Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Βηματάκια

Αναζητείται πισίνα για τα Θεοφάνεια
Το δημοτικό κολυμβητήριο Κομοτηνής, ως γνωστόν παραμένει κλειστό από τα μέσα του Δεκέμβρη, και προβλέπεται να ανοίξει τον Ιανουάριο, όπως τουλάχιστον είχε πει η προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Εξαιτίας βέβαια του προσωρινού κλεισίματος, δε θα τελεστεί στο χώρο ο αγιασμός των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, όπως ενημερωθήκαμε και επίσημα από τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής χθες. Εμείς πάντως έχουμε να κάνουμε μία πρόταση στη νέα δημοτική αρχή, ως εφημερίδα, εργαζόμενοι και πολίτες της Κομοτηνής. Ο αγιασμός των υδάτων να τελεστεί στην πισίνα του απερχόμενου Δημάρχου της πόλης μας. Κύριε Κοτσάκη ξεμείναμε, φιλοξενείστε μας, γιατί δε θα δούμε φως φέτος!
Φανάρι ή Μαρώνεια ο αγιασμός;
Μπερδευτήκαμε φέτος, για το που θα τελεστεί ο επίσημος αγιασμών των υδάτων στη Ροδόπη. Αρχικά μάθαμε ότι θα γίνει στη Μαρώνεια και απορήσαμε γιατί και πέρσι εκεί έγινε. Επρόκειτο για λάθος, όπως φάνηκε αργότερα, διότι ο δήμος Κομοτηνής, ενημέρωσε ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί τελικά στο Φανάρι. Έτσι λοιπόν, στις 12 το μεσημέρι την ημέρα των Θεοφανείων, ο Αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Φαναρίου. Νωρίτερα, στις 11:30 το πρωί, θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στο υδραγωγείο της Κομοτηνής.
Έσταζε μέλι το στόμα τους
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιος Σώκος επισκέφτηκε την Κομοτηνή χθες, και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη. Οι δύο άντρες είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλο, ανταλλάσοντας αβρότητες και τονίζοντας ο ένας τις ικανότητες του άλλου. Είναι φυσικό βέβαια, σε μια καινούρια θέση όταν πολιτικοί γνωρίζουν ότι θα συνεργαστούν για αρκετό διάστημα και πως ο ένας αργά η γρήγορα θα χρειαστεί τον άλλο, να υπάρχουν αυτές οι σχέσεις αβροφροσύνης, πόσο μάλλον όταν ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Ας ελπίσουμε ότι οι σχέσεις τους θα συνεχίσουν να είναι αρραγείς και στο μέλλον, όταν τα προβλήματα της περιφέρειας θα χρειαστούν άμεσες και δυναμικές λύσεις. Βέβαια, θεωρούμε ότι ο κ. Γιαννακίδης θα παραμείνει ο αγαπημένος περιφερειάρχης του κ. Σώκου, αφού ο έτερος περιφερειάρχης που υπάγεται στην δικαιοδοσία του είναι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, με τον οποίο αν κρίνουμε από το παρελθόν η συνεργασία προβλέπεται τρικυμιώδης.
Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη
Στην υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία, προχώρησε στις 29 Δεκεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ. Αυτή η σύμβαση γίνεται όχι γιατί η εταιρία καταγράφει ζημιές (αναμένεται να κλείσει τον χρόνο με κερδοφορία) αλλά γιατί θέλει να είναι έτοιμη για την επιδείνωση της κρίσης. Επιπλέον η καινούρια σύμβαση εγγυάται την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ η εταιρία θεωρεί τουλάχιστον ότι οι μισθοί είναι αρκετά υψηλοί. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς, θα θορυβήσει ακόμη περισσότερους όμως φέρνει στο προσκήνιο το δίλλημα μείωση μισθών ή απολύσεις, που πολύ φοβόμαστε ότι θα απασχολήσει όλο τον επιχειρηματικό και εργασιακό κόσμο τους επόμενους δύσκολους μήνες.
Μεθύσαμε…από χαρά
Η γεωγραφική ένδειξη ούζο Θράκης θα αναγράφεται στα μπουκάλια ούζου το οποίο παράγεται και εμφιαλώνεται αποκλειστικά στη Θράκη, δημιουργώντας πρόσθετη αξία για το προϊόν, ενώ αναμένεται να βοηθήσει και τις εξαγωγές. Βέβαια η ποιότητα του ούζου στη Θράκη μιλάει από μόνη της, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες επιχειρήσεων που καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ποιότητας για να αποσπάσουν αυτή τη διάκριση, γιατί περί διάκρισης πρόκειται. Είναι πραγματικά μια όαση στον μεταποιητικό τομέα της περιοχής μας.
Κόβουν τις βασιλόπιτες
Μετά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ανακοίνωσε χθες τη ματαίωση της καθιερωμένης ετήσιας δεξίωσης που δίνει κάθε χρόνο με την ευκαιρία του νέου έτους. Μάλιστα σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρεται ότι η διοίκησή του ''συναισθανόμενη τη δεινή θέση της επιχειρηματικής κοινότητας και το δυσμενές κλίμα που βιώνει από την οικονομική και κοινωνική κρίση, αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει φέτος την ετήσια δεξίωσή της''. Σαφώς και είναι σωστές αυτές οι πρωτοβουλίες αν αναλογιστεί κανείς το υπέρογκα έξοδα που απαιτεί μία τέτοια εκδήλωση, όπως η μίσθωση του χώρου, το φαγητό, οι προσκλήσεις κλπ. Από την άλλη όμως θα μπορούσαν απλά να κόψουν το φαϊ και να κάνουν μία απλή συνεστίαση προσφέροντας ένα ποτό. Έτσι θα είχαν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και τον προϋπολογισμό θα μείωναν σημαντικά και τις παραδόσεις θα κρατούσαν. Αλλά είπαμε στην Ελλάδα είναι όλα ή του ύψους ή του βάθους. Μέση λύση δεν υπάρχει.
Αρχαιρεσίες στο Δήμο Ιάσμου
Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, προχώρησε η εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δ.Σ καθώς επίσης των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου λοιπόν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου εξελέγη ο κ. Αράπ Σεδάτ, στη θέση του Αντιπροέδρου ο κ. Αγγελίδης Άγγελος ενώ Γραμματέας εξελέγη ο κ. Αρήφ Ρεμζή.
Τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Μεμέτ Οζτζιάν, Μαντρατζή Χασάν,Χαφούζ Οσμάν Μουσταφά,Τοπτσή Ραμαδάν, Αμούτζας Κυριάκος και Θεοχαρίδης Στέργιος.
Με αναπληρωτές τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.Ιδρύς Ναδήρ, κ.Μουμίν Οντέρ, κ.Δελή Ιλμπαή, κ. Κούτρα Παναγιώτα και κ.Φερχάτ Μπιλγκέ.
Η Οικονομική Επιτροπή είναι όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου.
Τακτικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αναδείχθηκαν ύστερα από ψηφοφορία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Μουμίν Μουμίν, κ.Δεμήρ Ριτβάν,
κ. Χουσεϊν Χουσεϊν, κ.Ομέρ Σαμπρή,κ.Ρόϊδος Αντώνιος, κ. Μπάτζιος Γεώργιος, με αναπληρωτές, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ Μεμέτ Οζτζιάν, Δελή Ιλμπαή, Τοπτσή Ραμαδάν, Ζάρα Αθανάσιο και Χασάν Ικρέμ.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποτελεί αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο των σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: