, να τα ζητήσουμε από αυτούς.
ΔΕΗ όπως ΟΤΕ;
«Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, θα συγκρουστούμε σκληρά», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο. Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34%, το 2012, με διατήρηση δημοσίου ελέγχου και μάνατζμεντ. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΤΕ λειτουργεί με παρόμοια μετοχική σύνθεση, αλλά με το μάνατζμεντ να ανήκει στους Γερμανούς, το ποσοστό των οποίων μαζί με τη δημόσια συμμετοχή φτάνει το 51%, και όχι στο Δημόσιο. Φυσικά δεν έχει ξεκαθαριστεί το πώς θα γίνει αυτή η μείωση, αν θα αναζητηθεί δηλαδή στρατηγικός εταίρος ή οι μετοχές θα διατεθούν ελεύθερα, κάτι που εγείρει το ερώτημα, αν οι μετοχές διατεθούν ελεύθερα, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αύριο κάποιος ιδιώτης δεν θα συγκεντρώσει το 51%, που θα του δίνει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, ότι και αν θέλει να κάνει το κράτος; Και αν αναζητηθεί στρατηγικός εταίρος, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι θα δεχτεί να αγοράσει το 17% τουλάχιστον της επιχείρησης χωρίς να έχει λόγο στην διοίκησή της; Μήπως οδηγούμαστε σε λύση ΟΤΕ;
Άκρα του τάφου σιωπή
Καμία κίνηση ακόμα στα τουριστικά γραφεία της περιοχής δεν διαφαίνεται ακόμα για το Πάσχα, αφού πολλοί συμπολίτες μας μπαίνουν, ρωτάν, και φεύγουν για να το σκεφτούν. Μάλλον η οικονομική κρίση έχει εντείνει την παραδοσιακή τάση του Έλληνα να αποφασίζει τα πάντα τελευταία στιγμή, οπότε μάλλον κίνηση θα υπάρξει από την Μεγάλη Δευτέρα και μετά. Ας ελπίσουμε ότι και οι μεν συμπολίτες μας θα έχουν τα χρήματα (και κυρίως τη διάθεση) να πάνε ένα ταξιδάκι, και ότι οι τουριστικοί πράκτορες θα δουλέψουν λίγο αυτό το Πάσχα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: