Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Βηματάκια

Ο μεν νους πρόθυμος, ο δε τραπεζικός λογαριασμός ασθενής
Κατά την κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης μόλις είχε ξεκινήσει να μιλάει για τις δεσμεύσεις του Δήμου προς τα μέλη της Ομοσπονδίας, όταν ο πρόεδρος κ. Βεζυριαννίδης που στεκόταν δίπλα του τον ρώτησε για τις οφειλές του Δήμου προς τους επαγγελματίες, πολλές από τις οποίες είναι χρόνιες και σε εποχές οικονομικής κρίσης η εξόφλησή τους είναι για μερικούς επαγγελματίες θέμα επιβίωσης. Ο κ. Πετρίδης δέχτηκε ότι το πρόβλημα δυστυχώς υφίσταται, και τόνισε ότι η εξόφλησή τους θα είναι ένα από τα πρωταρχικά μελήματα του Δήμου.
Το πρόβλημα είναι ότι από όσα έχουν ακουστεί μέχρι τώρα, και κατά παραδοχή του ίδιου του δημάρχου, τα οικονομικά του δήμου είναι πρόβλημα για πολύ επιδέξιους λύτες, και παρόλο που υπάρχει η πρόθεση της αποπληρωμής, μπορεί να σκοντάψει στην έλλειψη ρευστού.
Αν έχεις τείχος…
Ακόμα μια χώρα, η Φινλανδία, αποφάσισε να παύσει την επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα βάση της διάσημης συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, και έρχεται να ενταχθεί μαζί με τις Βρετανία, Σουηδία, Νορβηγία και Γερμανία στις τάξεις των χωρών που δεν θα τηρούν την συνθήκη, η οποία θεωρείται ότι έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην επιδείνωση του προβλήματος της μετανάστευσης στην Ελλάδα και στην ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης.
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο, όπως φαίνεται και από την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτίσει το περιβόητο τείχος κατά μήκος του Έβρου, το οποίο φαίνεται όμως ότι, χωρίς να έχει ξεκινήσει καν κάποια εργασία, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή κοινότητα για να αναθεωρηθεί το συνολικό καθεστώς της μετανάστευσης σε αυτή, αφού αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σηκώνει όλο το βάρος χωρίς καμία ενίσχυση και βοήθεια από τους «εταίρους» μας, που τηρούν το γράμμα του νόμου για την ανθρωπιστική μεταχείριση των μεταναστών αλλά παραβιάζουν με τον τρόπο εφαρμογής του το πνεύμα του.
Επιχειρηματικές παραφωνίες
Απορημένος φάνηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης κ. Γιώργου Νικολαΐδη, ο οποίος αποκάλεσε το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ φαρσοκωμωδία.
«Ο φίλος μου ο Γιώργος Νικολαΐδης, δεν ξέρω γιατί, κατακεραύνωσε τα επιμελητήρια, κατακεραύνωσε και ένα φόρουμ για το οποίο μιλάει όλη η Ελλάδα, που ούτε και εμείς περιμέναμε να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία» τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος, που επισήμανε ότι σε γεγονότα αυτού του μεγέθους είναι φυσικό να γίνονται κάποια λάθη, τα οποία οφείλονται κυρίως στην απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα ο αρχικός υπολογισμός των δεκαπέντε με είκοσι τραπέζιων συνεργασίας να πέσει εντελώς έξω, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνολικά 300 τραπέζια επικοινωνίας.
Ο κ. Αργυρόπουλος δήλωσε ότι επικοινώνησε με την εταιρία που ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Φόρουμ και πήρε στοιχεία, που δείχνουν ότι υπήρχαν κάποια κενά, ιδιαίτερα από τουρκικής πλευράς, και κάπου χάθηκε η συνεννόηση, με αποτέλεσμα πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες να μην καθίσουν στα τραπέζια επιχειρηματικότητας.
Η εταιρεία από την πλευρά της ανέλαβε όσους Έλληνες δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τους τούρκους επιχειρηματίες, να τους Φέρει σε επαφή και να τους βάλει να καθίσουν, και στην Ελλάδα και στην Τουρκία σε τραπέζι επιχειρηματικότητας.
«Δεν περίμενα κάτι τέτοιο από τον κ. Νικολαΐδη, επειδή πίστευα ότι είναι ένας πολύ καλός συνδικαλιστής, ειδικά για τον χώρο του, και θα μπορούσε να έρθει να ρωτήσει τι έγινε και μετά να κάνει δηλώσεις.» έκλεισε ο κ. Αργυρόπουλος.
Όσο για τις συνεργασίες ο πρόεδρος του επιμελητηρίου τόνισε ότι παρόλο που ανεπίσημα έχουν γίνει επαφές και σε μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προς το παρόν όλα είναι ανεπίσημα. Βέβαια ο ίδιος τόνισε ότι τα αποτελέσματα του Φόρουμ, όπως και αυτών που θα το ακολουθήσουν, θα φανούν σε βάθος χρόνου και όχι από την μια μέρα στην άλλη.
Πάντως οι ίδιοι ως επιμελητήριο ετοιμάζονται να υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας με κάποια επιμελητήρια της Τουρκίας, ειδικά για το θέμα του τουρισμού, αφού όπως τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος «Είναι ένα θέμα που στο νομό μας βρίσκεται σε μηδενική βάση, και τα προϊόντα που πουλάν οι τούρκοι τα πουλάμε και εμείς. Έναν Σκανδιναβό που έρχεται για δεκαπέντε μέρες ούτε η Ελλάδα μπορεί να τον γεμίσει ούτε η Τουρκία, μπορούν όμως και οι δύο μαζί.»
Κινητοποίηση εργαζομένων ΕΝΚΛΩ έξω από την περιφέρεια
Για σήμερα στις 5 το απόγευμα στην Αθήνα, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού μεταξύ, κυβέρνησης, Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και τραπεζιτών για το θέμα της χρηματοδότησης και την ίδια ημέρα και ώρα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την περιφέρεια στην Κομοτηνή. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι συνάδερφοι τους από τη Νάουσα, ενώ δεν αποκλείεται οι εργαζόμενοι του πρώην Οττο Έβρος να βρεθούν και εκείνοι στην Κομοτηνή. Οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ανάλογα με τα νέα που θα έχουν από την Αθήνα.
Δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων για τους φαρμακοποιούς
Σκληραίνουν τη στάση τους, οι φαρμακοποιοί και από την Τετάρτη, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Παρά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απεργία, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά, στο «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος και μάλιστα επιστρατεύει τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση του κοινού. Η ταλαιπωρία βεβαίως συνεχίζεται και στην πόλη μας, και για να αποφύγουν τις ουρές οι πολίτες καλό είναι να αγοράσουν ότι προλάβουν μέχρι την Τρίτη, καθώς από Τετάρτη έως και Παρασκευή τα φαρμακεία θα είναι κλειστά, ενώ οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: