Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Βηματάκια

7 μήνες απέμειναν
Γελάσαμε και χθές στο δημοτικό συμβούλιο όπου ο δήμαρχος της Κομοτηνής, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή μπαίνουν τα συνεργεία στην Τσανάκλειο προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου. Δεν του έμεινε όμως πολύς χρόνος, γιατί όπως μας ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε οκτώ μήνες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Θα περιμένουμε για να δούμε, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η μεταφορά του δημαρχείου στην Τσανάκλειο ήταν προεκλογική του δέσμευση το 2006!
Έχουμε ανάγκη από ερεθίσματα
Είναι γενικώς αποδεκτό ότι πολιτιστικά είμαστε στην Κομοτηνή πολύ πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης είναι αποδεκτό ότι δεν φαίνεται να θέλουμε να προχωρήσουμε και πολύ, απαξιώνοντας και αυτά που υπάρχουν ήδη. Είναι ενθαρρυντικό λοιπόν να διοργανώνονται πολιτιστικά συμβάντα όπως η έκθεση ζωγραφικής της Μαριάνας Μανουκιάν στην Αρμένικη Λέσχη Κομοτηνής. Γιατί αυτό που οδηγεί την κοινωνία μας στην πλήρη πολιτιστική άγνοια, είναι αφενός η έλλειψη παιδείας και αφετέρου η έλλειψη ερεθισμάτων όπως οι εκθέσεις τέχνης. Είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο που θα προωθήσει τον πολιτισμό στην πόλη της Κομοτηνής, αφού δυστυχώς η πολιτιστική χρεοκοπία μας έχει έλθει προ πολλού.
Λαοθάλασσα στα εκλογικά των υποψηφίων
Καρφίτσα δεν πέφτει, στα εκλογικά, όπου ο κόσμος πηγαινοέρχεται κάνει χειραψίες, και ρωτά με αγωνία για τα προγράμματα των υποψηφίων. Αυτή θα ήταν η ιδανική εικόνα ή η εικόνα που ονειρεύονται οι επικεφαλής των συνδυασμών, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Το γεγονός είναι πως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές, και πολύ περισσότερο για τα πρόσωπα που περιλαμβάνουν τα ψηφοδέλτια.
Tέλος στο παραμύθι της χρηματοδότησης της ΕΝΚΛΩ
Όχι μόνο δε θα δουν χρήματα, αλλά θα βγουν και στο σφυρί τα εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ. Η αρχή γίνεται με το εργοστάσιο της Μαρώνειας και έπεται συνέχεια, στη Ροδόπη. Οι εργαζόμενοι για να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και προχώρησαν σε αγωγές. Στην Κομοτηνή, πάντως οι σχέσεις μεταξύ των δύο σωματείων εργαζομένων δε είναι οι καλύτερες, και αυτό φάνηκε από την τελευταία συνάντηση, που είχαν.
Και άλλα «μάτια γάτας»
Τι θα γίνει με τους δρόμους της Κομοτηνής, πόσα μάτια πρέπει να τοποθετηθούν τέλος πάντων; Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των δημοτών της Κομοτηνής; Μήπως θα πρέπει οι άρχοντες της πόλης μας, να ασχοληθούν με τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών, αντί να αναλώνονται σε πολιτικές εντυπωσιασμού ή αλλιώς εφέ; Τέσσερα χρόνια τώρα ακούμε για κυκλοφοριακή μελέτη, υπόγειους και ισόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια. Η αλήθεια όμως είναι μία: Και εναέρια πάρκινγκ ας εξαγγείλει ο Δήμαρχος. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ‘Έπεα πτερόεντα…»!
Κάντο όπως οι Άγγλοι
Την περικοπή 490.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα ως το 2015, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Να υπενθυμίσουμε ότι εκεί οι δημόσιοι υπάλληλοι όντως καλύπτουν πάγιες και σταθερές ανάγκες, και ο δημόσιος τομέας της Βρετανίας είναι αναλογικά πολύ μικρότερος του Ελληνικού. Εντωμεταξύ στην Ελλάδα, η ΑΔΕΔΥ αντιτίθεται στην απόλυση των εργαζομένων της ΑΓΡΟΓΗΣ, που έχει χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως παράδειγμα υπηρεσίας της οποίας ο μοναδικός λόγος ύπαρξης ήταν η τακτοποίηση ημετέρων. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί μπήκαμε στο ΔΝΤ.
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ στην Κομοτηνή
Την Παρασκευή τελικά θα βρεθεί στην Κομοτηνή ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας για να παρουσιάσει ένα ειδικά διαμορφωμένο, τοπικό, ολοκληρωμένο, πρόγραμμα μόνο για τη Ροδόπη. Το εν λόγω πρόγραμμα «κατέστρωσαν», όπως λέει και το δελτίο τύπου, «ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Κικίλιας».
Θα το ξαναπούμε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ενδιαφέρον αλλά επιφυλασσόμαστε για να δούμε τα αποτελέσματα στην πράξη γιατί δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για τα προγράμματα που «τρέχουν» και παραμένουν απλήρωτα για πολλούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: