Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Βηματάκια

Οι επαγγελματίες κόβουν την πίτα τους
Την πίτα τους κόβουν σήμερα το βράδυ οι επαγγελματίες της Ροδόπης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης τους που θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε γνωστό ξενοδοχείο. Βεβαίως στον απολογισμό που θα κάνει ο πρόεδρος, δεν περιμένουμε να ακούσουμε και κάτι ευχάριστο, διότι ως γνωστόν η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Πάντως, εκτός από παράπονα καλό θα είναι να γίνουν και προτάσεις και ίσως βγει και κάτι.
Πήρε φόρα
Φόρα έχει πάρει η ΠΑΕ Πανθρακικός και αποδεσμεύει τον ένα μετά τον άλλο τους ποδοσφαιριστές. Την Πέμπτη έφυγαν οι Καζάκης Πιθαρούλης και άλλοι δύο είδαν την πόρτα της εξόδου την Παρασκευή. Έτσι παρελθόν αποτελούν από χθες και οι Λόπεζ και Παπουλής. Άμα συνεχίσει με αυτό το ρυθμό ο Φερέρα ούτε δεύτερη αλλαγή δε θα μας μείνει. Αλλά ας μην είμαστε άδικοι. Τρεις Έλληνες έδιωξε, τρεις ξένους έφερε… Σε δύο τρία χρόνια, αν παραμείνει προπονητής μας, οι λάτρεις του γαλλικού ποδοσφαίρου θα κάνουν ουρά έξω από το δημοτικό στάδιο.
Ήρθε το τέλος
Τέλος εποχής για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, αφού φαίνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης είναι αποφασισμένος να τις σταματήσει, και να δημιουργήσει νέες δομές στην Ελληνική γεωργία, απαλλαγμένες από τον κρατισμό και την συγκεντρωτικότητα που καθόρισε τόσες εκφάνσεις της αγροτικής ζωής για πολλά χρόνια. Φυσικά μάλλον θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις, αλλά ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και θα είναι αποφασιστική στην κατάλυση ενός θεσμού που έχει κρατήσει την ελληνική γεωργία πίσω δεκαετίες, προσφέροντας ελάχιστα σε αντάλλαγμα.
Ποιότητα…χωρίς επιδοτήσεις
Το τοπικό σύμφωνο ποιότητας υπογράφηκε χθες, μια διαφορετική πρόταση για την περιοχή μας τόσο σε επίπεδο αγροτικής ανάπτυξης, όσο και σε επίπεδο τουρισμού αλλά και συνεργασίας αγροτών, επιχειρηματιών και επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν ήταν και τόσο κοντά. Ας ελπίσουμε ότι η σύμπραξη αυτή θα έχει μέλλον και θα αποφέρει καρπούς στης Ροδόπη, που τόσο χρειάζεται τους μέσα στην μιζέρια τόσων χρόνων. Πάντως θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία σε όλα τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας που είχαν αυτή την ιδέα, την προώθησαν και προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι εκεί που άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Και μάλιστα χωρίς να περιμένουν επιδοτήσεις ή ενισχύσεις, αλλά γυρνώντας την πλάτη στην κυρίαρχη φιλοσοφία των επιδοτήσεων που έφερε την Ελληνική γεωργία στο χείλος του αφανισμού.
Νέα Συμμαχία
Έχασε τα λόγια του ο βουλευτής κ. Κιλτίδης, πρώην Υφυπουργός με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πρόσφατα προσχωρήσαντας στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, αφού σε κάποια στιγμή ρητορικού οίστρου, αναφερόμενος στο κόμμα του είπε «Νέα Δημοκρατία» αντί του «Δημοκρατική Συμμαχία», δικαιολογώντας το ως «κεκτημένη ταχύτητα των τόσων ετών». Φαίνεται ότι μερικές συνήθειες κόβονται δύσκολα, αλλά δεν πειράζει, σιγα σιγά θα το μάθουν και δεν θα κάνουν λάθη. Άλλωστε για αυτό άλλαξε και το σήμα του κόμματος, για να μην μπερδεύονται και πηγαίνουν προς τα εκεί οι «αποχωρήσαντες»
Συγχωνεύονται τα επιμελητήρια στη Ροδόπη;
Φέτος οι εκλογές των επιμελητηρίων είναι προγραμματισμένες για τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Απριλίου, αλλά από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν γιατί είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει ο νόμος που διέπει την λειτουργία τους το καλοκαίρι, που σημαίνει ότι οι εκλογές θα μετατεθούν προς τα τέλη του χρόνου, και συγκεκριμένα από 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι τα δύο επιμελητήρια της Κομοτηνής θα συγχωνευτούν, ιδιαίτερα αφού το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο έχει πολύ λίγους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα να έχει πολύ λίγες συνδρομές και να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.
Να σημειωθεί ότι τα επιμελητήρια αυτή τη στιγμή έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο προς την κυβέρνηση, και δεν γνωρίζουμε αν αυτός θα αλλάξει και τι άλλες αλλαγές θα γίνουν στην λειτουργία τους.
Μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και σε οπαδούς της αντιπολίτευσης που κατέβηκαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση. Αφορμή για την κυβερνητική κρίση στην χώρα είναι οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά, που ενέτεινε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο.
Σε αυτό εικονιζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία.
Τελικά αποδεικνύεται πόσο πίσω είναι οι Αλβανοί από εμάς, αφού διαμαρτύρονται για τη διαφθορά στη Κυβέρνηση. Δεν ξέρουν ότι για να επιλύσεις αυτά τα προβλήματα, πρέπει να δημιουργήσεις μερικές εξεταστικές επιτροπές, να βγάλεις πέντε διαφορετικά πορίσματα, να ξανακάνεις μερικές επιτροπές και στο τέλος να σταματήσεις την όλη διαδικασία γιατί τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Για να σας δώσουμε μια εικόνα πόσο πίσω είναι οι Αλβανοί από εμάς, ο υπουργός παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, αντί να ισχυριστεί ότι είναι όλα σκευωρία των πολιτικών του αντιπάλων ή να κάνει μήνυση σε αυτόν που τράβηξε το βίντεο. Ας έρθουν στην Ελλάδα να δουν ότι οι πολιτικοί μας τέτοια σκάνδαλα τα τρωνε για πρόγευμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: