Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Βηματάκια

Κοινωνική Συμμαχία
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, το όνομα του συνδυασμού του κ. Γιαννακίδη, «Κοινωνική Συμμαχία» είναι το ίδιο με αυτό που είχε τέσσερα χρόνια πριν, όταν εκλέχτηκε πανηγυρικά στη Νομαρχία από την πρώτη Κυριακή. Δυστυχώς αυτή τη φορά το όνομα δεν τον βοήθησε να κατακτήσει την Περιφέρεια από την πρώτη Κυριακή. Ενώ τα ποσοστά του κ. Γιαννακίδη ήταν το ίδιο ισχυρά στην Ροδόπη όπως την προηγούμενη φορά, δεν κατόρθωσε να επικρατήσει σε κανένα άλλο Νομό. Φαίνεται πως η «Κοινωνική Συμμαχία», δεν παίζει πολύ καλά εκτός έδρας.
Ελληνική αξιολόγηση
Κανένα Ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα των Times με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια στον Κόσμο. Δεν πειράζει, άλλωστε εμείς εδώ στην Ελλάδα στοχεύουμε στην ποσότητα, όχι στην ποιότητα, και δεν καταλαβαίνουμε από λίστες. Τα δικά μας σχολεία είναι τόσο καλά, που όλο φτιάχνουμε περισσότερα, και τους δίνουμε και περισσότερες σχολές. Γιατί να αφήνουμε τα πανεπιστήμια να γίνονται ναοί μάθησης όταν μπορούν να γίνουν ναοί φοιτητικών παρατάξεων;
Λάθη και καθυστερήσεις
Ούτε έγκυρα ούτε έγκαιρα ήταν τελικά τα αποτελέσματα που έδωσε η ιστοσελίδα της νομαρχίας Ροδόπης την επομένη των εκλογών αφού αυτά που έδωσε τελικά η ιστοσελίδα του υπουργείου ήταν διαφορετικά. Η θέση κατάταξης των συνδυασμών ήταν σωστή, όμως λάθος ήταν τα ποσοστά που πήρε ο κάθε συνδυασμός και ο αριθμός των ψήφων. Συμβαίνει για πρώτη φορά από όσο γνωρίζουμε αλλά, την επόμενη καλό θα είναι να προσέχουν λίγο για να αποφύγουμε και τα εγκεφαλικά!
Οι πρώτες τριάδες
Σήμερα τελικά αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το πρωτοδικείο της Ροδόπης, τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης πάντως φαίνεται να έχει το προβάδισμα στο συνδυασμό του Γιώργου Πετρίδη αν και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Πληροφορίες πάντως λένε πως την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Νίκος Σωτηρακόπουλος και ο Γιώργος Μανανάς. Από το αντίπαλο στρατόπεδο του Δημήτρη Κοτσάκη πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο Νίκος Τσαλικίδης και ακολουθούν ο Αντώνης Γραβάνης και ο Κωσταντίνος Ναλμπάντης.
Πολύ δουλειά
Έπιασε δουλειά ο πρόξενος της γείτονος χώρας και γυρνάει από σπίτι σε σπίτι στους οικισμούς του Δήμου Ιάσμου για να στηρίξει τον «δικό τους» υποψήφιο Δήμαρχο. Η αλήθεια είναι, και το έχουμε ξαναγράψει, ότι ο πρόξενος ξέρει πολύ καλά τη δουλειά γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται και στον τόπο μας. Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στις επισκέψεις του στους οικισμούς του Ιάσμου προσπαθεί με ψέματα να διαβάλει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλου του συνδυασμού του κ. Αμούτζα χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά το παρωχημένο για την Ευρώπη «χαρτί της θρησκείας»…
Μια από τα ίδια
Ξεσάλωσε και ο υπεύθυνος γραφείου τύπου της υποψήφιας Δημάρχου Κομοτηνής μέσω του διαδικτύου. Το τι ανοησίες και φανφάρες γράφει καθημερινά δε λέγετε και μόνο γέλωτες προκαλούν. Εξάλλου έχει μάθει και ο ίδιος μέσα από αυτές τις ασυναρτησίες να προσφέρει δήθεν υπηρεσίες..
11 Πανεπιστήμια της Ελλάδας δεν απαντούν
Επανέφερε και πάλι το θέμα της οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος ζητώντας στοιχεία ως τις 19 Νοεμβρίου από 11 πανεπιστήμια που δεν απάντησαν ακόμη σε σχετικό έγγραφό του.
Στο έγγραφο με το οποίο ζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών και Ιωαννίνων. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων αυτών δεν προτίθενται να στείλουν στοιχεία ούτε ως τη νέα ημερομηνία που όρισε το υπουργείο Παιδείας, καθώς επικαλούνται στην πλειονότητά τους θέματα προσωπικών δεδομένων. Ε εδώ που τα λέμε ποιος καθηγητής θα ήθελε να κοινοποιήσει ότι έχει βολέψει συγγενικά του πρόσωπα σε ακαδημαϊκές θέσεις;
Πάνω από 1500 επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στα Βαλκάνια
Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες καθώς το οικονομικό κλίμα στη χώρα γίνεται όλο ένα και πιο δυσβάσταχτο, ενώ η υψηλή φορολογία πνίγει τις προσδοκίες για κέρδη. Σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ αναφέρει πως «αν και το ελληνικό εμπόριο δεν ευθύνεται για τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους, εισπράττει σχεδόν πολλαπλασιαστικά τις αρνητικές συνέπειές της».
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωση της είναι απογοητευτικά καθώς 7 στις 10 επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, 5 στις 10 έχουν διαχειρίσιμα προβλήματα, 2 στις 10 έβαλαν λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το κλείσιμο σκέπτονται τη φυγή. Δυστυχώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, κερδοφόρες και μη, αντί να επενδύσουν στην έδρα τους και στην χώρα που αναπτύχθηκαν, μεταναστεύουν αλλού πριν κλείσουν.
Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα η χώρα έχει 82.500 λιγότερους εργαζόμενους, 45.000 λιγότερους εργοδότες, 15.000 απασχολούμενοι έχασαν τη δεύτερη δουλειά τους, ενώ οι υποαπασχολούμενοι μαζί με τους ανέργους έφτασαν τους 815.000. Οι συμβάσεις χρόνου αυξήθηκαν κατά 4.000 από πέρυσι, 25.000 άνεργοι προστέθηκαν ενώ οι άνεργοι άνω του ενός έτους ξεπέρασαν τους 277.000. Τέλος, πάνω από 200.000 νοικοκυριά, ποσοστό 10% δεν έχουν εισόδημα από εργασία, καθώς κανένα από τα μέλη τους δεν εργάζεται.
Κλείνοντας την ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ προτείνει να υπάρχει κοινωνικός διάλογος, κίνητρα και όχι διλήμματα ώστε να αποφευχθεί η φυγή και μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: