Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Βηματάκια

Κοράκια
Τις 6.000 έφθασαν οι καταγγελίες που δέχθηκε το ΣΔΟΕ το πρώτο 5μηνο έναντι 4.000, που είχε δεχθεί ολόκληρο το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την επίσκεψη, που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής στα κεντρικά γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.Ο θυμόσοφος λαός λέει πως «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει»… αλλά όπως αποδεικνύεται από αλλού κρατάει η σκούφια των πουλιών της παροιμίας γιατί τα εντόπια όπως δείχνουν οι αριθμοί βγάζουν και παραβγάζουν....
Λάθος υπολογισμοί
Φοβερή επιτυχία τα προστατευτικά που τοποθέτησε ο Δήμος Κομοτηνής στο παρκινγκ τουριστικών λεωφορείων απέναντι από τη Νομαρχία. Βέβαια είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το σκοπό τους γιατί μπορεί τα Ι.Χ. να μην παρκάρουν πια εκεί αλλά δεν παρκάρουν ούτε τα λεωφορεία. Μάλλον παρκάρουν, αλλά επειδή δεν χωράν, διαλύουν τα προστατευτικά. Όπως εξήγησε ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου που είχε σταθμεύσει εκεί «είναι πολύ στενά και τα πατάμε. Αν και τα Ι.Χ. δεν παρκάρουν πια, δε μας εξυπηρετούν καθόλου». Ήδη τρία από τα εννιά έχουν καταστραφεί μέσα σε λίγες μέρες. Καλή η έμπνευση αλλά την επόμενη φορά να γίνονται πιο σωστοί υπολογισμοί των μεγεθών.
Νοσοκομειακά απόβλητα
Σοκαριστικά στοιχεία για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων παρουσίασε την Πέμπτη 17 Ιουνίου, κατά την ομιλία της στην αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη. Σύμφωνα με την ίδια, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι μόνο το 20% της ποσότητας των νοσοκομειακών αποβλήτων καταλήγει στον αποτεφρωτήρα και το 50% εκτιμάται πως καταλήγει στη θάλασσα, σε λίμνες και σε ορυχεία, προσθέτοντας επίσης ότι «τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα τα βρίσκουμε στον υδροφόρο ορίζοντα, στο έδαφος και στα τρόφιμα». Χαρακτηριστικό και ανατριχιαστικό, όπως η ίδια το χαρακτήρισε, παράδειγμα είναι η περίπτωση μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας αιμοκάθαρσης που έριχνε τα απόβλητά της στη θάλασσα της Αλεξανδρούπολης!!!
Ας το στείλει πίσω
Οι ελπίδες μας πλέον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αν γυρίσει ως απαράδεκτο το ΠτΔ που του ετοιμάζουν οι σοσιαλιστές σύντροφοί του θα δώσει νέο νόημα στην λέξη «σοσιαλισμός». Γερμανομαθής είναι, ας κάνει ότι και ο Ρεχάγκελ. Άκουσε τους πάντες, άλλαξε την ομάδα και νικήσαμε. Ας μην υπογράψει ο Πρόεδρος το χαντάκωμα γενιών Ελλήνων. Να πληρώσουν οι κλέφτες πολιτικοί, οι απατεώνες επιχειρηματίες και τα λαμόγια των ευαίσθητων (στην ενθυλάκωση μιζών) τομέων του δημοσίου. Αυτούς δεν τους αγγίζει η κρίση ούτε τα μέτρα της συμφοράς.
Μετά το συνέδριο
Μπα, μπορεί να έχουμε για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ μονομαχία Γιαννακίδη και Σταμάτη; Ο νομάρχης Ροδόπης προβάλλει σαν η μοναδική σήμερα λύση για το ΠαΣοΚ, μετά το «όχι» του Χρήστου Αηδόνη, βουλευτή Δράμας, την προσωρινή αποχώρηση από τον πολιτικό βίο του νομάρχη Έβρου Νίκου Ζαμπουνίδη και την προδήλως εκτός κλίματος (ΠαΣοΚ) ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Παναγιώτη Σγουρίδη. Και αν έχουμε κάποια ηχηρή υποψηφιότητα χωρίς το χρίσμα του ΠαΣοΚ; Δύσκολο, αλλά στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται. Από την άλλη πλευρά, για τη ΝΔ όλα θα ξεκαθαρίσουν στο συνέδριο. Αν ο Μαρκόπουλος γίνει γραμματέας τότε προφανώς θα μιλήσει ο Δημήτρης Σταμάτης καθώς από πολλούς πολιτικούς και κομματικούς χώρους φέρεται να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Σε περίπτωση που δεν θα είναι, επικρατέστεροι πρέπει να θεωρούνται ο Άκης Γεροντόπουλος και κυρίως ο Γιώργος Καλατζής από την Καβάλα. Κάποιος θα ρωτούσε αν θα είχε τύχη μια υποψηφιότητα Στυλιανίδη; Ε, διαβάστε παρακάτω.
Φίσκα το Μετρό
«Έγκλημα στο Μετρό» δεν είναι μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι αλλά τίτλος σε άρθρο αθηναϊκής εφημερίδας όπου χαρακτηρίζεται πολιτικά εγκληματική η ευθύνη όσων κατά συρροή διόρισαν στο Μετρό της Αθηνάς Ροδοπαίους και Λαρισινούς με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 50% το προσωπικό και η εταιρεία να παρουσιάζει ζημιές. Για τους Λαρισαίους το δημοσίευμα αφήνει αιχμές για τον Σουφλιά. Για τους Ροδοπαίους…
Όλα σιγά – σιγά στην θέση τους
Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ λίγο πολύ, σε επίπεδο Περιφέρειας να ξέρουμε τι γίνεται με τις υποψηφιότητες, αλλά και στη ΝΔ δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Έτσι ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται βέβαιό ότι έχει επιλέξει τον Δημήτρη Σταμάτη, πρώην περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στενό του συνεργάτη. Για Αντιπεριφερειάρχες ακούγονται τα ονόματα των Γιώργου Παυλίδη για αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Σταύρου Κελέτση για αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Θόδωρου Καλλιοντζή για αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και Κώστα Ευμοιρίδη για αντιπεριφερειάρχη Δράμας. Όπως καταλάβατε υπάρχει πρόβλημα στο όνομα που θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο από την Ροδόπη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, Ροδοπαίος θα είναι … ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης!
Ένταση για τους απολυμένους
Ανοίγει και πάλι ο φάκελος που αφορά τους απολυμένους της Αλλαντοβιομηχανίας Θράκη ΑΕ. Κάποιοι από τους απολυμένους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καθυστερήσει η σύνταξη τους στην περίπτωση που το πρόγραμμα αποκατάστασης τους ισχύσει τελικά όχι από 10 Σεπτεμβρίου του 2009, αλλά από τις 23 Νοεμβρίου του 2009. Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι η απόφαση του ελεγκτικού δίνει το πράσινο φως στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου να τους εντάξει στο πρόγραμμα από τις 10 Σεπτεμβρίου. Πάντως η Αναπτυξιακή σε συνεργασία με την επιτροπή παρακολούθησης ζητά από νομικούς να ερμηνεύσουν σωστά την απόφαση του ελεγκτικού.
Γενιά 500 ευρώ
Φόβοι για στρατιές ανέργων και μάλιστα στις ηλικίες 40-55 έχουν δημιουργηθεί μετά τις νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά. Και τούτο διότι, αυτές οι τριτοκοσμικές ρυθμίσεις δίνουν την δυνατότητα σε επιχειρήσεις, τις μεγάλες, να προβούν σε αναδιάταξη του προσωπικού τους. «Αναδιάταξη προσωπικού» είναι η νεοφιλελεύθερη έκφραση των εραστών του Θατσερισμού. Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά; Ότι οι επιχειρήσεις με μικρό κόστος θα απαλλαγούν από τους εργαζόμενους 40-55 χρόνων, που κοστίζουν ακριβά και θα προσλάβουν νέους ή και νεότερους, τους μαθητευόμενους, με μισό μισθό και χωρίς τα επιδόματα των άλλων. (τριετίας, παιδιά κλπ.). Και αν μέχρι σήμερα μιλούσαμε για την γενιά των 700 ευρώ, κακώς γιατί αυτός είναι ο κατώτερος μισθός, τώρα θα μιλάμε (και δικαίως) για την γενιά των 500 ευρώ.
Μπούργκα πρετ α πορτέ
Και η Βαρκελώνη απαγορεύει την Μπούργκα στους δημόσιους χώρους. Στην Κομοτηνή σε λίγο θα γίνονται και επιδείξεις μόδας όπου οι διεθνείς μόδιστροι θα παρουσιάζουν τα νέα συνολάκια του χαριτωμένου αυτού εθνικού ντυσίματος γυναικών. Πάντως, για να μη το ξεχάσουμε, το παράκανε αυτοδιοικητικός με τους πολλούς καφέδες στο προαύλιο της «μουσουλμανικής νεολαίας». Θα τον πειράξουν τόσοι καφέδες. Και όχι τίποτε άλλο, θα ψάχνει στις κάλπες και δεν θα βρίσκει καμία ψήφο, πολυπολιτισμικών…
Νέο ρεκόρ
Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η τιμή του χρυσού φτάνοντας τα 1258 δολάρια η ουγγιά και όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στη σιγουριά του πολύτιμου αυτού μετάλλου. Και εμείς, «τώρα που χάσαμε το πετρέλαιο, θα αφήσουμε να χαθεί και αυτή η ευκαιρία για τον τόπο»; Κάπως έτσι πρέπει να διαμορφωθεί η διαφημιστική καμπάνια των εταιρειών χρυσού σε Έβρο και Ροδόπη.
Να φύγει η ρετσινιά
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Γιάννος Παπαντωνίου την επιχειρούμενη υλοποίηση της απόφασης να ανοίξουν οι λογαριασμοί 10 πρώην υπουργών. Και έχει απόλυτο δίκαιο. Να ανοίξουν οι δικοί του και να διαπιστωθεί πανηγυρικά ότι είναι καθαρός μόνο αυτός; Να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί πρώην και νυν υπουργών γιατί δεν μπορεί να διασύρεται το όνομά τους την στιγμή που θα επιβραβεύονται για το πολιτικό τους ήθος άλλοι… Όλα στο φως, δεν είναι το σύνθημα της κάθαρσης; Κανονικά, από μόνοι τους, πρώην και νυν υπουργοί, πρέπει να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς τους για να αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, κλέφτες υπάρχουν σε όλους τους κλάδους αλλά δεν πρέπει να γενικεύουμε. Μήπως να ανοιχθούν και όλοι οι λογαριασμοί όλων των δημοσιογράφων; Να φύγει από πάνω μας η ρετσινιά…
Άδικο έχει;
Στην Αίγειρο το αεροδρόμιο, στην Αίγειρο το νοσοκομείο, στην Αίγειρο και ο μπαζότοπος… Κάτι τέτοια βλέπει ο Βαγγέλης Λίτσος και θέλει να γίνει δήμαρχος Κομοτηνής. Σου λέει, να μείνω αντιδήμαρχος στην Αίγειρο και να το φορτωθώ όλα αυτά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: