Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Βηματάκια

Έρχεται, έρχεται!
Ζήλεψε τις παρελάσεις που κάνουν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας. Μας ξανάρχεται λοιπόν και θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Κομοτηνή και φυσικά θα επισκεφτεί το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου περιφερειάρχη που στηρίζεται από το Συνασπισμό. Μόνο ο Σαμαράς δεν μας έκανε ακόμα την τιμή και ούτε πρόκειται από ότι μαθαίνουμε!
Το πρόγραμμα του έχει ως εξής:
12:00-13:00 Επίσκεψη στην αγορά της Κομοτηνής
13:15 Δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ στο Εκλογικό Κέντρο του συνδυασμού «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Τελικά η Θράκη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός των πολιτικών της χώρας. Καλές οι επισκέψεις αλλά επί της ουσίας τι γίνεται;
Να η ευκαιρία
Ανέστειλαν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ από την Παρασκευή, αφού το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Αν η κυβέρνηση καταλάβει το συμβολισμό τότε θα πρέπει να ψηφίσει γρήγορα νομοσχέδια και για άλλους οργανισμούς για να έχουν απεργίες για λίγο και μετά όλα να ηρεμούν. Βλέπετε τους υπαλλήλους του ΟΤΕ να κάνουν πλέον απεργίες;
Κρατικά ΜΜΕ και χρέος
Επιτέλους η συζήτηση για το πού πραγματικά υπάρχει περιθώριο να γίνουν περικοπές στο σπάταλο Δημόσιο έχει αρχίσει να γίνεται συγκεκριμένη. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρεται στη νέα έκθεσή του στους πέντε κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν με πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια. Προτείνει να συγχωνευθούν άμεσα σε έναν ή δύο και το τέλος που σήμερα πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να καταβάλλεται για τη μείωση του χρέους. Ταυτοχρόνως, επισημαίνει πως είναι αδιανόητο υπερχρεωμένοι δήμοι να διατηρούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με εκατοντάδες δημοσιογράφους. Οσο και αν αυτές οι εισηγήσεις δεν είναι δημοφιλείς στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, καιρός είναι να γίνουν πράξη. Είναι βέβαιο ότι το επίπεδο και η ποιότητα της ενημέρωσης δεν θα επηρεασθούν καθόλου. Μόνο η δυνατότητα των πολιτικών και των τοπικών αρχόντων να διορίζουν και να προωθούν τις δημόσιες σχέσεις τους, με τα δικά μας λεφτά.
Πλησιάζει η ώρα της κάλπης
Καυτή από όλες τις απόψεις προβλέπεται η εβδομάδα που έρχεται γιατί ουσιαστικά είναι η τελευταία της προεκλογικής περιόδου. Ως πολίτες πάντως δεν ακούσαμε ακόμα προτάσεις για το δήμο της Κομοτηνής, κανένας υποψήφιος δε μίλησε για πρόγραμμα και για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν στο νέο καλλικράτειο πλέον δήμο. Από ότι φαίνεται, μία από τα ίδια θα έχουμε, απλά θα αποκτήσουμε και παραλιακή ζώνη.
Δικαίωση
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε την Τρίτη την καταβολή περισσότερων από 15 εκατομμυρίων ευρώ για υλική και ηθική βλάβη σε οικογένειες Ελληνοκυπρίων, οι οποίες στερήθηκαν τις περιουσίες τους μετά την κατοχή από την Τουρκία του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Οι ενάγοντες, οικογένειες και δύο σύλλογοι, κατηγορούσαν την Άγκυρα ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους μετά την εισβολή το 1974 του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Σε δύο αποφάσεις τους, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2009, οι δικαστές του Στρασβούργου έκριναν ότι υπήρξε παραβίαση της προστασίας της ιδιοκτησίας σε βάρος των 19 εναγόντων. Σε 11 από τις υποθέσεις αυτές, οι δικαστές έκριναν επίσης ότι υπήρξε παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Με την τελευταία του απόφαση το δικαστήριο απεφάνθη σχετικά με το ποσό μιας “δίκαιης ικανοποίησης” το οποίο θα ζητηθεί από την Τουρκία και το οποίο ορίστηκε σε 15.001.498 ευρώ. Σύμφωνα με τις υποθέσεις, οι ενάγοντες θα πάρουν αποζημίωση μεταξύ 30.000 και 5,125 εκατομμυρίων ευρώ.
Νέος τρόπος ενημέρωσης από την ΠΑΜ-Θ
Μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι θα επισκεπτόταν την έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για να λάβει μέρος σε σύσκεψη με θέμα την ένταξη έργων πολιτισμού της ΑΜ-Θ στο ΕΣΠΑ και δεν θα ενημερώνονταν τα Μ.Μ.Ε.; Και όμως αυτό συνέβη τη Δευτέρα που μας πέρασε. Η κ. Μενδώνη βρέθηκε στην Κομοτηνή για να συζητήσει θέματα που αφορούν τον τόπο αλλά δεν θεώρησαν σκόπιμο οι υπεύθυνοι της ΠΑΜ-Θ να ενημερώσουν κανένα. Το μόνο που έκαναν ήταν να εκδώσουν ένα δελτίο τύπου την επομένη για τις συνήθεις τεχνικές συναντήσεις της κ. Κόκλα. Τι λιβαδοπονία, τι ΕΣΠΑ, γι’ αυτούς είναι το ίδιο πράγμα… Και δε χρειάζεται να γνωρίζουμε πολλά πράγματα… Μόνο όσα θέλουν αυτοί. Είναι ο καινούργιος τρόπος διοίκησης και πρέπει να τον μάθουμε κι αυτό. Όλα στη διαφάνεια όπως είπε και ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: