Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Βηματάκια

Σύσκεψη στην Αθήνα για τον αντικαπνιστικό νόμο
Στην Αθήνα βρέθηκαν χθες εκπρόσωποι των επαγγελματιών της Ροδόπης, μεταξύ τους και ο πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος όπου και συζήτησαν με τον υπουργό Υγείας το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στον αντικαπνιστικό νόμο και να αρχίσει να εφαρμόζεται από το Μάρτιο. Ο νόμος στην Κομοτηνή άρχισε να εφαρμόζεται, και πολλοί καταστηματάρχες διαπίστωσαν να μειώνεται η πελατεία τους. Από υπάρχει πρόβλημα και στην εφαρμογή του νόμου. Πάντως αυτή τη φορά, εκτιμάται πως το υπουργείο θα υποχωρήσει και τελικά θα δώσει μία παράταση, κάτι που κρίνεται αναγκαίο ειδικά τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Σαν το μπαρμπα-Στάθη
Απρόβλεπτες είναι οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές και το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του Δήμου μας. Οι συνδυασμοί έχουν πετάξει από πάνω τους τον κομματικό μανδύα, όσο μπόρεσε ο καθένας από τους επικεφαλής να το κάνει, και ο κύκλος των ψηφοφόρων στον οποίο απευθύνονται είναι διευρυμένος. Άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι επιθυμούν να εισέλθουν στην αυτοδιοίκηση νέοι (όχι ηλικιακά) συμπολίτες μας οι οποίοι ουδέποτε είχαν ενασχόληση με τα κοινά. «Είδα φως και μπήκα» που λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Αυτά τα στοιχεία όμως κάνουν πιο δύσκολη την επιλογή των ψηφοφόρων αφού τα όρια πλέον δεν είναι ευδιάκριτα. Λέτε σε μία επικείμενη επίσκεψη του Σαμαρά να δούμε από κάτω τον Γιώργο Πετρίδη όπως είδαμε πρόσφατα τον νυν Δήμαρχο στην ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον «Ένα χρόνο ΠαΣοΚ». Μία οικογένεια εσείς και εμείς, όπως έλεγε και η διαφήμιση του Μπαρμπα-Στάθη.
Χωρίς ελλείψεις η Κομοτηνή
Πολλά ακούμε και διαβάζουμε ότι οι προμηθευτές δεν τα βρίσκουν με την κυβέρνηση και θα σταματήσουν να χορηγούν τα νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο της Κομοτηνής πάντως δεν έχουν διαπιστωθεί προς το παρόν, προβλήματα, ωστόσο εάν τελικά οι προμηθευτές προβούν σε αυτή την ενέργεια, τότε είναι λογικό είναι να υπάρξουν ελλείψεις. Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και εταιρείες πρέπει να τα βρουν, γιατί στο τέλος εκείνος που την πληρώνει είναι ο ασθενής.
Στροφή στο Ελληνικό
Το «Κίνημα Ενεργών Πολιτών» θα είναι το αντίδοτο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 90 προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό, συνδικαλιστικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας με σύνθημα «Ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό Ελληνικά» φιλοδοξούν να αλλάξουν τις συνήθειες του νεοέλληνα και να τον πείσουν να στραφεί στην Ελληνική αγορά. Στόχος τους είναι να αλλάξουν οι Έλληνες καταναλωτική και επαγγελματική κουλτούρα και να συνδέσουν την εσωτερική αγορά με τον Έλληνα παραγωγό γιατί οι Έλληνες τις τελευταίες δεκαετίες έχασαν τον προσανατολισμό τους και πρέπει να τον ξαναβρούν. Είθε η προσπάθεια να ευοδωθεί. Αλλά για τους αποπροσανατολισμένους πολιτικούς μας ποιος θα ενδιαφερθεί;
Το έχουμε ξαναδεί το έργο
Πολύ μεγάλο το έργο του ΠαΣοΚ στη Ροδόπη το οποίο παρουσίασε στην πολυσέλιδη ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τίποτα όμως δεν είπε για την αύξηση των λουκέτων στα καταστήματα αλλά και για την επίσης ραγδαία αύξηση των ποσοστών ανεργίας στο νομό. Περιμένοντας να έρθει στην περιοχή ο διοικητής του ΟΑΕΔ για να παρουσιάσει το μεγαλόπνοο σχέδιο απορρόφησης της ανεργίας, όπως εξήγγειλε το καλοκαίρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα πράγματα για τη Ροδόπη δεν είναι και πολύ καλά...
Η πληροφόρηση μάλλον του βουλευτή ΠαΣοΚ Ροδόπης πάσχει… Βέβαια δεν είναι πρωτόγνωρό αφού σε τέτοιες πρακτικές μας είχε συνηθίσει και ο προκάτοχός του, υπουργός της ΝΔ.
Υπάρχει λόγος
Η ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να αλλάξει το χάρτη της αγροτικής συνεταιριστικής δράσης στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παλιές μορφές έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Δηλαδή για αυτό «σώθηκε» η ΕΑΣ Ροδόπης, για να την κλείσουνε;
Καλές προθέσεις
Με την συνένωση δύο φορέων, του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. – «Δήμητρα» που επικεντρώνεται στην αγροτική επιμόρφωση και του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., που επικεντρώνεται στην αγροτική έρευνα, θα γίνει μια απόπειρα να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα προωθήσει έναν καινούριο τύπο αγροτικής πολιτικής, που δεν θα βασίζεται στις επιδοτήσεις, αλλά στην συνεχή επιμόρφωση και έρευνα. Σκοπός του θα (πρέπει να) είναι η ενίσχυση της έρευνας που βασίζεται στα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών, που κατευθύνεται από το Υπουργείο σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται, και που μεταφέρεται σε αυτούς μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων. Μετά όποια προβλήματα ή ευκαιρίες προκύπτουν θα μεταφέρονται στην έρευνα, και έτσι θα δημιουργηθεί ένας κύκλος που θα ανανεώσει την στάσιμη Ελληνική Γεωργία. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση, αλλά από προθέσεις στην Ελλάδα, άλλο τίποτα. Στην εφαρμογή είναι που σκοντάφτουμε, και θα δούμε κατά πόσο θα περπατήσει και αυτή η πρωτοβουλία.
Κάποιοι πρέπει να φροντίσουν και για αυτά
Γέμισε από ψόφια αδέσποτα η πόλη, κάτι που κάποιος θα το απέδιδε στην αύξηση των ζωντανών αδέσποτων στην πόλη. Βέβαια γνωρίζουμε όλοι ότι είναι η εποχή που πολλά αδέσποτα γεννάνε, αλλά δεν θα έπρεπε να τα μαζέψει ένα συνεργείο του Δήμου (και τα ζωντανά και τα πεθαμένα); Ένα σκοτωμένο ζώο στο δρόμο είναι μια πολύ άσχημη εικόνα ειδικά για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: