Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Βηματάκια

Αναζητούνται πόροι
Η μετεγκατάσταση του οικισμού Αλάν Κουγιού στο τέρμα της οδού Αδριανουπόλεως είναι ένα θέμα που χρόνια απασχολεί το Δήμο Κομοτηνής και ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής. Το μόνο εμπόδιο που έχει απομείνει τώρα και όπως φαίνεται είναι και το πιο μεγάλο είναι η έλλειψη πόρων για να κινηθεί η διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2010 στα δικαστήρια Κομοτηνής είχε καθοριστεί η τιμή μονάδας, για τις εκτάσεις που έπρεπε να απαλλοτριωθούν και οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν για την μετεγκατάσταση.
Τότε όλοι έλεγαν ότι έγινε το πρώτο θετικό βήμα, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι με αυτό το βήμα η προσπάθεια έπεσε σε τάφρο βάθους 800 χιλιάδων ευρώ.
Αυτό είναι το ποσό που απαιτείται για να προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής στην απαλλοτρίωση των εκτάσεων. Και το καλύτερο αυτά τα χρήματα πρέπει να βρεθούν μέχρι τον Οκτώβρη, όπως είπε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, γιατί αλλιώς «αίρεται η απόφαση του Δικαστηρίου».
Τα προβλήματα τελειωμό δεν έχουν για το νέο Δήμαρχο που όμως φαίνεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει με όποιον τρόπο περνά από το χέρι τουλάχιστον την πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή την απαλλοτρίωση. Όσο για τη δεύτερη φάση (τη δημιουργία των υποδομών) το κόστος είναι απαγορευτικό αφού ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ!
Φτιάξ’ το αν μπορείς
Αγώνα συλλογής υπογραφών των συναρμόδιων υπουργών έχει ξεκινήσει το ΥΠΕΚΑ για να προωθήσει νομοσχέδιο που αφορά τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Αυτό ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το μέλλον του έργου. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ακόμη ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη εγκρίνει τις δύο προκαταρκτικές περιβαλλοντικές μελέτες που έχει υποβάλει η Κοινοπραξία κατασκευής του έργου (για τον αγωγό και τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης των δεξαμενών πετρελαίου) και ξεκαθαρίζουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει την παραμικρή οφειλή στην Κοινοπραξία (υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο συμμετέχει στην Κοινοπραξία με ποσοστό 1 %).
Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες στον κόσμο δεν θα βοηθήσουν το έργο αν οι Ρώσοι αποφασίσουν να το κόψουν. Από την άλλη μεριά, όσο δεν το ξεκινάμε, τόσο πηγαίνει πίσω και γίνεται εργαλείο πολιτικής, αντί για εργαλείο ανάπτυξης.
Η επέλαση των υπουργών
Υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και οι παρατρεχάμενοί τους θα κατακλύσουν την Κομοτηνή, την ίδια μέρα που ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου επισκέπτεται την πόλη μας για να μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το καλάθι τοπικών προιόντων.
Σημειώστε λοιπόν. Θα είναι εδώ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, ο Υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, οι Υφυπουργοί Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος, μαζί με τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Κανελλόπουλο. Τέλος πάντων, από την αναβροχιά καλό και το χαλάζι, αλλά τι έγινε και έρχονται όλοι μαζί, τους έκαναν καμιά καλή τιμή στο ομαδικό εισιτήριο και αποφάσισαν να μαζευτούν και να έρθουν στην Κομοτηνή επίσκεψη;
Το παρελθόν οδηγός μας
Μόνο το 15% της Τσανάκλειου θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, όταν τελειώσουν οι εργασίες οι οποίες γίνονται τώρα στο κτίριο, ενώ η συνέχιση του έργου είναι στον αέρα, αφού τα ταμεία του Δήμου έχουν μόνο Αέρα. Ο Δήμαρχος μιλάει για προσπάθεια ένταξης του έργου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά θα πρέπει να κοιτάξει στο παρελθόν για να δει τι πρέπει να κάνει. Θα πρέπει να το αφήσει να ρημάξει για τρία χρόνια, και όταν πλησιάζουν οι εκλογές να πάρει κανένα δάνειο και να υπογράψει μια σύμβαση για να γίνει ακόμα 15% του έργου.
Ας αποφασίσουν
Δύο αντίθετες εισηγήσεις έγιναν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το αν μπορούν ή όχι να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες. Αντίθετα, ο αρεοπαγίτης Χ. Δημάδης υποστήριξε ότι μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική διάταξη.
Απορούμε γιατί δεν τους αφήνουνε να συνδικαλιστούν οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις, για να απολάυσουν και αυτοί τις χαρές του συνδικαλισμού που έχουμε εμείς και αυτοί τις στερούνται τόσα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: