Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Βηματάκια

Καιρός για αλλαγή
Διπλάσια έχει γίνει η τιμή του βαμβακιού για τους παραγωγούς, αλλά πάλι, χωρίς την επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα τους συνέφερε να καλλιεργούν βαμβάκι. Πάντως πολλοί φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα, αφού ο αριθμός των βαμβακοπαραγωγών σταθερά μειώνεται. Ας ελπίσουμε ότι και οι υπόλοιποι αγρότες θα ακολουθήσουν τους συναδέρφους τους και θα κάνουν αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και καιρό: να δοκιμάσουν νέες καλλιέργειες και όχι μόνο καπνό και βαμβάκι.
Τουλάχιστον το αυτονόητο…
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές από αυτή τη στήλη στις λακκούβες των δρόμων της Κομοτηνής. Είναι πολλές, είναι παντού και όπως φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία. Ένας δρόμος με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είναι η οδός Αγίου Στεφάνου (πίσω από το ΙΚΑ). Η εν λόγω οδός εδώ και πολύ καιρό δεν έχει απλά τα μαύρα της χάλια, δεν είναι απλά γεμάτη λακκούβες και σαμαράκια πραγματικά το να αναγκαστείς να τη διασχίσεις είναι εφιάλτης τόσο για τον οδηγό όσο και για τον πεζό. Και όχι δεν έγινε χαλιά γιατί αυτή την περίοδο γίνονται οι εργασίες του ΟΤΕ ήταν και πολύ καιρό πριν έτσι. Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να περιγράψει κανείς την κατάστασή της. Και δεν μιλάμε για κανένα σοκάκι ή δρόμο που δεν έχει μεγάλη κυκλοφορία. Αντιθέτως πολλοί είναι οι οδηγοί και οι περαστικοί που ζουν καθημερινά αυτόν τον «Εφιάλτη στο δρόμο με τις λακκούβες». Δηλαδή πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι;
Ας το ξανασκεφτούν!
Τώρα στις εκλογές αντί οι υποψήφιοι να τάζουν καλύτερη ποιότητα ζωής, υποδομές και τα γνωστά βαρετά, που ποτέ άλλωστε δε γίνονται και τα βαρέθηκε και ο κόσμος, ας τάζουν ένα μπιτόνι πετρέλαιο θέρμανσης. Σφίγγει ο καιρός, και με τα πορτοφόλια άδεια, όλοι θα ψηφίσουν τον διανομέα!
Η γνώση είναι δύναμη
Η δια βίου μάθηση, που προωθείται και με τα προγράμματα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων, είναι ένας όρος που έχει λοιδορηθεί πολλές φορές, είτε ως κάτι το οποίο είναι άχρηστο, είτε ως μη εφαρμόσιμο, ακόμα και ως μέσο για την αναπαραγωγή του καπιταλισμού. Το να θέλει κάποιος να αποκτήσει γνώσεις, πάνω σε αντικείμενα τα οποία μπορεί να τον βοηθήσουν στη δουλειά του, αλλά και στην ζωή του γενικότερα, δεν είναι κακό. Η προώθηση της γνώσης είναι κάτι που θα πρέπει να ενθαρρύνεται, και να ενισχύεται. Γιατί αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, ή ότι δεν χρειάζεται να μάθουν κάτι παραπάνω, συνήθως είναι αυτοί που γνωρίζουν τα λιγότερα από όλους.
Δεν είναι και τόσο εύκολο
Θορύβησαν την Ιπποκράτους τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για τις περιφερειακές εκλογές. Μειώνεται ο αριθμός των Περιφερειών που είχαν βάλει ως στόχο. Βέβαια για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ούτε λόγος. Πιστεύουν ότι είναι «δική τους» μιας και ο Άρης Γιαννακίδης θεωρείται φαβορί. Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης μπορεί να έχει την αναγνωρισιμότητα και τη διεισδυτικότητα σε όλη τη κοινωνική διαστρωμάτωση αλλά οι επιλογές των περιφερειακών συμβούλων, όχι στο σύνολο τους, είναι λίαν επιεικώς όχι η καλύτερες. Από πλευράς αναγνωρισιμότητας μιλάμε πάντα… Φυσικά τα αποτελέσματα θα φανούν στην κάλπη.
Ανεύθυνοι
Σωρηδόν δίνονται στη δημοςιότητα στοιχεία από κάποιους που ασχολούνται με τα εθνικά μας θέματα. Αν νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο βοηθούν την πατρίδα τους ας συνεχίσουν. Άλλως κάποιοι πρέπει να τους νουθετήσουν.
Άρχισαν τα όργανα
Η ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης πλησιάζει και σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα εκλογικά κέντρα, το ένα μετά το άλλο. Σύντομα όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν τη στέγη τους και μετά θα αρχίσουν οι προεκλογικοί περίπατοι και επισκέψεις. Χειραψίες, ευχές και ποδαρόδρομος. Ευτυχώς αυτή τη φορά, οι περισσότεροι επέλεξαν χώρους εκτός πλατείας, και δε θα βλέπει ο ένας ποιανού χέρι σφίγγει ο διπλανός του.
Απεργία της ΓΣΕΕ στις 15/12
Γενική απεργία κατά των «μέτρων του μνημονίου» εξήγγειλε η ΓΣΕΕ.
Η απεργία έχει οριστεί για την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.
Στα στοιχεία που δίνει η ΓΣΕΕ αναφέρεται στην αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στη χώρα τον Ιούλιο εφέτος που έφτασε το 12%, από 9,6% τον Ιούλιο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιούλιο οι άνεργοι ανήλθαν σε 607.035 άτομα και αυξήθηκαν κατά 130.328 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 (αύξηση 27,3%) και κατά 24.671 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2010 (αύξηση 4,2%)- όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 11,6%.
Εξάλλου, οι απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο αυτοκινήτου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 25.000, από το 2008 μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ).
Παρά πολύ ορθρά πράττει η ΓΣΕΕ και δίνει τα στοιχεία της ανεργίας αλλά όταν ο ΟΑΕΔ έχει ήδη ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου αυτοί γιατί έχουν μείνει στον Ιούλιο; Δεν δίνει ο ΟΑΕΔ αξιόπιστα στοιχειά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: