Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Βηματάκια

Το προφανές ως πρωτότυπο
Οι υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της περιοχής, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν 71 αξιολογήσεις των μεγάλων οίκων - Standard & Poor's, Moody's και Fitch - που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2006 και τον Απρίλιο του 2010, οι οποίες περιλαμβάνουν υποβαθμίσεις του αξιόχρεου και αναθεώρηση των προοπτικών χωρών της Ευρωζώνης.
Στη συνέχεια, εξέτασαν τις επιπτώσεις των αξιολογήσεων στο κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) και στους χρηματιστηριακούς δείκτες μετοχών - γενικούς και τραπεζικούς - σε εννέα χώρες της Ευρωζώνης. Οι χώρες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.
«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρει η μελέτη, που τονίζει τη σημασία της προληπτικής δράσης των πολιτικών και της αποτελεσματικής επικοινωνίας, ώστε να διαλύουν τις ανησυχίες για τα θέματα που οι αγορές θεωρούν ως αδυναμίες.
ευτυχώς που ήρθε η έκθεση του ΔΝΤ για να μας το πει, γιατί δεν το είχαμε καταλάβει ακόμη. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις όταν ο κόσμος καίγεται, το ΔΝΤ μετά από ένα χρόνο να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών αξιολόγησης, οι οποίες με την τακτική τους, ούτε λίγο ούτε πολύ βοήθησαν στην δημιουργία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αφού επέτρεπαν στις τράπεζες να «ψωνίζουν» για αξιολογήσεις, μεταφέροντας το μεγαλύτερο κομμάτι των εργασιών τους στην εταιρία αξιολόγησης που είχε τα πιο «ευέλικτα» κριτήρια.
Τώρα αυτές οι εταιρίες, των οποίων το 93% των αξιολογήσεων με ΑΑΑ (η υψηλότερη βαθμολογία) έχουν πλέον υποβαθμιστεί σε επίπεδο junk (το επίπεδο στο οποίο έχουν ρίξει τα ελληνικά ομολόγα) λειτουργούν σαν θεματοφύλακες της οικονομικής αξιοπιστίας, χτυπώντας συνεχώς με υποβαθμίσεις για να στηρίξουν την «φούσκα» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά κρατικών ομολόγων, αφού η διατήρηση των spread σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να φέρνει κερδοφορίες για αρκετούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις τον Σεπτέμβριο για να κάνει πιο αυστηρή την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης και να αυξήσει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα πετύχουν εκεί που απέτυχαν και η Αμερικάνικη αλλά και η Βρετανική κυβέρνηση.
Σύντομο ανέκδοτο
Τι είπες Αλέκο; Άμεσα θα δώσουν στους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ επίδομα 1000;;; Αχαχαχα. Δεσμεύτηκε η Κατσέλη; Αχαχαχαχα. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
Για την ιστορία: η κ. Κατσέλη δεσμεύτηκε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου σε συνάντηση που είχε με τα σωματεία της ΕΝΚΛΩ στον Έβρο να τους δώσει επίδομα «1000 ευρώ και άμεσα»,….
Νοικοκύρηδες Νο 2
Τελικά μπορεί οι νοικοκύρηδες να έφυγαν από το Δήμο Κομοτηνής, το πνεύμα τους όμως δεν πήγε πολύ μακριά, αφού στην Αλεξανδρούπολη, μετά από μόλις 3 μήνες διακυβέρνησης, η δημοτική αρχή αποφάσισε ότι πρέπει να συνάψει δάνειο 8 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες και να νοικοκυρέψει το δήμο! Μπράβο τα παλληκάρια, μαθαίνουν γρήγορα, και η πορεία τους διαφαίνεται λαμπρή. Μόνο μια πρόταση έχουμε να κάνουμε, για να μπορέσουν να πετύχουν μια καλύτερη γενικότερη διαχείριση. Να προσλάβουν τον κ. Λάσκαρη, επικοινωνιολόγο, ο οποίος έκανε θαύματα με την προηγούμενη δημοτική αρχή στην Κομοτηνή, και αυτή τη στιγμή ψάχνεται. Δοκιμάστε τον, δεν θα χάσετε!
Άκρα του τάφου σιωπή
Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συνεχίζει να πραγματοποιεί δράσεις και να πρωτοτυπεί, αφού το Σάββατο 2 Απριλίου, με την ευκαιρία της πρεμιέρας του έργου «...και Ιουλιέτα», που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου την 1η Απριλίου, οργάνωσε εφτά ερασιτεχνικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιήσουν μικρής διάρκειας παραστάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποσπάσματα από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του W. Shakespeare. Μια πολύ ωραία ιδέα, η οποία και βοηθάει την ανάπτυξη των ερασιτεχνικών συλλόγων, αλλά και επιδεικνύει την πόλη στους αποφασισμένους θεατές. Στο μεταξύ, τίποτα δεν ταράσσει το μακάριο ύπνο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, το οποίο συνεχίζει την πορεία του μέσα στο χρόνο χωρίς να ενοχλεί τους κατοίκους της πόλης με εκδηλώσεις, παραστάσεις και τα συναφή που σε άλλα μέρη τα απαιτούν από ένα δημοτικό περιφερειακό θέατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: