Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Βηματάκια

Μόνο τρεις
Εδώ και πολλά χρόνια, στις εκλογές υπάρχει μια ποσόστωση που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός γυναικών στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων, κάτι που για αυτές τις εκλογές σήμαινε ότι σε κάθε δημοτικό ψηφοδέλτιο θα έπρεπε ο αριθμός των γυναικών να είναι το1/3 των θέσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ο σκοπός αυτής της ποσόστωσης, υποτίθεται πως είναι να μπουν περισσότερες γυναίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να γίνουν βήματα για την ισότητα των δύο φύλων. Φαίνεται όμως ότι η ισότητα είναι μόνο στα χαρτιά, όχι μόνο γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι κυρίως άντρες, αλλά και οι γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ελάχιστες. Στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρήκαμε μόνο τρεις υποψήφιες Δημάρχους. Το εκλογικό σώμα φαίνεται ότι βρίσκει πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί τις γυναίκες, μιας και έχουμε δει τόση πρόοδο τόσα χρόνια από τους άντρες.
Φαντασία
Πέστε ότι θέλετε για τους Δραμινούς, τουλάχιστον έχουν έμπνευση όταν επιλέγουν τους τίτλους των δημοτικών συνδυασμών τους.
Στον Δήμο Παρανεστίου, ο συνδυασμός της κας Αλίκης Σωτηριάδου ονομάζεται «Ανοιχτοί Ορίζοντες Δημιουργίας Ενότητας Συνέπειας» και αν νομίζετε ότι αυτό είναι λίγο υπερβολικό, ο συνδυασμός αυτός θα έχει αντίπαλο την Κυριακή στον δεύτερο γύρο τον «Ανεξάρτητο Συνδυασμό Ενότητα-Εργατικότητα “η Μέλισσα”» του κ. Νικόλαου Καγιάογλου. Και εμείς μένουμε στα τετριμμένα, με συμμαχίες και κοινωνίες. Ίσως αν είχαν πιο ενδιαφέροντα ονόματα οι συνδυασμοί ίσως να προσέλκυαν περισσότερους ψηφοφόρους…
Ξανά η μελέτη για τον αγωγό
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας επέστρεψε στη διεθνή εταιρία «Transbalkan Pipeline» την περιβαλλοντική μελέτη για τον πετρελαιαγωγό "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη" με τη σύσταση να επανεξετάσει το θέμα, να συμπληρώσει τα κενά και να την ξαναπαρουσιάσει στο υπουργείο εντός δύο μηνών.
Ανάμεσα στα λάθη και στις παραλείψεις, που προκάλεσαν την αυστηρή επίκριση της μελέτης, σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ενδεικτικά, ότι στη μελέτη "δεν υπάρχει κατηγορηματική εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα έχει μια διαρροή πετρελαίου στην αλιεία, στη τουριστική βιομηχανία, στα οστρακοτροφεία κλπ.".
Άλλη παράλειψη της μελέτης είναι, ότι "δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης των διαρροών, τα οποία παραπέμπονται στο μέλλον", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οργώνουν πάλι την Κομοτηνή οι υποψήφιοι
Ο αγώνας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα για τους υποψηφίους οι οποίοι δεν άφησαν οικισμό λίγες ημέρες πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο δήμαρχος της Κομοτηνής παραμένει άφαντος συνεχίζοντας τον προεκλογικό του αγώνα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον Γιώργο Πετρίδη ο οποίος είναι σε πλεονεκτικότερη θέση αφού η διαφορά των περίπου 13 μονάδων τον αφήνει να κοιμάται λίγο πιο ελαφρά τα βράδια. Βέβαια οι διεργασίες συνεχίζονται και στους υπόλοιπους δήμους της Ροδόπης, προκειμένου οι μονομάχοι να εξασφαλίσουν τη στήριξη των υπολοίπων.
Περιμένοντας την υλοποίηση
Ήρθε, είδε και μόνο απήλθε τελικά ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ ο οποίος ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα «φάντασμα» ενίσχυσης της απασχόλησης στη Ροδόπη. Έριξε μάλιστα το μπαλάκι στους φορείς ώστε οι ίδιοι να θέσουν τους άξονες και τις προτεραιότητες και μετά με ένα μαγικό τρόπο ο Οργανισμός να δώσει τα χρήματα. Επρόκειτο μάλιστα να γίνει και συνάντηση στα τέλη του Οκτώβρη γι΄αυτό το θέμα, όμως μέχρι τώρα δεν έγινε το παραμικρό.
Υπολειτουργούν τα δύο νέα τμήματα του ΔΠΘ
Είναι απίστευτο και όμως ελληνικό! Στην Κομοτηνή υπάρχουν δύο διακοσμητικά πανεπιστημιακά τμήματα, χωρίς διδακτικό προσωπικό και με φοιτητές οι οποίοι απλά πηγαινοέρχονται χωρίς να κάνουν όλα τα μαθήματα τους. Πρόκειται για το τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πολιτικών Επιστημών, τα οποία πρωτολειτούργησαν το 2009. Οι φοιτητές αυτών των τμημάτων σύντομα θα δώσουν και εξετάσεις του εξαμήνου. Το πρόβλημα είναι γνωστό από πέρσι, μόνο που κανένας τότε δεν βγήκε να το πει. Τώρα θα πρέπει οι πρυτανικές αρχές να βρουν τα χρήματα και τους καθηγητές και κανείς δεν τους εγγυάται ότι του χρόνου θα είναι όλα καλά. Και μετά αναρωτιέται κανείς γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν βρίσκονται στην λίστα με τα κορυφαία του κόσμου.
Δημοσιογράφοι σε κίνδυνο
"Το δικαίωμα του δημοσιογράφου να κάνει τη δουλειά του, είναι το δικαίωμα της κοινωνίας να μιλά και να ακούγεται", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης, χαιρετίζοντας την ημερίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων με θέμα: "Ζήσε για να το πεις: δημοσιογράφοι σε κίνδυνο".
Οι ομιλητές που είχαν κληθεί από το Ινστιτούτο ήταν δημοσιογράφοι, κάμεραμαν, φωτορεπόρτερ, οι οποίοι τόνισαν ότι "ο κόσμος δεν ήταν ποτέ πιο επικίνδυνος για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που αγωνίζονται να λάμψει η αλήθεια ακόμη και στις πιο σκοτεινές γωνιές της κοινωνίας".
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπουτσάνης τόνισε ότι η εικόνα των ΜΜΕ του 2010 είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες δεκαετίες και ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανεξάρτητα και συχνά μαχητικά ΜΜΕ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο επαγγελματίας δημοσιογράφος πολιορκείται ασφυκτικά από προβλήματα πολιτικής ανάμιξης, οικονομικής διαπλοκής, ακόμη και από προβλήματα αμφίβολων επαγγελματικών κριτηρίων.
Ο Νικόλας Βαφειάδης μετέφερε την εμπειρία του πολεμικού ανταποκριτή, παρατηρώντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις προσβάσεις τους για να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους.
Ο Σταύρος Λυγερός μίλησε για κινδύνους που απορρέουν από το επάγγελμα και δεν αφορούν μόνο τις πολεμικές αποστολές, αλλά και τις συγκρούσεις με ισχυρές εξουσίες (π.χ μαφία) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: