Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Βηματάκια

Δύο πρόστιμα σε καταστηματάρχες της Κομοτηνής
Ακόμα δύο πρόστιμα ύψους 600 ευρώ το καθένα επιβλήθηκαν σε καταστηματάρχες, εκτός όμως πλατείας, στην Κομοτηνή. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μετά από ελέγχους που διενήργησε η δημοτική αστυνομία το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη και βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, πάνω στην ώρα για το άρθρο του «ΕΒ». Οι έλεγχοι πάντως δε σταματούν εδώ, αντίθετα εντατικοποιούνται, καθώς οι αρμόδιες αρχές σχεδόν σε καθημερινή βάση μπαινοβγαίνουν στα καταστήματα παρόλο που ακόμα κάνουν συστάσεις και ρίχνουν λίγα πρόστιμα.
Και επίσημα στην Κομοτηνή η Δημοκρατική Συμμαχία
Κατάλληλο χώρο για τα γραφεία τους διαμορφώνουν τα τοπικά στελέχη του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κομοτηνή. Όπως φαίνεται και στην εικόνα, τα γραφεία της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», θα φιλοξενηθούν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ακριβώς πάνω από γνωστή καφετέρια της πόλης μας. Παραδίπλα βεβαίως δεσπόζει η τεράστια πινακίδα της «ΝΔ». Τυχαίο; Ε, δε νομίζω!
Κάνε και εσύ κατάληψη, μπορείς!
Τέλος έλαβε τα ξημερώματα της Παρασκευής η κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας με τη μεταφορά τους σε κτίριο της οδού Πατησίων, και η ανακούφιση από πλευράς κυβέρνησης για την ήρεμη κατάληξη είναι εμφανής. Πάντως η όλη υπόθεση ξεσήκωσε πολιτική καταιγίδα, που φαίνεται να επικεντρώνεται όχι στο μεταναστευτικό, το οποίο ήταν η αφορμή για την κατάληψη της Νομικής, αλλά στο πανεπιστημιακό άσυλο, με κάποιες πολιτικές παρατάξεις να ζητούν την κατάργησή του. Η εξελίξεις αυτές πάντως αποκάλυψαν το παράδοξο που βρίσκεται στο κέντρο της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου όπως αυτή διαμορφώθηκε στην σύγχρονη Ελλάδα. Από τη μία υφίσταται για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, και από την άλλη, όποιος ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα με σαράντα χρόνια θα διαπιστώσει ότι το άσυλο χρησιμοποιείται ως ασπίδα από αναρχικούς ή «αναρχικούς», η οποία μάλιστα προσέδιδε και μια αίγλη στην εκάστοτε ιδεολογία τους. Στην εποχή του Ιντερνετ, όπου ολόκληρες επαναστάσεις (Αίγυπτος, Τυνησία) οργανώνονται μέσω των κοινωνικών ιστοσελίδων (Facebook, Twitter) μπορούμε ακόμα να θεωρούμε ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών πρέπει να περιφρουρείται σε απομονωμένους χώρους;
Μεγάλη αδικία!
Η γιαγιά η Μαρίκα έμαθε χθες πως τελικά η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) δεν έδωσε τη διοργάνωση στην Ελλάδα. Ακολουθεί ο σπαρταριστός μονόλογος (δεν ακούγαμε τις απαντήσεις της Κικίτσας), που η στήλη κατέγραψε επί λέξη και σας τον παραθέτει: «Κικίτσα έλα τι κάνεις; Τα έμαθες; Μεγάλη αδικία έγινε πάλι εις βάρος της χώρας μας. Αλή αλή και τρις αλή…. Μας πήραν τους Μεσογειακούς Αγώνες μέσα από τα χέρια μας…. Αυτή η ΔΕΜΑ* που κακό χρόνο να ‘χει, που ποιος ξέρει από πού κρατάει η σκούφια της, ακούς καλέ Κικίτσα! Μέχρι και αυτός ο δικός μας ο Κούβελος λευκό ψήφισε. Ακούς! Ντροπής πράγματα. Λένε ότι δε δώσαμε τις απαραίτητες εγγυήσεις. Τι λές μαρί ΔΕΜΑ. Οι Έλληνες έχουν μπέσα. Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Δεν είδες τι Ολυμπιακούς κάναμε; Ολόκληρο τον πλανήτη φιλοξενήσαμε και κάναμε μέχρι και αυτόν τον Ζαχαρία τον Ρογκ να παραμιλάει και θα μας πείτε εσείς. Δε τους θέλουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες σας. Κρατήστε τους... Στο λαιμό να σας κάτσουν… μπουνταλάδες!»
Αγάπη φροντίδα και αυτοδιοίκηση
Η αυτοδιοίκηση είναι «τρυφερή» εξουσία, δήλωσε ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος έχοντας πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση κάτι παραπάνω θα πρέπει να ξέρει. Πάντως ο Δήμαρχος Κομοτηνής φάνηκε να διαφωνεί μαζί του, αφού είπε ότι η μόνη τρυφερή εξουσία που γνωρίζει είναι οι γυναίκες.
Ένα ΕΣΠΑ θα μας σώσει
Μόνο από κοινοτικά κονδύλια θα γίνουν έργα στην Κομοτηνή, τουλάχιστον για το 2011 σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Πετρίδη, αφού τα χρήματα που διατίθενται από τα κρατικά κονδύλια θα πάνε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή έργων του 2010 και του 2009. Μόνο για δύο χρόνια χρωστάει για έργα ο δήμος; Περίεργο μας φαίνεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: