Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Βηματάκια

Πάλι τα ίδια…
Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη της γραμματέας του Κ.Κ.Ε. στην Κομοτηνή, κ. Αλέκας Παπαρήγα. Αφού έκανε τον κόπο και ήρθε στην απομακρυσμένη περιοχή της ΑΜ-Θ καμία πρόταση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος γιατί δεν ακούσαμε; Μία καινούργια πρόταση ας έκανε για τον τόπο, έστω για να ταράξει λίγο τα νερά και να ξεφύγουμε από το βάλτο. Τα ίδια και τα ίδια και μάλιστα σε γενικό επίπεδο…
Η πρόσκληση απορρίφθηκε;
Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις σε διεθνές επίπεδο για το 2010, το 3ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ διοργανώνουν από κοινού το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Αναπτύξεως και ο ΣΕΒ στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2010 στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του αραβοελληνικού επιμελητηρίου κ. Μοχάμεντ ελ Χαζμι όταν, στα πλαίσια ημερίδας που διοργανώθηκε στην Κομοτηνής στα τέλη του Μάη, είχε απευθύνει πρόσκληση στους φορείς της Ροδόπης να συμμετάσχουν στο Φόρουμ και να διαφημίσουν την περιοχή. Δυστυχώς μέχρι στιγμής καμία σχετική πρωτοβουλία δεν έχει εκδηλωθεί και πιθανόν και αυτή η ευκαιρία να πάει «υπέρ πίστεως…»!
Βουλιάζει ο ΕΛΓΑ;
Προσπάθεια διάσωσης του ΕΛΓΑ που κινδυνεύει να «βουλιάξει» σε χρέη συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, επιχειρεί η κυβέρνηση, ανέφερε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή. Από την άλλη το Σάββατο ο νέος διευθυντής του ΕΛ.Γ.Α. μετά από αυτοψία που έκανε στα καπνοχώραφα της Ροδόπης που επλήγησαν από ιούς, δήλωσε πως οι αγρότες θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Καμία σημασία δεν έχει που η υπουργός θολώνει τα νερά με τις δηλώσεις. Οι αγρότες της Ροδόπης μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι αφού και αυτό το θέμα «ετελείωσε…».
Ένας είναι ο υποψήφιος
Ένας είναι ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση οι Καβαλιώτες. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν και γίνονται, από όπου και αν προέρχονται, δίνουν καθαρό προβάδισμα στο Νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη. Ο ίδιος έχει αποδεχθεί την πρόκληση, όπως έχει δηλώσει, και μόλις τελειώσουν τα «μπάνια του λαού» θα μπούμε στην τελική προεκλογική ευθεία. Τώρα αν πρόκειται για ευθεία ή τεθλασμένη (όπως κάποιοι υποστηρίζουν) θα το δείξει ο χρόνος.
Εμπειρία σαν από ταινία
Η επίσκεψη στον ορεινό όγκο της Ροδόπης είναι μία μοναδική εμπειρία. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με εορταστικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις τότε είναι μία μοναδική, ξεχωριστή εμπειρία. Με 38 βαθμούς κελσίου, στην καρδιά του καλοκαιριού και εννιά χιλιόμετρα χωματόδρομο με σκόνη, οι εκδηλώσεις στο ξέφωτο του Αλάν Τεπέ σε κάνουν να νιώθεις ότι βρέθηκες σε άλλη χώρα.
Το πρώτο σφίξιμο στο στομάχι το νιώθεις όταν σου σηκώνουν την αλυσίδα με το στοπ, τα μέλη των τοπικών συλλόγων που είναι στην υποδοχή, και κόβεις εισιτήριο πέντε ευρώ.
Φτάνοντας στο χώρο των εκδηλώσεων αντικρίζεις το αυτοσχέδιο πάρκινγκ αυτοκινήτων και συνειδητοποιείς ότι εσύ δυστυχώς δεν έχεις ούτε αγροτικό ούτε τζιπ. Παρόλαυτα κουτσοβολεύεις το αυτοκινητάκι σου κάπου (με τη μία ρόδα στον αέρα) και φτάνεις στο υπαίθριο λαϊκό παζάρι.
Αναρωτιέσαι αν έχεις έρθει στο σωστό μέρος γιατί και εδώ αντικρίζει Κινέζους μικροπωλητές. Μα καλά, σκέφτεσαι, αυτοί που το ανακάλυψαν όταν οι μισοί Ροδοπίτες δεν γνωρίζουν ούτε που βρίσκεται η περιοχή Αλάν Τεπέ.
Αυτό όμως που σε αποτελειώνει είναι το καλωσόρισμα του προέδρου της Κοινότητας στα τουρκικά και ακολούθως η μετάφραση στα ελληνικά. Μονολογείς… «σε άλλη χώρα βρίσκομαι…».
Και αμέσως μετά από αυτό «σύμφωνα με το πρωτόκολλο;» χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απευθύνει ο Τούρκος πρόξενος, ένας φιλοξενούμενος διπλωμάτης στη χώρα μας. Ο εκπρόσωπος του λαού και βουλευτής του ΠαΣοΚ χαιρέτησε αμέσως μετά τον φιλοξενούμενο, αν και έχει πάρει χιλιάδες ψήφους. Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι έρχονται οι εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι χρόνια ολόκληρα με το ενδιαφέρον τους κατάφεραν να δώσουν, έστω αυτή τη λίγη ανάπτυξη στον ορεινό όγκο. Όσο για τους σκληροπυρηνικούς προπαγανδιστές της γείτονος, πλέον είναι πολύ δύσκολο να σε εκπλήξουν με τις εθνικιστικές κορώνες τους. Έχουν γίνει και αυτοί μέρος του φολκλόρ….

Δεν υπάρχουν σχόλια: