Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Βηματάκια

Η Μπακογιάννη στον Έβρο
Τριήμερη επίσκεψη στον Έβρο θα πραγματοποιήσει η αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Συναντήσεις επί συναντήσεων και επισκέψεις σε πολλά μέρη του γειτονικού νομού περιλαμβάνει το πρόγραμμα της που ξεκινά την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο.
Ως γνωστόν η κ. Μπακογιάννη έχει ένθερμους υποστηρικτές και στην πόλη μας αλλά φαίνεται πως ούτε «ένα γεια», που λέει ο λόγος, δε θα περάσει να τους πει και ας πίνουν νερό στο όνομα της… Δηλαδή δεν μπορούσε να μοιράσει τις μέρες της περιοδείας της σε όλη τη Θράκη; Και κάτι ακόμα, γιατί να περιορίσει την επίσκεψή της στον «ποιο μπλε» από τους τρεις νομούς και να μην έρθει προς τα εδώ που θα την υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες και θα της στρώσουν και κόκκινο χαλί στο Δήμο; Πραγματικά η τριήμερη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη γεννά πολλά ερωτήματα και δίνει πολύ τροφή για σκέψη…
Για άλλα τυρβάζουν
Παρακολουθώντας τις κινητοποιήσεις των φοιτητών της Αγγλίας που μεταδίδουν τα ΜΜΕ βλέπουμε παράλληλα τα πανέμορφα και πεντακάθαρα πανεπιστημιακά κτίρια που διαθέτουν. Εκεί οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια έσπασαν τα γραφεία του συντηρητικού κόμματος. Σε αντίθεση οι δικοί μας φοιτητές σε ανάλογες περιπτώσεις ξεσπούν πάνω στα κτίρια των πανεπιστημίων που είναι δημόσια περιουσία και την πληρώνουν οι φορολογούμενοι γονείς τους και όχι σε αυτούς που επί της ουσίας φέρουν την ευθύνη τόσα χρόνια. Φωτεινό παράδειγμα είναι η παλιά Νομική στην Κομοτηνή που όποιος τύχει να περάσει από μπροστά αποστρέφει το βλέμμα από τη βρωμιά αλλά και όσα γράφονται στους τοίχους και στα πλακάκια. Φαίνεται πως οι Έλληνες φοιτητές, που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι θεματοφύλακες «των ναών της γνώσης», δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ποια είναι η αιτία του κακού και που πρέπει να στραφούν, έστω και οι δικαιολογημένες, αντιδράσεις τους.
Όλοι οι συνταξιούχοι δεν είναι ίδιοι…
Μόλις 10 χιλιάδες συνταξιούχοι εισπράττουν παράνομα το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με πάντα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας υπάρχουν Έλληνες συνταξιούχοι που δε δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα για να παίρνουν ΕΚΑΣ το οποίο κυμαίνεται από 57,5 ευρώ έως 230 ευρώ το μήνα. Πολλοί συνταξιούχοι παρόλο που έχουν εισοδήματα πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ και μερικές χιλιάδες καταθέσεων αποκρύπτουν το εισόδημα τους για να κλέψουν το κράτος.
Παγοδρόμιο ξανά
Και πάνω που νομίζατε ότι είναι ασφαλές να βγείτε στην πλατεία, θα στηθεί το παγοδρόμιο ξανά, και οι ορθοπεδικοί της Κομοτηνής δεν θα ξεκουραστούν και αυτά τα Χριστούγεννα, αφού προβλέπεται υψηλή πιθανότητα σπασμένων άκρων στα παιδιά της Κομοτηνής. Βέβαια η ευθύνη δεν ανήκει εξολοκλήρου στη δημοτική αρχή, αφού και οι γονείς φέρουν υποχρέωση να προσέχουν τα παιδιά τους και να μην τα εκθέτουν σε κινδύνους. Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν θα είναι πολύ καλύτερα φέτος και δεν θα έχουμε τα περσινά προβλήματα.
Καλό Καλοκαίρι…
Καταλήψεις ξεκίνησαν και φέτος στο πανεπιστήμιο, λίγο νωρίτερα από ότι τις περιμέναμε, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας μας πρόλαβε κόβοντας την σίτιση στη λέσχη της πανεπιστημιούπολης στους φοιτητές που δεν διαμένουν στις εστίες. Δεν πειράζει, αν η κυβέρνηση προωθήσει τον νόμο πλαίσιο για την παιδεία ως έχει, τότε θα δούμε καταλήψεις μέχρι τον Ιούλιο.
Ταρίφα
Ξεκινάει η ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να προσέρχονται για εξετάσεις το απόγευμα στα νοσοκομεία, αλλά πληρώνοντας τους γιατρούς, με την αμοιβή για την επίσκεψη να διαμορφώνεται ως εξής:
Για τους πανεπιστημιακούς: καθηγητές 90 ευρώ, αναπληρωτές καθηγητές 75 ευρώ, επίκουροι καθηγητές 60 ευρώ, λέκτορες 45 ευρώ.
Για τους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ: συντονιστές διευθυντές 80 ευρώ, διευθυντές 75 ευρώ, επιμελητές Α' 60 ευρώ, επιμελητές Β' 45 ευρώ, επιμελητές Γ' 30 ευρώ.
Το θέμα είναι ότι και τον καθηγητή να πας να δεις, ο επιμελητής είναι αυτός που θα σε κοιτάξει, άρα ποιος ο λόγος να πληρώσεις τα 90 ευρώ.
Το ίδιο πράγμα
Μια από τις συνέπειες των καταλήψεων στο πανεπιστήμιο, είναι ότι πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, με τελευταίο θύμα την αιμοδοσία του ΤΕΦΑΑ, που αναβλήθηκε για το εαρινό εξάμηνο. Βέβαια κάποιος θα έλεγε ότι το σημαντικότερο πράγμα που δεν πραγματοποιείται είναι τα μαθήματα, αλλά με την απαξίωση του Ελληνικού πανεπιστημίου, είτε πραγματοποιούνται είτε όχι είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα.
Αυτό που μας έλειπε
Ακόμα ένα βήμα προς την πρόοδο κάνει η Κομοτηνή, αφού κέντρο ψυχικής υγείας θα ανοίξει στην Κομοτηνή, με τη χρηματοδότηση των δύο εκατομμύριων ευρώ εξασφαλισμένη.
Μπορεί να φαίνεται σαν ψιλά γράμματα μετά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για αεροδρόμια και εμπορευματικούς σταθμούς Αρσάκεια κ.α αλλά τι να κάνουμε, κάτι είναι και αυτό για τους δύσκολους καιρούς που περνάμε οι κάποιοι φροντίζουν να έχουμε αποκούμπι….

Δεν υπάρχουν σχόλια: