Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Βηματάκια

Ζητείται κεφάλαιο
Βραβεία για καινοτόμες ιδέες έδωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ» κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος σε μαθητές του ΔΟΣΑ. Ο κ. Πολιτόπουλος, μιλώντας στους μαθητές, τόνισε ότι οι έννοιες επιχειρηματίας και δημιουργός είναι συνώνυμες, τονίζοντας όμως ότι το ελληνικό σύστημα έχει δημιουργήσει έλλειψη ανθρώπων με επιχειρηματικό δαιμόνιο στην Ελλάδα. Βέβαια δεν είναι μόνο το σύστημα, αλλά και οι τράπεζες που μπλοκάρουν την επιχειρηματικότητα, αφού όπως τόνισε και ο καθηγητής του ΔΟΣΑ κ. Περικλής Γκόγκας που οργάνωσε την εκδήλωση, ποτέ στην χώρα μας δεν παρείχαν στην επιχειρηματικότητα ροή του κεφαλαίου οι τράπεζες, «Ροή κεφαλαίου παρέχονταν παλιότερα από τις τράπεζες, αλλά μόνο στην κατανάλωση, σε κυνηγούσαν για να βγάλεις δέκα πιστωτικές κάρτες, και με εισόδημα 700 ευρώ να χρωστάς πενήντα χιλιάδες ευρώ, ενώ αν τους παρουσίαζες την καινοτόμα ιδέα σου δύσκολα σε χρηματοδοτούσαν». Ο κ. Γκόγκας επισήμανε ότι σε παλαιότερες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το τμήμα, τονίστηκε ότι τράπεζες δεν είναι μόνο οι ελληνικές, αλλά υπάρχουν και στο εξωτερικό, που χρηματοδοτούν πιο εύκολα, είναι θέμα ψαξίματος και δραστηριότητας. Δυστυχώς η δυστοκία των ελληνικών τραπεζών κρατάει πίσω και την ελληνική επιχειρηματικότητα, τις καινούριες ιδέες που αφού οι παλιές έχουν αποτύχει, φαίνεται να είναι το μόνο μέσο για να μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση. Ίσως αν το ελληνικό κράτος δεν συνέχιζε να τους παρέχει ιδία κεφάλαια αν δεν τα προωθούσαν στους πολίτες, ίσως να άλλαζαν τις μεθόδους τους.
Απάντησε η Δεβετζή
Από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται για τα γυρίσματα τηλεοπτικού παιχνιδιού απάντησε η Θρακιώτισσα ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή στο σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από το διετή αποκλεισμό της. Η Δεβετζή υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεθοδευμένη επίθεση που σκοπό έχει να την κρατήσει έξω από τον αγωνιστικό στίβο και υποσχέθηκε να ρίξει φως στην υπόθεση μόλις επιστρέψει.
Η αθλήτρια υποστηρίξει πως ο ελεγκτής που ζήτησε δείγμα δεν είχε διακριτικά και δεν επέδειξε την ταυτότητα του ενώ δεν συνοδευόταν από γυναίκα όπως προστάζουν οι κανονισμοί η οποία θα επέβλεπε την αθλήτρια όταν θα έδινε δείγμα. «Μετά από μία εβδομάδα ήρθε κανονικά και με ταυτότητα και με γυναίκα και πήρε το δείγμα. Μετά από όλα αυτά θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει αναφορά. Το περίεργο είναι ότι όλα αυτά βγήκαν τώρα που λείπω. Δυστυχώς κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το όνομά μου τώρα στα τελειώματα της καριέρας μου και με κατηγορούν για κάτι στο οποίο είμαι ενάντια. Μόλις γυρίσω θα τα πω όλα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κάτι για να μας στυλώσει
Κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τη Δευτέρα, και ενώ η ώρα πλησίαζε τα μεσάνυχτα, με το κοντέρ να έχει γράψει αρκετές ώρες, περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης έκανε την εξής πρόταση προς το προεδρείο: «την επόμενη φορά, αν τα συμβούλια κρατάν τόσο πολύ, να υπάρχει και μπουφές, γιατί μόνο ο καφές που υπάρχει διαθέσιμος δεν φτάνει». Ίσως να μην ήξερε ότι κάποιοι από τους συναδέρφους του είχαν ήδη δημιουργήσει τον δικό τους μπουφέ έξω από την αίθουσα του συμβουλίου, το οποίο δεν έδειχνε να τελειώνει σύντομα.
Πραγματικά οι ώρες είναι πολλές, και πολλοί σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται από αρκετά μακριά στο συμβούλιο, αλλά δεν θα έπρεπε να βγαίνουν από αυτό για να τρών στα κρυφά. Ίσως μια καλύτερη διαχείριση τόσο των θεμάτων (τέσσερις ώρες για τα εκτός ημερησίας!) όσο και του χρόνου, αφού διάλλειμα δεν γίνεται παρά μόνο όταν η φασαρία στο συμβούλιο έχει ξεπεράσει το μέγιστο επιτρεπτό όριο ηχορύπανσης θα βελτίωνε την κατάσταση!
Εισαγγελέας με χιούμορ
Έκπληκτος με το φάσμα και το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας Π.Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μιλώντας στη Βουλή.
Αυτό που μας εξέπληξε ευχάριστα δεν είναι φυσικά οι διαπιστώσεις του κ. Νικολούδη αλλά η καταπληκτική αίσθηση χιούμορ που έχει γι’ αυτό και παραθέτουμε το σχόλιο του.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π.Νικολούδης, ανέφερε: «η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα. Είναι γνωστή σε όλους η ρήση 'όλοι μαζί τα φάγαμε'. Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Μπορώ, όμως, να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι 'όλοι μαζί τα φύγαμε'. Ως πολίτης αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό. Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες. Γι’ αυτό σας λέω ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι».
Αψιμαχίες
Τα φαντάσματα των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στοίχειωσαν το περιφερειακό συμβούλιο, αφού περιφερειακοί εκπρόσωποι τόσο της Ξάνθης όσο και της Καβάλας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανέσυραν από τη μνήμη τους θέματα τα οποία δεν αφορούσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά είχαν να κάνουν με την μάλλον καθόλου αρμονική συμβίωση των δύο πλευρών στις παλιές Νομαρχίες. Όπως ακούστηκε και μέσα στο συμβούλιο, αν έχουν προσωπικά θέματα, οι αξιότιμοι σύμβουλοι θα μπορούσαν να τα αναλύσουν εκτός περιφερειακού, και να μην χρειάζεται να δημιουργείται ένα περιβάλλον που δεν τιμά ούτε τους ίδιους ούτε τον θεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: