Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Βηματάκια

Τα περιθώρια στενεύουν
Ο Ιανουάριος τελείωσε όπως και το χρονικό περιθώριο που έδωσε στους φορείς της περιοχής, η ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, να προχωρήσουν το θέμα του πιλοτικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης, με υπόσχεση ότι θα πιέσει για να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ στις 24 Οκτωβρίου του 2010, με τη δέσμευση ότι στα τέλη του ίδιου μήνα θα γίνει η συνάντηση των φορέων που θα το καταρτίσουν. Η πρώτη συνάντηση όμως έγινε στα τέλη Νοεμβρίου και η δεύτερη ένα μήνα μετά, οπότε και αποφασίστηκε επίσκεψη στην Αθήνα. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για το τι γίνεται με αυτό το πρόγραμμα, το οποίο σημειωτέον όλοι περιμένουν με αγωνία, κυριολεκτικά με το λουκέτο στο χέρι.
Ο εθελοντισμός ζει
Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η αιμοδοσία που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν σκεφτούμε το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε στην πλατεία και το γεγονός ότι ήταν Κυριακή, μια μέρα που ούτως η άλλως δύσκολα βγαίνει έξω κάποιος. Το πιο ενθαρρυντικό κομμάτι βέβαια ήταν η συμμετοχή των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, που μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς στα πλαίσια του προγράμματος εθελοντισμού του σχολείου τους. Είναι πολύ καλό να βλέπουμε τον εθελοντισμό να βγάζει ρίζες στις μικρές ηλικίες, γιατί δυστυχώς για πολλούς από εμάς τους πιο μεγάλους, εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, είναι δυστυχώς μια ιδέα ακατανόητη και περίεργη. Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα είναι πιο ευαισθητοποιημένες από τις προηγούμενες.
Σπάσαν τα νερά
Ακόμα δεν ψηφίστηκε το νέο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ στο Δημοτικό συμβούλιο και αρχίσανε να σπάνε οι αγωγοί, όπως βλέπουμε εδώ έξω από το κτίριο της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τουλάχιστον δεν μπορούσαν να περιμένουν να οριστεί πρώτα το συμβούλιο, να οργανωθεί λίγο η νέα διοίκηση πριν να αρχίζουν να σπάνε;
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
Ακόμα μια εβδομάδα, ακόμα ένα πρόβλημα στην πορεία της ΕΝΚΛΩ προς την εξυγίανση, αφού πάλι υπήρξε κόλλημα με τις τράπεζες, που θέλουν να επανεξετάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης πριν αποταμιεύσουν τα χρήματα. Οι εργαζόμενοι φυσικά μιλούν για εμπαιγμό τόσο από τις τράπεζες όσο και από την Κυβέρνηση, και είναι δύσκολο να μην τους δικαιολογήσει κάποιος. Από την άλλη μεριά η ιστορία αυτή συνεχίζεται για δύο χρόνια, και το πρόβλημα σήμερα φαίνεται να είναι το ίδιο που ήταν και στην αρχή, με τις τράπεζες ουσιαστικά να αρνούνται να στηρίξουν την επιχείρηση, βάζοντας εμπόδια και καθυστερήσεις ενώ η κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη να επιβάλλει την θέλησή της σε αυτές. Πάντως παρόλο που οι εργαζόμενοι δηλώνουν για πολλοστή φορά αγανακτισμένοι, μπορεί κάποιος να δει και την κούραση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, μετά από τόσες παλινδρομήσεις.
Παραλειπόμενα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής με θέματα που είχαν κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα και αυτό που ξάφνιασε και προβλημάτισε ιδιαίτερα τους δημοτικούς συμβούλους ήταν οι αρμοδιότητες κάποιων επιτροπών. Για του λόγου του αληθές θα σας μεταφέρουμε κάποιες από τις ερωτήσεις που έθεσαν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι σχετικά με αυτές.
Η πρώτη αφορούσε στις αρμοδιότητες που θα έχουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία ορίστηκαν να συμμετέχουν στην επιτροπή επιθεώρησης θεάτρου και κινηματογράφου. Η ερώτηση προκάλεσε αναστάτωση στους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι με το ζόρι συγκρατούσαν τα γέλια τους. Όμως η απάντηση που έδωσε ένας από τους παλιούς δημοτικούς σύμβουλους και σημερινός αντιδήμαρχος ο κ. Βασίλης Κυπριανίδης ήταν καθόλα κατατοπιστική. Πρόκειται για μία επιτροπή που λειτουργούσε από παλιά, επιθεωρεί χώρους και κυρίως εξετάζει αν τηρούνται οι προδιαγραφές για την ασφάλεια και την υγιεινή των εν λόγω κτιρίων.
Η δεύτερη ερώτηση είχε να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής χορήγησης αδειών εκδιδομένων προσώπων. Στο άκουσμα αυτών των λέξεων υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις στο Σώμα. Άλλοι κοκκίνησαν, άλλοι γέλασαν, άλλοι χαμογελούσαν πονηρά. Η απάντηση όμως που ήρθε από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αποστομωτική. «Αυτοψία!». Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε γέλια εκτός από τον κ. Φακιρίδη ο οποίος ζήτησε να απέχει από το θέμα.
Δεν του γέμισε το μάτι;
Τον κ. Βασίλη Κυπριανίδη πρότεινε ο Δήμαρχος για να συμμετάσχει στο συντονιστικό όργανο τοπικής πολιτικής προστασία επειδή, όπως είπε ο ίδιος, έχει επαγγελματική εμπειρία από αυτά τα θέματα. Ο συνειρμός όμως που έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Κοτσάκης δεν είχε προηγούμενο! Στην αιτιολόγηση του Δημάρχου ο κ. Κοτσάκης ήρθε να συμπληρώσει λέγοντας με νόημα «εμπειρία στις καταστροφές…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: