Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Βηματάκια

Νιώθουν απροστάτευτοι
Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες κατοίκων που ζουν στα χωριά της Ροδόπης για το κύμα κλοπών και διαρρήξεων που έχει πνίξει την περιοχή. Οι κάτοικοι ζουν σε καθεστώς τρόμου και αναρωτιούνται τι κάνει η αστυνομία και γιατί δεν μπορεί να τους προστατέψει. «Κάθε εβδομάδα έχουμε τουλάχιστον ένα περιστατικό» μας είπαν κάποιοι ενώ άλλοι κατηγορούν το δικαστικό σύστημα που αφήνει τους κλέφτες ελεύθερους. Όλων όμως οι γνώμες συγκλίνουν στο ότι η αστυνομία είναι ανεπαρκής… Η έξαρση της εγκληματικότητας σε όλο το εύρος της Ροδόπης (Φανάρι, Ξυλαγανή, Προσκυνητές κλπ) είναι γεγονός και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Όπως φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος ανεπαρκής είναι τόσο η αστυνόμευση όσο και η απόδοση δικαιοσύνης. Όταν οι πολίτες ενός κράτους νιώθουν απροστάτευτοι και έρμαια του κάθε εγκληματία, τότε η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, και οφείλει να αλλάξει πορεία.
Η συνάντηση έγινε…
Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η συμφωνημένη (από την Παρασκευή) συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων για το ζήτημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω συνάντηση που θα γινόταν σε ανώτατο επίπεδο, όπως είχε δηλώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτης Ξυνίδης, θα συμμετείχαν οι εμπλεκόμενες τράπεζες και αρμόδιοι υπουργοί «ώστε να διαφανεί το μέλλον του εγχειρήματος». Η συνάντηση έγινε όμως μέχρι αργά το βράδυ κανείς δεν ήξερε ποιοι συμμετείχαν ή τι αποφασίστηκε. Οι εργαζόμενοι περίμεναν όλη μέρα να μάθουν τι συζητήθηκε όμως καμία ενημέρωση ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη υπήρξε… Τυχαίο; Δε νομίζω…
Απεργία
Α και για να μη ξεχνιόμαστε ημέρα Απεργίας σήμερα και στην Κομοτηνή έχουμε όπως πάντα (για να μη χαλάσει το γούρι) δύο κινητοποιήσεις, μία του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου και μία του ΠΑΜΕ. Η πρώτη ξεκινά στις 10π.μ. στην πλατεία και η δεύτερη στις 10:30 στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο. Διαλέξτε όποια σας ταιριάζει και διαδηλώστε όσο τραβάει η ψυχή σας!
Καλλικράτης παντού
Απεργία σήμερα και η Ελλάδα αναμένεται να σταματήσει, ενώ θα υπάρξουν και μεγάλες διαδηλώσεις… καιρού επιτρέποντος, αφού αν σήμερα ο καιρός είναι όπως ο χθεσινός, δύσκολα θα δούμε αποτέλεσμα. Το θέμα είναι όμως αν αυτή η κινητοποίηση θα έχει αποτέλεσμα, ή αν θα είναι ακόμα μια κινητοποίηση που δεν θα καταλήξει πουθενά. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε και το γεγονός, ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο και αν διαμαρτύρονται τώρα, έχουν χάσει εδώ και χρόνια την αμιγώς συνδικαλιστική τους χροιά και έχουν πολιτικοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι επιφυλακτικοί απέναντι τους. Με την μόνη άλλη εναλλακτική να είναι το ΠΑΜΕ, που για πολλούς λόγους αδυνατεί να μετουσιωθεί από κίνημα διαμαρτυρίας σε ένα κίνημα με στιβαρό λόγο και επιρροή στους συνδικαλιστικούς θεσμούς, αναρωτιόμαστε που έχει απομείνει να γυρίσει ο απλός μισθωτός, ο οποίος βλέπει τα προβλήματα να τον ζώνουν από παντού. Μήπως χρειάζεται Καλλικράτης και στον συνδικαλισμό;
Αδερφοφαγία…
Και οι εμπορικοί σύλλογοι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, αν και πολλοί καταστηματάρχες κουνάνε σκωπτικά το κεφάλι τους σκεπτόμενοι ότι είτε ανοίξουν είτε δεν ανοίξουν, πάλι κανένας δεν θα πατήσει στο μαγαζί. Πάντως ακούστηκε ότι μπορεί να υπάρχουν επιτροπές «περιφρούρησης» που θα προσέχουν να δουν αν κάποιος είναι ανοιχτός. Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, αλλά στους καιρούς που ζούμε, καιρούς «ανθρωποφαγίας» όλα είναι πιθανά.
Η ιστορία δύο δήμων…
Διαφωνία για το δίκτυο ύδρευσης υπήρξε στο δημοτικό συμβούλιο Σαπών –Μαρωνείας, με τον Δήμαρχο κ. Ιωαννάκη να μιλάει για άθλιο δίκτυο ύδρευσης στη Δημοτική ενότητα Σαπών, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Σαπών κ. Πιλιλίτσης επέμεινε ότι η δημοτική του αρχή είναι αυτή που εκσυγχρόνισε το δίκτυο, και πως η νέα αρχή προσπαθεί να οικειοποιηθεί προσπάθειες χρόνων.
Πάντως ο κ. Πιλιλίτσης είχε μια μάλλον ειρωνική διάθεση προς τους συμβούλους της συμπολίτευσης, αφού πιθανότατα δεν θεωρεί ότι διαθέτουν την εμπειρία , λέγοντας μάλιστα σε κάποια φάση ότι μάλλον μέσα σε 40 μέρες τα μάθατε όλα. Τελικά δεν είναι όλα τα δημοτικά συμβούλια ίδια, αφού στο δημοτικό της Κομοτηνής, βασιλεύει η αβρότητα και η αδερφοσύνη, παρόλο που έχουμε έξι αντί τριών παρατάξεων. Μπορεί βέβαια στο μέλλον αυτή η κατάσταση να αλλάξει, ιδίως αν ο δήμος συνεχίσει να βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική στενότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: