Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Βηματάκια

Ανασκουμπωθείτε
Τέλος στις αργίες, πάει και το γιορτινό, Χριστουγεννιάτικο κλίμα. Σύντομα οι υπηρεσίες του δήμου πρόκειται να ξηλώσουν κάποια από τα μισοκαμμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια της πόλης (γιατί πάντα μερικά μένουν όλο το χρόνο), και όλοι θα επανέλθουν στους καθημερινούς τους ρυθμούς για να προετοιμαστούν για τη δύσκολη χρονιά που ήρθε και όπως φαίνεται μας επιφυλάσσει πολλά. Υπομονή λοιπόν, γιατί τα δύσκολα έρχονται!
Ανακοίνωσε τις αντιδημαρχίες ο Ηλίας Ιωαννάκης
Μετά τον δήμαρχο Μαρώνειας-Σαπών Ηλία Ιωαννάκη, ο οποίος και ανακοίνωσε τα ονόματα των αντιδημάρχων και τις αρμοδιότητες τους, με ενδιαφέρον περιμένουμε τα ονόματα αντιδημάρχων και στην Κομοτηνή. Ο κ. Γιώργος Πετρίδης είχε δεσμευτεί την περασμένη Κυριακή, ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, αφού είχε δηλώσει πως έχει ήδη καταλήξει στα πρόσωπα. Και ενώ λίγο πολύ έχουν ακουστεί τα ονόματα των αντιδημάρχων, επίσημα αναμένουμε…
Αρκεί να μη τους βλέπουν
Μετά την ανακοίνωση για ανέγερση φράχτη στον Έβρο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει την προμήθεια δύο πλοίων χωρητικότητας 1.000 ατόμων, που θα λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο σκέφτεται να ενοικιάσει τα δύο πλοία από την Ολλανδία. Πρόκειται για καράβια που έχουν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα ως χώροι κράτησης και πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να επισκεφθεί το Ρότερνταμ, προκειμένου να δει τα πλοία από κοντά. Επειδή δεν μας έφταναν οι φυλακές στη στεριά, τώρα θα αρχίσουμε να τις βάζουμε και στη θάλασσα, αφού ο πληθυσμός δεν ενδιαφέρεται που πηγαίνουν οι μετανάστες, αρκεί να μην τους βλέπουν μπροστά τους. Προσοχή όμως, γιατί αν τα συγκεκριμένα «κέντρα υποδοχής μεταναστών» περιέλθουν στην ίδια κατάσταση με τα ανάλογα κέντρα στη στεριά, δηλαδή των υπεράριθμων «φιλοξενούμενων» θα αποκτήσει νέο νόημα η φράση «Το πλοίο των καταραμένων».
Διεθνές Κτηνοτροφικό Ταμείο
Ως 3.000 τόνοι λιπών μολυσμένων από διοξίνη παραδόθηκαν σε παραγωγούς ζωοτροφών στη Γερμανία, με περισσότερα από 1.000 εκτροφεία πουλερικών και χοίρων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη βόρεια Γερμανία, χρειάσθηκε να διακόψουν τις παραδόσεις τους μετά τον εντοπισμό διοξίνης, αρχικά στα αυγά.
Αξίζει να τονιστεί ότι αρχικά οι γερμανικές αρχές είχαν μιλήσει για πολύ χαμηλότερες ποσότητες, για να διαψευστούν την επόμενη ημέρα. Οι αρχές της Γερμανίας φαίνεται ότι επέδειξαν πρωτοφανή χαλαρότητα όχι μόνο στην πρόληψη του προβλήματος, αλλά και στην αντιμετώπισή του. Πιστεύουμε ότι είναι προφανές ότι θα πρέπει να συσταθεί κάποιο είδος τρόικας, που θα δημιουργηθεί τόσο από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από άλλα κράτη στα οποία εξάγεται γερμανικό κρέας, στην οποία θα δοθεί πλήρης εξουσία ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, αφού η ίδια η χώρα φαίνεται αδύναμη να το κάνει. Αυτή η τρόικα θα μπορεί να ζητήσει την προληπτική θανάτωση ζώων χωρίς αποζημίωση, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση σε όλες τις χώρες για τον κίνδυνο στον οποίο τις έθεσε. Να δούμε τότε πόσο θα τους αρέσει η σκληρή ζωοτροφική προσαρμογή.
Μας πνίξανε τα δάνεια
65 αιτήσεις έχει στη διάθεση της η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, από υπερχρεωμένα νοικοκυριά της περιοχής μας για ρύθμιση χρεών, και δυστυχώς μάλλον ακόμα περισσότερα θα υποχρεωθούν να καταφύγουν σε αυτήν μέχρι το τέλος της κρίσης, αν το δούμε ποτέ. Πάντως είναι καλό που υπάρχει και αυτή η δυνατότητα για αυτούς που έπεσαν έξω στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, αλλά βέβαια εν μέρει το φταίξιμο το έχουν και οι τράπεζες, αφού κάποια στιγμή δεν σταματούσαν να προωθούν τα δανειακά προϊόντα τους με κάθε τρόπο, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν και αυτές το κλίμα ευφορίας που επικράτησε στη χώρα μετά την είσοδο στο ευρώ. Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε ότι αυτοί που λάβανε τα δάνεια είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά πραγματικά, θα ανοιγόταν τόσο πολύ αν οι ίδιες οι τράπεζες δεν το είχαν κάνει τόσο εύκολο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: