Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Βηματάκια

Η ζαχαρένια μας
Εντωμεταξύ, σήμερα θα λυθεί και το ερώτημα αν η Ελλάδα είναι Αργεντινή. Και μακάρι να αποδειχθούμε Αργεντινή καθώς το βράδυ τουλάχιστον την ισοπαλία θέλουμε από τον Μέσι και την παρέα του. Όσο για το αν θα αποδειχθούμε Αργεντινή και σε ότι αφορά στα μέτρα του ΔΝΤ και στις αντιδράσεις, είναι προς απόδειξη… Πάντως, ο Έλληνας κατάπιε με ευκολία τα Ίμια καθώς πρυτάνευσε η λογική «πόλεμο για ένα βράχο θα κάνουμε, να χάσουμε τη ζαχαρένια μας…» Μόνο που τώρα, κάπως δύσκολα θα τα καταπιεί όλα αυτά τα μέτρα αφού ήδη την έχει χάσει τη ζαχαρένια του.
Μίλησε το ΚΚΕ
Ένας γνώριμος από παλιά, ο Χρήστος Τρέλλης, θα είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με το ΚΚΕ. Νομαρχιακός σύμβουλος, υποψήφιος πρόεδρος της ΝΑΡΕ και πάντα υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ, αν μη τι άλλο, αγωνιστής. Το καλό πάντως το κρατούσε για τη Θεσσαλία το ΚΚΕ, όπου κατεβαίνει ο Βαγγέλης Μπούτας (όχι με τρακτέρ, για υποψήφιος κατεβαίνει). Για το πότε θα μιλήσουν τα άλλα κόμματα, άγνωστο. Πάντως στο ΠΑΣΟΚ μάλλον έχουν κριθεί οι υποψηφιότητες, ενώ για τη ΝΔ προέχει το συνέδριο.
Θα πέσει κι από το ποδήλατο;
Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι ο Αντώνης Σαμαράς αντιγράφει πιστά τις επιλογές και τις τακτικές των χρόνων του Γιώργου Παπανδρέου στην Αντιπολίτευση. Καθόλου τυχαία, επαναλαμβάνει συνεχώς τα περί «ανοιχτών διαδικασιών» κτλ υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα έφερε πρώτος στην Ελλάδα! Την Κυριακή στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ντύθηκε...Γιώργος Παπανδρέου με γαλάζιο πουκάμισο και σηκωμένα μανίκια. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι την Κυριακή θα διαρρεύσουν στον Τύπο φωτογραφίες του με Jet Ski ενώ από την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει κάποιο ατύχημα με ποδήλατο. Να δείτε που θα επιβεβαιωθούμε...
Καθυστέρησαν τη δαπάνη
Μάλιστα, ανακοινώθηκαν από τη Περιφέρεια ποια έργα θα γίνουν από το πρόγραμμα σχολικής στέγης. Μπήκαν κάποια νέα ωστόσο όλα τα παλιά έμειναν. Άρα προς τι ο λόγος που σταμάτησαν στην αρχή της χρονιάς; Προφανώς για να καθυστερήσουν οι δαπάνες καθώς ήδη θα χτιζόταν. Ενώ τώρα, θα πάρουμε και την τρίτη δόση του δανείου και βλέπουμε. Κάποια στιγμή όμως, θα πληρώσει το κράτος και τότε να δούμε πως θα πάνε τα δημοσιονομικά. Γι’αυτό και κανείς δε πιστεύει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Περί συμμαχιών
Τελικά τον Δήμαρχο Κομοτηνής, θα τον «πουλήσουν» όχι οι εχθροί (αυτούς τους ξέρει) αλλά οι «φίλοι» του. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι τους ενδιαφέρει πιο πολύ τι κάνει ο αντίπαλος, με συνέπεια να ανησυχούν τόσο ώστε να πηγαίνουν και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;
Όπως οι διευρυμένες
Να δούμε όμως και τη λογική της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Από τη στιγμή που θα ορίζεται ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης σε κάθε νομό, αυτός θα είναι που θα τρέξει, πολύ, προεκλογικά, αλλά θα έχει και το πάνω χέρι (στο νομό του) μετεκλογικά. Κάτι σα νομάρχες θα είναι οι αντιπεριφερειάρχες. Βέβαια, ο περιφερειάρχης, δε θα είναι όπως ο υπερνομάρχης καθώς το βασικό κουμάντο αυτός θα το κάνει, ωστόσο το είπαμε, στους νομούς ο αντιπεριφερειάρχης θα έχει πέραση.
Λύσαμε το ζωνάρι
Άντε πάλι… Πριν λίγους μήνες είχαμε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι, τώρα θα πάμε στα δικαστήρια της αμερικάνικης τράπεζες. Σε λίγο μπορεί και να πούμε μαύρο τον Ομπάμα…
Πολλοί μνηστήρες
Πολύ κοντά στην τελική απόφαση για την απονομή «χρισμάτων» σε περιφέρειες και δήμους, όπου οι υποψήφιοι θεωρούνται αδιαμφισβήτητοι από το σύνολο των «κριτών» (κεντρικών και τοπικών στελεχών), βρίσκεται το κυβερνών κόμμα. Αν και στην Ιπποκράτους δεν προσδιορίζουν τον χρόνο των ανακοινώσεων, στην πραγματικότητα έχουν ήδη αποκλείσει υποψηφιότητες που δεν συνάδουν με το «προφίλ» που προκρίνουν σε κάθε περιοχή και έχουν σχεδιάσει τα επόμενα «σύντομα» βήματα. Για αρκετές περιπτώσεις οι υποψήφιοι ήταν... δεδομένοι, πριν ακόμη προταθούν ή αυτοπροταθούν με βάση τη διαδικασία. Αλλού, οι γνωρίζοντες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η απονομή «χρίσματος» παραπέμπει σε... μοιραία λάθη. Και για την πλειονότητα των δήμων, οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί για να χωρέσουν σε... έναν «Καλλικράτη»! Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι για τους 325 δήμους της χώρας φτάνουν τους 5.200! Δηλαδή σε κάθε δήμο αναλογούν 16 υποψήφιοι! Ενώ για τις 13 περιφέρειες οι υποψήφιοι για το χρίσμα του περιφερειάρχη είναι 83 και για του αντιπεριφερειάρχη 338!
Στην πολιτική όλα γίνονται
Φαντάζεστε μέλος δημοτικής παράταξης να αντιπολιτεύεται τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή και να σκίζει τα ιμάτια του υπέρ της … «αλλαγής»;;; Βέβαια από πίσω ψηφίζει στις δημαρχιακές επιτροπές υπέρ «έργων» με την μορφή κατεπείγοντος, που είναι παράνομα! Και όταν οι σύντροφοι του μηνύουν τον δήμαρχο, επακόλουθο είναι να πάρει κι αυτός τον δρόμο προς τον ανακριτή και τον εισαγγελέα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά φαντάζεστε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος να υπογράφει μνημόνιο μαζί με τον δήμαρχο που μέχρι χθες τον … έλουζε! Απίστευτα πράγματα. Που και να είχε μεγάλο πόστο μέσα στο κόμμα, εκεί να δείτε τρέλα!
Ζεστό-κρύο ντους
Άρχισαν τα όργανα από Ρωσία, μπαλαλάικες… Το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός οικονομικών Κουντρίν μας είπε ότι οδεύουμε προς αναδιάρθρωση του χρέους και ως σήμερα το πρωί γινόταν ένας ψιλός χαμός. Βγήκε βέβαια ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και στρογγύλεψε τα λεγόμενα του συναδέλφου του αλλά αυτό στην πολιτική λέγεται πρακτική του ζεστού-κρύου ντους. Θα θυμάστε ότι ο ίδιος ο Μεντβιέντεφ μας είχε στείλει στις διεθνείς τράπεζες για δανεισμό όταν εμείς απορρίπταμε κάθε τέτοια προοπτική. Ε, στο τέλος, όχι μόνο πήγαμε, αλλά φέραμε και στη χώρα μας το ΔΝΤ. Προφανώς και δε θα χωνέψουν εύκολα οι Ρώσοι την ιστορία με τον αγωγό πετρελαίου, να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια και μάλιστα όχι τόσο για μας, όσο για την Βουλγαρία.
Μάλλον στη Βουλή
Να δούμε αν τελικά το προεδρικό διάταγμα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά καταλήξει στη Βουλή καθώς μέρες τώρα ο Λοβέρδος δίνει μια μάχη μόνος του για να μας πείσει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως, ούτε ο ίδιος τα πιστεύει. Και στη Βουλή, όλα μπορούν να γίνουν. Γι’αυτό και αναζωπυρώθηκε πάλι η εκλογολογία.
Διαδικασία εξπρές
Η αρμόδια κεντρική επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων, υπό τον Θανάση Τσούρα και την εποπτεία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη, ζητεί από το σύνολο των κριτών να προτείνουν μια αποτελεσματική και ταχύτατη διαδικασία για δήμους και περιφέρειες, όπου αρχίζουν τα... δύσκολα: π.χ. προκριματική εκλογή; Τοπική Διαβούλευση; Και αφού γίνουν αυτά, να αποφασίσει η κεντρική Επιτροπή ή στις πολυσύνθετες περιπτώσεις να γίνουν γκάλοπ; Το σίγουρο είναι ότι εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν τα χρίσματα, θα συνεδριάσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη ή θα αναβληθεί για το τέλος Αυγούστου (αρχές Σεπτέμβρη) ώστε οι υποψήφιοι να μη «λαβωθούν» και έχουν φθορά από τα αναγκαία μέτρα λιτότητας. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν σκανάρει τις λίστες των υποψηφίων ανά περιφέρεια και δήμο. Ειδικά για τις περιφέρειες (θα είναι αρκετοί έως πολλοί «επώνυμοι» οι υποψήφιοι), έχουν προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα και είναι κοινό μυστικό ότι έχουν σχεδόν και ήδη αποκλείσει προτάσεις και αυτοπροτάσεις υποψηφίων.
Γιατί πονούν;
Τους ακούμε κάθε μέρα τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό να λένε ότι πονάνε, ότι πονάνε πολύ για τα μέτρα που αποφασίζουν και τα οποία τσουρουφλίζουν το κόσμο περισσότερο από ότι ο ήλιος σε περίοδο καύσωνα. Ωστόσο, γιατί πονούν; Σε ξένο κ…τι είναι 100 ξυλιές…
Εμείς, χωρίς φωνή
Έτσι όπως πάνε οι αφρικανικές ομάδες, καμία τους δε θα περάσει στο δεύτερο γύρο του Μουντιάλ. Θα ησυχάσουμε άραγε από τις βουβουζέλες; Μπα… μάλλον στα χέρια των Ευρωπαίων φιλάθλων θα περάσουν. Άλλωστε, σχεδόν τις συνηθίσαμε… Που λέει ο λόγος καθώς οι περισσότεροι μειώνουν την ένταση της φωνής από την τηλεόραση. Οι Έλληνες φίλαθλοι, λόγω των δημοσιογράφων που μεταδίδουν τους αγώνες, τη κλείνουν τελείως τη φωνή.
Θα ορμήσει ο βαρύτονος
Αν όσα ακουστικής φύσεως που συνέβησαν σε ένα ρεσιτάλ πιάνου, συμβούν και σε μια όπερα στο μέγαρο, στην πλατεία θα ορμήσει κανένας βαρύτονος και θα μας γράψουν οι εφημερίδες. Δε το κατέχουμε το άθλημα και το κακό είναι πως δύσκολα εκπαιδευόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: