Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Βηματάκια

Πολλαπλοί συμβολισμοί
Το λογότυπο του συνδυασμού Άρη Γιαννακίδη είναι ένα δέντρο με κορμό και κλαδιά αποτελούμενο από ανθρώπους που παραπέμπει ευθέως, σύμφωνα με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, στην πράσινη ανάπτυξη με ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Ένας άλλος επίσης λογικός συνειρμός θα μπορούσαν να είναι οι «Δρυάδες», νύμφες μοναχικών δέντρων και λιβαδιών, που συμβολίζουν την αγνότητα, τη ξεγνασία, την παιχνιδιάρικη διάθεση, τη φύση και ούτω καθεξής. Αν όμως το δείξεις σε κάποιον ταινιόφιλο και μάλιστα λάτρη των θρίλερ και των αιματοβαμμένων ταινιών μόνο ευχάριστα συναισθήματα δε θα του ξυπνήσεις. Μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του τον «Ακέφαλο Καβαλάρη» με τον Τζόνυ Ντεπ και τη σκηνή στο δάσος… ξέρετε με το «δέντρο»….μέχρι τους «300» και τη σκηνή που ο Λεωνίδας βρίσκει «το δέντρο» που του έχουν αφήσει οι Πέρσες. Αλλά είπαμε, μόνο όσοι βλέπουν τέτοιου είδους ταινίες κάνουν αυτό το συνειρμό. Πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε στον εμπνευστή του λογότυπου ότι έδωσε του πολλαπλούς συμβολισμούς.
Εχθρική για τα ποδήλατα
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με σκοπό την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου προσέφερε δωρεάν 230 ποδήλατα σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.
Βέβαια αυτό έγινε στο πλαίσιο της δημιουργίας δικτύου ποδηλατοδρόμων. Εντωμεταξύ στην Κομοτηνή, ο κ. Άρης Μανούδης, σε εκδήλωση του μορφωτικού ομίλου Κομοτηνής, είπε ότι η Κομοτηνή δεν είναι πόλη φιλική προς το ποδήλατο, και ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές για να το υποστηρίξουν.
Και λέμε εμείς, ας δημιουργήσουν μόνο τους ποδηλατοδρόμους, και εμείς ακολουθούμε. Άλλωστε υπάρχει το τραινάκι, για να κάνει την πόλη εχθρική προς τους οδηγούς, οπότε σε λίγο θέλοντας και μη θα κινούμαστε με εναλλακτικά μέσα (ή θεός φυλάξει με τα πόδια).
Κοινωνικό τιμολόγιο για όλους
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έρχεται να καλύψει τις ανάγκες 1,5 εκατομμύριο πολίτες που ανήκουν σε κοινωνικά και εισοδηματικά αδύναμες ομάδες. Και η ερώτηση πρέπει να είναι, αν οι γνωστοί γιατροί του Κολωνακίου, που δηλώνουν εισόδημα 300 ευρώ το χρόνο, υπάγονται και αυτοί σε αυτό το τιμολόγιο. Γιατί αν δεν έχουν αυτοί ανάγκη, γιατροί, τόσα χρόνια σπουδασμένοι και με παιδιά (και κανα δυο διαζύγια) ποιος έχει, ο υπάλληλος που παίρνει 700 ευρώ το μήνα; Επιτέλους αυτές οι ανισότητες πρέπει να τελειώσουν.
Προεκλογικός πυρετός ένα μήνα πριν τις εκλογές
Ανάβουν τα αίματα σιγά σιγά με τα πολιτικά και με τα παρα-πολιτικά ενόψει και των εκλογών, ένας μήνας έμεινε και οι έξι, προς το παρόν, συνδυασμοί του δήμου Κομοτηνής, ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη, την ίδια στιγμή που και σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από πλευράς των υποψηφίων. Την όργωσαν την περιφέρεια, από τα Δίκαια του Έβρου μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, και πάλι πίσω. Οι δημοσκοπήσεις βέβαια δίνουν και παίρνουν αυτό το διάστημα, και κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο. Το ενδιαφέρον από την άλλη, στρέφεται εδώ στο δήμο μας, ο οποίος και μεγάλος γίνεται και θάλασσα έχει πλέον και πολλούς μνηστήρες στην αυλή του.
Έχουμε και εμείς από «αυτό»…
Το πρώτο βραβείο στη θεματική ενότητα "Υδάτινος τουρισμός" έλαβε ο νομός Σερρών, σε επίπεδο χώρας. Εμείς με τόσους υδροβιότοπους, (Δέλτα Νέστου-Ισμαρίδα-Βιστωνίδα) δεν έχουμε τουριστική βελτίωση. Ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, επισήμανε πως ο νομός Σερρών "βγαίνει από την αφάνεια και μετατρέπεται από κουκκίδα σε ευμέγεθες και διακριτικό σχήμα στο Ευρωπαϊκό χάρτη". Εμείς θα ήμασταν τυχεροί αν ήμασταν έστω κουκκίδα.
Θα ηχήσουν οι σειρήνες
Σήμερα στις 11:30 το πρωί θα γίνει δοκιμαστική ενεργοποίηση του Συστήματος Αυτόματους Τηλεχειρισμού των Σειρήνων Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας στα πλαίσια της ΤΑΜΣ «Παρμενίων 2010». Ο συναγερμός θα διαρκέσει μόλις ένα λεπτό. Μην θορυβηθείτε λοιπόν η άσκηση έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό.
Οι εκλογές σε αριθμούς
Το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών οριστικοποίησε τον κατάλογο των εκλογέων, σύμφωνα με τον οποίο δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν 9.899.177 Έλληνες και Ελληνίδες.
Οι γυναίκες υπερτερούν με 5.062.218 ψηφοφόρους έναντι των ανδρών που είναι 4.746.959.
Τώρα, τα «πρωτάκια», δηλαδή όσοι ψηφοφόροι άνω των 18 ετών θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά, ανέρχονται στις 112.552, από τα οποία 57.890 είναι άνδρες και τα 54.662 γυναίκες.
Ακόμη θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 12.583 μετανάστες τρίτων χωρών, καθώς δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ είναι 14.961.
Απαγορεύεται το κάπνισμα και στο αυτοκίνητο
Το τσιγάρο απαγορεύτηκε και στο αυτοκίνητο, και μάλιστα θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και τρεις χιλιάδες ευρώ και ποινή αφαίρεσης διπλώματος, σε περίπτωση που ο οδηγός καπνίζει μπροστά σε ανήλικα παιδιά. Σε λίγο θα το απαγορεύσουν και στα μπαλκόνια μας. Θα οριοθετήσουν μάλιστα ένα συγκεκριμένο μέρος, όπου θα μπορούν να καπνίζουν όλοι οι «κατάπτυστοι» της αντικαπνιστικής κοινωνίας, και οι υπόλοιποι θα τους δείχνουν με το δάχτυλο κουνώντας ειρωνικά το κεφάλι. Εκεί θα φτάσουμε όπως πάμε. Πριν από αυτό όμως θα έπρεπε να κάνουν μία βόλτα στον έξω κόσμο οι κύριοι νομοθέτες για να αντικρίσουν αυτό που όλοι περίμεναν. Ότι δηλαδή τα σταχτοδοχεία παραμένουν στα τραπεζάκια και φυσικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απλά δεν υπάρχουν.
Κατάληψη
Το μουσικό σχολείο κατέλαβαν χθες οι μαθητές του διαμαρτυρόμενοι για τις απουσίες και τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Από το πρωί λοιπόν «κλείστηκαν» μέσα στο σχολείο, αφήνοντας τους καθηγητές κυριολεκτικά στο δρόμο, και συνεδρίαζαν για τα τεκταινόμενα. Αναφαίρετο είναι το δημοκρατικό δικαίωμα αλλά να εξασκείται όταν υπάρχει λόγος και όχι για να χαθούν ώρες μαθήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: