Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Βηματάκια

Η κάλπη
Άρχισαν να τοποθετούνται οι πρώτες κάλπες ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Χθες το μεσημέρι γύρω στις 2 έγινε η παράδοση στο Δημαρχείο Κομοτηνής. Όσο πλησιάζουν οι μέρες όλο και πιο συχνά θα ακούμε τις εκφράσεις, θα μιλήσουν στην κάλπη, άνοιξε η κάλπη, έκλεισε η κάλπη, τι θα βγάλει η κάλπη, εκπλήξεις κρύβει η κάλπη και άλλα τέτοια. Εμπρός προς την κάλπη λοιπόν χαλαρά και ελληνικά…
Λίγο αργά ήρθε η ποσόστωση
Αυξήθηκε η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα για τους κτηνοτρόφους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων στη Ροδόπη κ. Μαργαρίτη Θεολόγου, είναι δώρο άδωρο, αφού δίνεται κατόπιν εορτής. Ο κ. Θεολόγου τονίζει ότι σαν μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και χρόνια, και όχι τώρα που δεν υπάρχουν παραγωγοί για να απορροφήσουν την ποσόστωση.
Δυστυχώς η κτηνοτροφία στην χώρα μας φαίνεται ότι δεν χρειάζεται ενίσχυση, αλλά ανάνηψη, αφού φυτοζωεί και φαίνεται ότι δύσκολα θα ανακάμψει. Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουν η δουλειά του κτηνοτρόφου είναι τόσο σκληρή που όποιος φεύγει δύσκολα ξαναγυρνάει.
Το πείραμα
«Το Πείραμα – Η Γιουγκοσλαβική εμπειρία και η διάλυση των Βαλκανίων» παρουσιάστηκε την Τρίτη το βράδυ στην πόλη μας στον πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο του Δημοκρίτειου βιβλιοπωλείου, και ήταν πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας του κ. Κοσώνας είδε την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Είναι δύσκολο για εμάς, ως Έλληνες, να φανταστούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά όπως τόνισε ο κ. Μαλκίδης, που προλόγισε την εκδήλωση, κανένας δεν περίμενε πριν από 20 χρόνια να συμβεί αυτό που συνέβη στην Γιουγκοσλαβία. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βλέπουμε και εμείς αυτά τα γεγονότα και να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συγκρούσεις συμφερόντων που μπορεί να λάβουν χώρα στα εδάφη μας. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια πιθανότητα να τα αποτρέψουμε ή έστω να τα περιορίσουμε. Γιατί, όπως λέει και η παροιμία «όταν μαλώνουν οι Ελέφαντες, την πληρώνουν τα μυρμήγκια».
Προεκλογικά λύνονται όλα!
Αναστάλθηκε η εγκατάσταση ταμειακών για τους παραγωγούς των Λαϊκών, μετά τις διαμαρτυρίες τους. Είναι πάρα πολύ ωραίο όταν βλέπουμε πριν τις εκλογές να λύνονται τα προβλήματα τόσο εύκολα και γρήγορα, όταν σε άλλες περιόδους τα προβλήματα φαντάζουν δυσεπίλυτα και τεράστια. Ίσως θα έπρεπε να έχουμε συνέχεια εκλογές, για να λυθούν όλα τα προβλήματά μας και να μην υπάρχουν αυτές οι συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των ομάδων που αισθάνονται αδικημένες από την πολιτική της. Άλλωστε ούτως οι άλλως είμαστε χαμένοι από χέρι, τουλάχιστον να μην υπάρχουν συγκρούσεις και εντάσεις…
Δρόμος διαφυγής
Ο πρωθυπουργός πήγε στην Αλεξανδρούπολη και δεν επισκέφτηκε την υπόλοιπη Θράκη. Το ίδιο και ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης κ. Σαμαράς. Θα παρεξηγηθούμε και θα αρχίσουμε να νομίζουμε ότι δεν τους αρέσουμε. Γιατί εμείς μένουμε παραπεταμένοι στην άκρη; Η ψήφος μας δεν μετράει; Βέβαια μπορεί οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων να ήθελαν να είναι κοντά σε αεροδρόμιο, μήπως τους ορμίσουν, κάτι που όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο πιθανό.
'Βουνά" αιτήσεων για φωτοβολταϊκά, μπλόκαραν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ
Πρόβλημα επιλογής και αξιολόγησης-έγκρισης των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβλταϊκών αντιμετωπίζει τώρα η ΔΕΗ, καθώς ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος απ' ό,τι είχε προβλεφθεί. Αν γινόταν δεκτές όλες οι αιτήσεις, το συνολικό ηλεκτροπαραγωικό δυναμικό της χώρας θα αυξανόταν αμέσως κατά 50%(!) και ο στόχος πού έχει τεθεί για το 2020, θα υπερκαλυπτόταν στο διπλάσιο από τώρα...
Σύμφωνα με τα πρωτα συγκεντρωτικά στοιχεία και πριν ολοκληρωθεί η καταγραφή, οι αιτήσεις είναι πάνω από 32.000 και αφορούν συνολική ισχύ περίπου 5.800 MW, ενώ η ΔΕΗ είχε υπολογίσει 1.500 ΜW μέχρι το 2014.
11.400 αιτήσεις υπεβλήθησαν σε Μακεδονία- Θράκη, 9.100 σε Πελοπόννησο- Ήπειρο, 9.800 στην Κεντρική Ελλάδα και 2.000 στα νησιά.
Ο "υπερπληθωρισμός αιτήσεων" έχει μπλοκάρει το σύστημα, καθυστερώντας τις διαδικασίες αξιολόγησης, Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ θα προχωρήσουν σε καταμέτρηση των αιτήσεων ανά Νομό, ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να μπορούν να πουν επακριβώς πόση ισχύ αντέχει το δίκτυο κάθε περιοχής.
Οι αιτήσεις για πλεονάζουσα ισχύ θα μπούν στο "ψυγείο" και οι ενδιαφερόμενοι θα περιμένουν να πάρουν τη θέση όσων δεν θα καταφέρουν να δανειστούν από τις τράπεζες, ή να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα της ΔΕΗ, ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: