Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Βηματάκια

Αργά τα ξημερώματα
Μαραθώνιος προβλέπεται ο ετήσιος απολογισμός Κοτσάκη για τον Δήμο Κομοτηνής. Και όχι επειδή πολλά έχει να πει ο απερχόμενος δήμαρχος, αλλά φανταστείτε να πάρουν το λόγο όλοι της Νέας Πορείας που είναι υποψήφιοι να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι…Και άντε αυτοί, αν έρθουν για δημόσια συζήτηση και επίδοξοι υποψήφιοι από άλλο δήμο. Ξημερώματα θα τελειώσουμε. Και το χειρότερο, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει…
Χρίσμα ή στήριξη σε όλους τους δήμους
Επίσημη θέση σε όλους τους δήμους, είτε με χρίσμα είτε με στήριξη, θα έχει η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Τα σενάρια που ήθελαν τη Ρηγίλλης να εκφράζει άποψη μόνο σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους διέψευσε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας προς τους προέδρους των ΝΟΔΕ, σημειώνοντας πως «η ΝΔ θα έχει άποψη για κάθε δήμο και θα βρει τρόπο να την καταθέσει». Αλλάζει στάση η Ρηγίλλης λοιπόν…
Πριν 14 χρόνια
Ήταν ξημερώματα Κυριακής στη Σαμοθράκη. Στο δημοσιογραφικό συνέδριο. Από νωρίς το πρωί στο πόδι ήταν όλοι οι δημοσιογράφοι και όσοι από το ξενύχτι της προηγούμενης μέρας και παρά τις φωνές, γυρνούσαν από το άλλο πλευρό, έμπαιναν στα δωμάτια οι συνάδελφοι και τους ξυπνούσαν. Η είδηση του θανάτου του Ανδρέα είχε ήδη κάνει το γύρο του κόσμου. Και περίπου 400 δημοσιογράφοι συγκεντρωμένοι σε ένα νησί της Ελλάδας αδημονούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Όχι τόσο από επαγγελματική διαστροφή, αλλά να, όλοι, είτε τον συμπαθούσαν είτε όχι, ήθελαν κάτι να αποτυπώσουν στο χαρτί ή να πουν στο γυαλί, γι’ αυτόν που θα απέδιδε την Ελλάδα στους Έλληνες, που θα έφερνε την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στην τελική ευθεία
«Κρίσιμο σταυροδρόμι» για το μέλλον της ΝΔ χαρακτήρισε ο πρώην Ροδοπίτης υπουργός το 8ο Συνέδριο του κόμματος, που ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο. Σε δηλώσεις του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο βουλευτής Ροδόπης έθεσε ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου προγράμματος, «με μείγμα φρέσκων και παλαιών στελεχών, που θα μπορούν να εγγυηθούν την πορεία του κόμματος». Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη πρόταση για αλλαγή του ονόματος ή του σήματος του κόμματος. Το Συνέδριο της ΝΔ ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής με την ομιλία του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και παρουσία περίπου 4.500 συνέδρων και 500 παρατηρητών. Πριν από την έναρξη των ομιλιών θα προβληθεί ένα φιλμάκι-αφιέρωμα με τις σημαντικότερες στιγμές της ΝΔ από την ίδρυσή της ως σήμερα και αναφορές σε όλους τους προέδρους του κόμματος, καθώς και ένα σύντομο βίντεο με την πορεία προς το συνέδριο.
Πάλι καλά…
Έλα, καλά τα νέα για την Θεσσαλόνικη, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ευτυχώς για την πόλη, ο Ψωμιάδης έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο καλός σχεδιασμός
Σαν πολύ ελαφρύ δεν είναι το σχήμα που κατά τα γραφόμενα πάει να κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια; Ναι αλλά η απάντηση είναι πως με τον αέρα των 10 μονάδων όσο και να πέσει, πάλι μπροστά και με διαφορά θα είναι. Έχει και την καβάντζα των ψήφων μουσουλμάνων. Πράγματι έτσι είναι αν κάποιος σκέφτεται τις εκλογές του Νοεμβρίου με τα σημερινά δεδομένα. Είτε ληφθούν Σεπτέμβριο πρόσθετα μέτρα, από αυτά που πονούν, είτε ληφθούν τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο, γιατί δεν θα μας βγαίνει το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Πάντως όποιος προβλέψει επακριβώς ποιο θα είναι το σκηνικό στην ελληνική κοινωνία το Νοέμβριο θα μπορεί να σχεδιάσει σωστά, πολιτικά, που θα εστιάσει τον προεκλογικό αγώνα. Σήμερα, ότι και να σκεφτεί κανείς με τα ισχύοντα δεδομένα, σε ένα το πολύ δύο μήνες θα έχει ανατραπεί.
Όχι κοψοχρονιά
Όταν μια τράπεζα δανείζει, εξασφαλίζει τα χρήματα της. Και αν ο δανειζόμενος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή του δανείου, του βγάζουν σε πλειστηριασμό τα υπάρχοντα. Αν είναι κράτος και δεν έχει (μείνει) κάτι που να αξίζει επί του εδάφους, αναζητούν τον υπόγειο πλούτο του. Και αυτόν, τον έχουμε υποθηκεύσει. Άραγε, μήπως ήρθε η ώρα να του βγάλουμε (ή να μας τον βγάλουν) στην επιφάνεια; Τουλάχιστον να κρατήσουμε καλό ποσοστό, να μη μας τον πάρουν κοψοχρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: