Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Βηματάκια

Παγκόσμια ημέρα ΑμEΑ
Η παγκόσμια Ημέρα με αναπηρία τιμάται σήμερα, μία μέρα που καθιερώθηκε από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμEΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα των ΑμEΑ αυτό όμως δεν αρκεί. Εν έτη 2010, υπάρχουν ακόμα μη προσβάσιμες υπηρεσίες, λείπουν οι υποδομές και κυρίως η παιδεία.
Μετά τις εκλογές τα πρόστιμα για το τσιγάρο
Όσο κράτησε, κράτησε η αντικαπνιστική ανταρσία, διότι απο τώρα και μετά τα πρόστιμα της Κομοτηνής, όλοι οι καταστηματάρχες είναι επιφυλακτικοί και σιγά –σιγά μαζεύουν τα σταχτοδοχεία. Ας μη γελιόμαστε αυτά τα πρόστιμα είναι προειδοποιητικά και δεν είναι τυχαίο ότι επιβλήθηκαν μετά τις εκλογές. Γιατί δηλαδή, οι δήμαρχοι πριν έκαναν τα στραβά μάτια και τώρα ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα; Καλό θα είναι πάντως οι υπεύθυνοι να ξεκινήσουν από τις δημόσιες υπηρεσίες τους ελέγχους, εκεί είναι το ψωμί!
Εκτός τόπου και χρόνου!
«Κυριολεκτικά χαμένα» τα έχουν όσοι τυχεροί διαθέτουν επαγγελματικούς χώρους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, διότι παρά την κρίση στην αγορά ζητούν αυξήσεις στα ενοίκια. Αυτό είναι που λέμε εκτός τόπου και χρόνου! Σε δρόμους όπως η Βενιζέλου, η Ερμού, η Παρασίου, η Αγίου Γεωργίου και αλλού οι τιμές χτυπούν ταβάνι και σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί καταστηματάρχες ετοιμάζονται για λουκέτα, διότι εκτός των άλλων δε μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα. Δυστυχώς ορισμένοι θέλουν να πλουτίσουν και βιάζονται πολύ από τη μία στιγμή στην άλλη. Εύγε!
Μας λυπάται και ο καιρός…
Συνολικά 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Λιθουανία και τη Γερμανία από το κύμα ψύχους που πλήττει την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, το οποίο έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες στη Βρετανία τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Εντωμεταξύ στην Ελλάδα έχει μπει ο Δεκέμβριος και ακόμα κάποιοι κυκλοφορούν με τα κοντομάνικα. Αλλά έτσι είναι, ο θεός σκέφτεται τους φτωχούς, και όσο δεν μας δίνουν την τρίτη δόση του δανείου τόσο θα χειροτερεύει ο καιρός. Αν κάνουν λόγο και για χρεοκοπία, θα τους στείλουμε τον επίτιμο πρόεδρο επάνω στην Ευρώπη, και τότε να δείτε καταστροφές.
Στολίδια πάνε και έρχονται
Την Πέμπτη το μεσημέρι, όσο οι φοιτητές συγκεντρώνονταν για την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης, δύο εργάτες, δεν γνωρίζουμε αν ήταν της περιφέρειας ή του Δήμου, βγήκαν και μάζεψαν από το τρίγωνο της περιφέρειας δύο μεγάλες «μπάλες» που ομοίαζαν με τα γνωστά σε όλους τους Κομοτηναίους «καλαίσθητα» χριστουγεννιάτικα στολίδια α οποία προφανώς είχαν τοποθετηθεί εκεί ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Ανησύχησαν φαίνεται ότι οι «επικίνδυνοι» φοιτητές, που δεν είχαν δείξει καν ότι είχαν προσέξει τα στολίδια και κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων δεν έχουν δώσει δικαιώματα, θα ξεσπούσαν επάνω τους. Από την άλλη πλευρά, καλύτερα να φυλάς τα ρούχα σου, γιατί ούτως ή άλλως η πόλη δεν έχει βυθιστεί στα στολίδια, οπότε αυτά που έχουμε πρέπει να τα προσέχουνε ιδιαίτερα.
Και ένα καλό νέο
Δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2010 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (493/19-11-2010), η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του καποδιστριακού Δήμου Ιάσμου, το οποίο προβλέπει την επέκταση των ορίων των οικισμών Ιάσμου και Κοπτερού (προτεινόμενες), οριοθετεί τις προστατευόμενες περιοχές, τα δίκτυα ΟΣΕ, ΔΕΗ και φυσικού αερίου ενώ σε ισχύ τίθενται οι χρήσεις γης στα διοικητικά όρια του καποδιστριακού Δήμου. Το λαμπρό παράδειγμα του Δήμου Ιάσμου καιρός είναι να το ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι… Και ο νοών νοείτο!
Βραδιές γαλλικού κινηματογράφου
Το 5ο Festival γαλλικού κινηματογράφου συνδιοργανώνεται για άλλη μια χρονιά από την Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης και το Σύλλογο Καθηγητών και Φίλων Γαλλικής Γλώσσας. Πέντε πολύ γνωστές γαλλικές ταινίες θα προβληθούν στο στέκι της ΠΚΣ που δε θα αφήσουν παραπονεμένους ούτε τους σινεφίλ αλλά ούτε και τους λάτρεις της γαλλικής κουλτούρας. Σπεύσατε λοιπόν, γιατί η πρώτη προβολή είναι σήμερα στις 8:30 μ.μ.. Η ταινία που θα προβληθεί είναι Δραματική comedie του 2008 και φέρει τον τίτλο «Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου» του Ρεμί Μπεζανσόν!
Η Χρύσα Μαυρίδου πρόεδρος του Σ.Πο.Σ ΑΜ-Θ
Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα οι εκλογές των Περιφερειακών συμβουλίων των Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Οι Εκλογές για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ πραγματοποιηθήκαν στο Θρυλόριο και η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούνται και το Γαρς», εκλέχτηκε και αυτή φορά στη θέση της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Να σημειωθεί πως τα συμβούλια αποτελούνται από 9 μέλη και η θητεία τους είναι 3ετής. Οι εκλογές για το κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται λίαν συντόμως να συσταθεί και αυτό σε σώμα.Το Σ।Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Χρύσα - Πολιτιστικός Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Πρόεδρος, Μισαηλίδου Παρθένα - Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης», Αντιπρόεδρος, Αιμιλία - Μορφωτικός Πολιιστικός Σύλλογος Καλαμώνα «Οι Τραντέλλενες», Γεν. ΓραμματέαςΝίνα - Σύλλογος Ποντίων Δωρικού «Ακρίτες Κομνηνοί», Ταμίας , Στάθης - Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Μαυροκορδάτου Δράμας «Άγιος Γεώργιος Δράμας», Βασιλειάδης Θωμάς - Ποντιακός Πολιτιστικός Συλλογος Δράμας, Ρωμανίδης Θόδωρος - Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης ,Σάββας - Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ποντίων Νέας Καρβάλης «Ο Πόντος», Στάθης - Σύλλογος Ποντίων Επαρχίας Νέστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: