Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Βηματάκια

Ξεσηκωμός
Έχουν περάσει πολλοί μήνες από την υπογραφή του μνημονίου, και ενώ οι αλλαγές που επιτελούνται στην κοινωνία, στην ψυχολογία και την οικονομική κατάσταση του έλληνα είναι πολλαπλές και παρατεταμένες, είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε ότι ο Έλληνας, μπορεί κάποια πράγματα να τα αποδέχεται, αλλά σε κάποια παραμένει ανυποχώρητος. Ενώ λοιπόν κοσμογονικές αλλαγές επιτελούνται στην Ελληνική κοινωνία, οι μεγαλύτερη αντίδραση τον τελευταίο καιρό έγινε εξαιτίας του ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, όπου μερικά φαλτσοσφυρίγματα στάθηκαν ικανά να ξεσηκώσουν όγκο ελλήνων που δεν θα ξεσήκωναν δέκα μνημόνια. Μπορεί να μας πάρετε τις δουλειές, τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά δεν θα πάρετε την ομάδα μας!
Η ισχύς εν τη ενώσει
Δεν φαίνεται να υποχωρεί το Υπουργείο Παιδείας στις προτάσεις του προς τους πρυτάνεις, τόσο για τους εξωπανεπιστημιακούς διαχειριστές όσο και σε άλλα θέματα, όπως η χρηματοδότηση της έρευνας και γενικότερα του Ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου. Το θέμα είναι ότι η σύνοδος των πρυτάνεων περιμένει αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο, και πιθανότατα για αυτό δεν έχουμε δεί μεγάλες αντιδράσεις από αυτούς. Αν βέβαια το κείμενο κατατεθεί με την τωρινή μορφή του, θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αντιδράσεις από τους καθηγητές και τους φοιτητές. Το ερώτημα είναι αν οι δύο αυτές πλευρές του πανεπιστημίου, οι οποίες δεν είχαν πάντα τις καλύτερες των σχέσεων, θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χωριστά, η καθεμία με την δική της τακτική, ή θα δημιουργήσουν ένα συμπαγές μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που κανένας δεν θέλει να δει; Πάντως η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει εφαρμόσει πολύ έξυπνα την τακτική του διαίρει και βασίλευε για να περάσει μεταρρυθμίσεις που πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούσαμε αδύνατες, και μένει να δούμε πως θα αντιμετωπίσει αυτήν την διαφαινόμενη σύγκρουση.
Δεν είναι όλοι ίδιοι
Μετά την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, ο άνεμος της αλλαγής φαίνεται να πνέει και σε μια άλλη αραβική χώρα, την Λιβύη, στην οποία γίνονται μαζικές διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι. Βέβαια ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των διαδηλώσεων είναι ριζικά διαφορετικός από αυτόν της Αιγύπτου, αφού άλλωστε η βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων στη Βεγγάζη είναι χαρακτηριστική του τρόπου που αντιδρά όταν αμφισβητείται η εξουσία του. Τη δεκαετία του ’80, έστειλε αποσπάσματα να δολοφονήσουν εξόριστα «αδέσποτα σκυλιά» που απειλούσαν την επανάσταση. Τη δεκαετία του ’90 εξοντώθηκαν ισλαμιστές αντάρτες στο εσωτερικό της Λιβύης, ενώ το 1996 σκοτώθηκαν 1.000 κρατούμενοι σε μια φυλακή. Αυτό είναι το πρόβλημα με τους δικτάτορες που μένουν για σαράντα ένα χρόνια στην εξουσία, δεν φοβούνται να σκοτώσουν κόσμο για να μείνουν σε αυτή έστω και ένα λεπτό παραπάνω.
Θα κάνουν σεφτέ οι καφετέριες
Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα την Τετάρτη, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα.
Στην κινητοποίηση της Τετάρτης συμμετέχουν: Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι μηχανικοί το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι με απόφαση της ΟΤΟΕ, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην πρόνοια. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν τα νοσοκομεία. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη.
Επίσης καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 4 το απόγευμα, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κάνουν στάση εργασίας ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.
Τέλος κλειστά θα είναι τα καταστήματα, μετά από απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Βέβαια με τη οικονομική κρίση να χτυπάει κόκκινο η απόφαση της ΕΣΕΕ μάλλον δε θα εφαρμοστεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: