Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Βηματάκια

Μεγαλόπνοο σχέδιο
Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τα αστικά από τους οδηγούς που σταματούν έστω και για λίγο στις στάσεις των λεωφορείων σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αστικών ΚΤΕΛ. Αν εφαρμοστεί το μεγαλόπνοο πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής για την βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος που περιλαμβάνει και μείωση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο, τότε θα δούμε μόνιμα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις στάσεις, και όχι μόνο προσωρινά.
Στάση εργασίας
Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη το επιβατικό κοινό, εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Στη βόρεια Ελλάδα από τις 11 έως τις 4 το απόγευμα δεν θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια του ΟΣΕ:
Μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης – Αθήνας
Δεν θα πραγματοποιποιηθούν τα δρομολόγια IC70, IC71 καθώς και τα 613 στη διαδρομή Αλεξανδρούπολη – Θες/νίκη, 614 στη διαδρομή Θες/νίκη – Αλεξανδρούπολη, 604 στη διαδρομή Θες/νίκη – Αλεξανδρούπολη και 605 Αλεξανδρούπολη – Θες/νίκη.
Μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δικαίων – Αλεξανδρούπολης δεν θα γίνουν τα δρομολόγια 1680, 1681, 1684, 1685.
Οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ΜΜΜ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΣΕ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Οργανισμού, αλλά και στα άλλα Μέσα Μεταφοράς και ειδικότερα στον ΟΑΣΑ.
Κόψε – ράψε
Σύρε - έλα

Θρίλερ σε πολλά επεισόδια είδαν όσοι θέλησαν να παρακολουθήσουν τη Δευτέρα τις επιλογές του πρωθυπουργού για την κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες. Από τις 9 παρά τέταρτο το βράδυ που άρχισαν να διαρρέουν στους μεγαλοδημοσιογράφους των Αθηνών, (πως άραγε;) τα ονόματα των «ανασχηματισμένων» μέχρι της 1:15 π.μ. κράτησε η αγωνία τους, οπότε και βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να ανακοινώσει τον «περιβόητο» ανασχηματισμό. Και για τις παλιές σειρές που έχουν δει πολλούς ανασχηματισμούς από τον Ανδρέα ακόμα, πολλαπλά και απογοητευτικά ήταν τα μηνύματα που πήραν από τα έκτακτα δελτία.
Ωφέλιμη καλλιέργεια
Τις 110 φτάσανε ήδη οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες στη Ροδόπη. Φαίνεται ότι πολλοί αγρότες αποφάσισαν ότι η καλλιέργεια φωτοβολταϊκών είναι καλύτερη πηγή εισοδήματος από την καλλιέργεια βαμβακιού και καπνού
Βοήθημα θέρμανσης
Με έκτακτο βοήθημα θέρμανσης σκέφτεται να αναπληρώσει η κυβέρνηση μέρος του εισοδήματος των χαμηλόμισθων που θα χαθεί από τη διαφαινόμενη εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης. Το επίδομα θέρμανσης, το οποίο έκοψε πέρυσι, θα φανεί σαν κοινωνική παροχη και ενδεχομένως να βοηθήσει τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος δεν έχουν ληφθεί ακόμα αλλά αναμένονται σύντομα. Αν τελικά εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αυτό θα ισχύσει από εφέτος και κατά συνέπεια στις 15 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) θα συνεχίσει να ισχύει ο υψηλός ΕΦΚ που εφαρμόζεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης και ανέρχεται σε 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα ανέρχεται περίπου σε 760 ευρώ επιπλέον ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.
Με τις σημερινές τιμές, από τα 52-53 λεπτά το λίτρο που έκανε πέρυσι στην αρχή της περιόδου το πετρέλαιο θέρμανσης, θα έφτανε να πωλείται προς 1,29 ευρώ/ λίτρο. Έτσι, μια οικογένεια που καταναλώνει για τις ανάγκες της, για παράδειγμα, 1.000 λίτρα τον χειμώνα, θα χρειαστεί φέτος να πληρώσει 1.290 ευρώ έναντι 530 ευρώ πέρυσι. Η διαφορά είναι 760 ευρώ, σχεδόν το μηνιάτικο ενός χαμηλόμισθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: