Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βηματάκια

Εγκύκλιο για τα αυτονόητα…
Εγκύκλιος εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία επισημαίνει τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων προς τους πολίτες σε ό,τι αφορά τον τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, γιατί υπήρξαν καταγγελίες ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν εξυπηρετούν τον κόσμο.
Η εγκύκλιος καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις, να δηλώνουν το όνομά τους, να απαντούν με ευγένεια στις ερωτήσεις των πολιτών, να παρέχουν τα τηλέφωνα των αρμοδίων εάν αυτοί δεν είναι αρμόδιοι, να παραπέμπουν σε υπηρεσία πληροφόρησης π.χ. 1500.
Ακόμη τους ζητεί να επικαιροποιούν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων των υπηρεσιών με τα στοιχεία επικοινωνίας υπαλλήλων (τηλέφωνα, fax, e-mail), οργάνωση-διάρθρωση υπηρεσιών και περιγραφή αρμοδιοτήτων.
Καλά που εκδόθηκε η εγκύκλιος αυτή, για να μπορέσουνε επιτέλους οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατανοήσουν πως θα μας συμπεριφέρονται, γιατί μέχρι τώρα τα περισσότερα παιδιά δεν γνώριζαν. Εκτός βέβαια και αν υπήρχε παλιότερη εγκύκλιος που τους έδινε οδηγίες να συμπεριφέρονται στους πολίτες σαν σκουπίδια (εκτός και αν έχουν μέσο), να τους αγνοούν και να τους στέλνουν να γυρίσουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για να κάνουν μία απλή δουλειά. Αυτή φαίνεται είναι η επανάσταση του αυτονόητου που ευαγγελίζεται ο κ. Πεταλωτής, να πρέπει να τους στείλεις βασικούς κανόνες συμπεριφοράς σε εγκυκλίους μήπως και τους εφαρμόσουν.
Αργεί η ανάπτυξη
Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 τα πράγματα θα αρχίσουν να καλυτερεύουν για την αγορά, είπε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στους Επαγγελματίες. Βέβαια δεν τους ρώτησε πόσοι θα έχουν απομείνει μέχρι τότε, ούτε αν θα έχουνε πια την δυνατότητα ή τη θέληση να συνεχίσουν. Και άντε, ένα εξάμηνο παλεύεται, με νύχια και με δόντια. Αν δεν γίνει τίποτα τότε, μάλλον από εξάμηνο σε εξάμηνο θα το πηγαίνουν, μέχρι να μείνουμε όλοι στο δρόμο…
Αναξιοποίητα…
Άδειασαν τα σπιτάκια που έχτισε ο δήμος Κομοτηνής για τους συλλόγους στην πλατεία της πόλης. Εκεί, υποτίθεται ότι οι σύλλογοι της περιοχής πωλούν τα διάφορα προϊόντα που παράγουν για να ενισχυθούν οικονομικά, προσθέτοντας όμως και στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Φέτος δυστυχώς δεν το βλέπουμε αυτό, αν και οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν. Τις μόνες εκδηλώσεις που φιλοξένησαν τα σπιτάκια ήταν 2-3 φιλανθρωπικά Bazaar. Όσο για τους αναρίθμητους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας ούτε φωνή, ούτε ακρόαση…. Έτσι τα σπιτάκια παραμένουν άδεια στο κέντρο της πλατείας δημιουργώντας μία εικόνα μάλλον καταθλιπτική παρά γιορτινή.
Στον κόσμο τους…
Κάνοντας μία βόλτα στην αγορά της πόλης, μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Πρώτον ότι δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό. Από την άλλη, όμως παρατηρείς ότι σε ορισμένα καταστήματα οι τιμές είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου, και ότι προφανώς απευθύνονται σε ένα άλλο κοινό, το οποίο δεν αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Ακριβώς όμως εκείνη τη στιγμή αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν, καταστηματάρχες άλλων πόλεων να ρίχνουν τις τιμές, πράγμα που δεν συμβαίνει εδώ; Τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει, αλλού και πέτυχαν, ικανοποιώντας και τις δύο πλευρές.
Και το τελευταίο
Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Καδή Ισμέτ και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχός Ιάσμου είναι ο τελευταίος από τους Δημάρχους της Ροδόπης που ορκίζεται αφού προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι υπόλοιποι τρεις. Την περασμένη Δευτέρα ορκίστηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, την Τετάρτη ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης και την Πέμπτη ο Δήμαρχος Αρριανών Σερήφ – Ιμπραήμ ο οποίος μάλιστα ορκίστηκε σε άκρα μυστικότητα. Ας ελπίσουμε πως αυτή η μυστικοπάθεια δε θα επικρατεί και κατά τη διάρκεια της διοίκησής του. Οψόμεθα…
Εκλογές
Στις 2 Ιανουαρίου, Κυριακή και ώρα 10:30, θα γίνουν οι εκλογές για το νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες ο Δήμος Κομοτηνής. Οι φήμες λένε ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι πάλι γένους θηλυκού με πολύχρονη πείρα στην αυτοδιοίκηση και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ενώ την ίδια ημέρα θα εκλεγούν ο αντιπρόεδρος και η γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, οκτώ τακτικά μέλη της οικονομικής επιτροπής και άλλα οκτώ για την επιτροπή ποιότητας ζωής μαζί με τα αναπληρωματικά τους. Ακολούθως θα γίνει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κομοτηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: