Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Βηματάκια

«Της ανεράδας η λαλία»
Μία πρωτότυπη ιδέα είχε ο πολιτιστικός σύλλογος ποντίων Θρυλορίου, «Η Κερασούντα και το Γαρς» φιλοξενώντας επάνω στις προσκλήσεις μίας εκδήλωσης, τις ζωγραφιές των παιδιών. Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας του συλλόγου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα του οικισμού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση «Τη ανεράδας η λαλία» του Τ. Υφαντίδη από το παιδικό θεατρικό τμήμα του Συλλόγου. Ένα μπράβο στα παιδιά για ζωηρή φαντασία και τα συγχαρητήρια στο σύλλογο για την πρωτοτυπία του.
Επιτροπή για τις επιτροπές
Επιτροπή που θα προσδιορίσει το πλαίσιο και τις αρμοδιότητες δύο άλλων επιτροπών του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ στο εγγύς μέλλον, αποφασίστηκε να συσταθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου. Το σώμα πήρε αυτή την απόφαση διότι η κάθε πλευρά «πετούσε» και από μία ιδέα και όπως είναι κατανοητό δεν υπήρχε περίπτωση να καταλήξουν κάπου. Το περιφερειακό συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίαση του, έδωσε την εντύπωση ενός τεράστιου δυσκίνητου οργάνου, το οποίο αν δε βρει το βηματισμό του σύντομα, θα τα βρει σκούρα. Είναι καλή η συναίνεση, είναι καλό να μπορούν όλες οι πλευρές να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά σε κάποια φάση πρέπει να περάσουμε από τις συζητήσεις στην δράση, και αν θέλει η περιφέρεια να γίνει όργανο αλλαγής για το κοινό καλό των πολιτών, πρέπει σε τους κρίσιμους μήνες της μετάβασης, να περάσουν στα έργα.
Αναμονή μέχρι την Παρασκευή για την ΕΝΚΛΩ
Την Παρασκευή θα ξέρουν οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ αν θα εκταμιευτεί στην επιχείρηση το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, διότι στη συνεδρίαση της Τρίτης μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζιτών και της επιχείρησης πάρθηκε αυτή η απόφαση. Η κυβέρνηση, όπως μαθαίνουμε εμφανίστηκε αποφασισμένη να πιέσει τις τράπεζες, όμως αυτό το είδαμε και στο παρελθόν. Τώρα πλέον εκείνες θα πρέπει να θέσουν το θέμα της εκταμίευσης του τεράστιου ποσού στα διοικητικά τους συμβούλια και να αποφασίσουν υπέρ ή κατά. Από την απόφαση αυτή βέβαια, κρέμεται η τύχη εκατοντάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Ο συγγραφέας βουλευτής
Είναι αλήθεια ότι οι έλληνες βουλευτές, παρόλο τον ομολογουμένως μεγάλο φόρτο εργασίας τους και την κόπωση από την ασταμάτητη επαφή τους με τους ψηφοφόρους τους για να ακούσουν τα προβλήματά του και να λύσουν τις απορίες τους, χουν καταπληκτικό συγγραφικό οίστρο, με πολλούς από αυτού να γράφουν βιβλία για θέματα που άπτονται τόσο την πολιτική όσο και θέματα της ιδιαίτερης ενασχόλησης τους. Στη λίστα αυτών των βουλευτών μπήκε και ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, που παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Ενεργοί Πολίτες - Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα. Μία συγκριτική προσέγγιση», που το προλόγισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς. Για το περιεχόμενο του βιβλίου επιφυλασσόμαστε της παρουσίασής του στην Κομοτηνή, αλλά πρέπει να σημειώσουμε την αθρόα προσέλευση του κόσμου (1000 άτομα!) που σημαίνει ένα από τα δύο. Είτε χίλιοι νεοδημοκράτες δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουνε το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα από το να ακούσουν λόγους από άλλους νεοδημοκράτες (και το Λοβέρδο) είτε έπεσε γραμμή από το κόμμα για να γεμίσουν τον χώρο και να δείξουν ότι ο πρόεδρος είναι 100% πίσω από τι προτάσεις του κ. Στυλιανίδη. Τώρα αν συμβαίνει το δεύτερο, να δούμε κατά πόσο θα εφαρμόσουν τις προτάσεις που περιέχει το βιβλίο, ή απλώς θ μένει ο πρόλογος του Σαμαρά και οι καλές προθέσεις.
Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης κρίσης
Το τρίπτυχο να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους πρέπει επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή για την εκτόνωση της κρίσης στη Νομική Σχολή.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης κρίσης, που ήταν γνωστό ότι οι λαθρομετανάστες θα πήγαιναν εκεί, αλλά όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει κάτι για να το σταματήσει. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο σκοπός της κατάληψης, που ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, έχει χαθεί και τον έχει αντικαταστήσει το θέμα του ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: