Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Βηματάκια

Την Κυριακή η ΝΔ στις κάλπες
Την Κυριακή 30 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη των νέων αιρετών οργάνων του κόμματος. Για πρώτη φορά όλα τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν το δικαίωμα της απευθείας εκλογής των Προέδρων της κάθε Νομαρχιακής Επιτροπής (ΝΟ.Δ.Ε.) του κόμματος. Επίσης απευθείας από τα μέλη εκλέγονται οι Πρόεδροι και τα Μέλη των Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο. και ΔΙΑΜ.Τ.Ο.). Πάνω από 800.000 μέλη της Ν.Δ. σε όλη την Ελλάδα θα κληθούν να εκλέξουν τα νέα αιρετά όργανα του κόμματος ενώ στον Έβρο 13.500 περίπου Νεοδημοκράτες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες.
Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων αιρετών Προέδρων ΝΟ.Δ.Ε., καθώς και των Προέδρων και μελών των Τοπικών Οργανώσεων, θα διεξαχθεί στις κατά τόπους Τοπικές Οργανώσεις του κόμματος, την Κυριακή 30 Μαΐου και ώρες 10:00 έως 19:00. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που έχουν εγγραφεί στις αντίστοιχες Τοπικές Οργανώσεις μέχρι την 28/4/2010, καθώς και τα μέλη της ΟΝΝΕΔ.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες και δύο ψηφοδέλτια. Στη μία κάλπη οι ψηφοφόροι θα ρίχνουν ένα ψηφοδέλτιο γαλάζιου χρώματος, που θα αφορά στην εκλογή Προέδρου ΝΟ.Δ.Ε. και στο οποίο μπορούν να βάλουν ένα σταυρό προτίμησης, και στην δεύτερη κάλπη θα ρίχνουν ένα ψηφοδέλτιο λευκού χρώματος, που θα αφορά στην εκλογή του Προέδρου και των μελών της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, στο οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν ένα σταυρό προτίμησης για την εκλογή Προέδρου της ΔΗΜ.Τ.Ο και μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης για την εκλογή των μελών της ΔΗΜ.Τ.Ο.
Πως θα μπορέσουμε;
Μπορεί κάποιος να πει υπεύθυνα πως θα μπορέσουμε και σε πόσα χρόνια να ξεχρεώσουμε τα πάνω από 300 δις ευρώ που χρωστά οι χώρα μας; Προφανώς ποτέ και προδήλως όμηροι του χρέους και των τραπεζών θα είναι η Ελλάδα εσαεί. Μπορεί κάποιος άλλος να πει πως από 130% του ΑΕΠ που είναι το χρέος και σε δύο χρόνια, λόγω της ύφεσης, μπορεί να φθάσει στο 150-170%, θα μπορέσουμε να το φτάσουμε κοντά στο 60% που λέει η ευρωζώνη; Προφανώς ποτέ και προδήλως θα πέσουν πάνω μας όλες οι τιμωρίες που θα αποφασιστούν για τις χώρες που δεν τηρούν τα κριτήρια της ευρωζώνης. Άρα ούτε ψήφο θα έχουμε, μπορεί και να μη παίρνουμε ευρωπαϊκά κονδύλια. Γιατί λοιπόν πρέπει να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και στο ευρώ;
Κοίτα ποιοι μιλούν
Πάντως, αφού ο «Καλλικράτης» έρχεται να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στην αυτοδιοίκηση, «μάπα το καρπούζι» ήταν ο «Καποδίστριας». Επίσης, καταστροφικό για την χώρα αποδείχθηκε το σύστημα των νομαρχιών και κυρίως το γεγονός ότι δεν ξεμπερδέψαμε πιο νωρίς από αυτές αφήνοντας στους νομάρχες να διαχειριστούν τόσα ευρωπαϊκά κονδύλια, να έχουν και απεριόριστη πολιτική εξουσία στο νομό. Και ποιοι είναι αυτοί που αποφάσισαν για όλα αυτά; Να σημειωθεί ότι από το νεότερο «Καποδίστρια» ανατρέξαμε στον αρχαίο «Καλλικράτη» για να διαιρέσουμε, διοικητικά, ξανά την χώρα. Άρα, στην επόμενη μεταρρύθμιση πρέπει να πάμε στον «Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων», τον Έλληνα νεάτερνταλ…
Κάπου έγινε λάθος…
Ενώ διεξάγονταν η σύσκεψη της ΟΚΕ Ροδόπης υπό του Γεωργίου Παπανδρέου και παρουσία υπουργών, τρεις επιφανείς του χώρου της πολιτικής και της οικονομίας, έπιναν τον καφέ της… παρηγοριάς σε καφετέρια της πόλης. Ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης, και οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων Νίκος Αγγελίδης και Κώστας Λιούρτας. Και αφού δεν ήταν αυτοί μέσα με ποιους τα έλεγε ο πρωθυπουργός; Με την ΟΚΕ, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του νομού Ροδόπης. Στην ΟΚΕ μετέχουν οι φορείς, μόνο που η ΟΚΕ δε συμμετέχει πουθενά. Ένα θεσμοθετημένο όργανο, ουσιαστικά σε απραξία στο νομό Ροδόπης. Γι’αυτό και οι επικεφαλείς φορέων συμμετέχουν δι’αντιπροσώπων. Έλα όμως που η συνάντηση του πρωθυπουργού ήταν με την ΟΚΕ και υπήρχαν προσκλήσεις προς τα μέλη τους, ενώ δεν επετράπει η είσοδος σε άλλους… Γι’αυτό και οι τρεις επιφανείς «έφαγαν πόρτα». Προφανώς κάπου έγινε λάθος. Ούτε καν πρώτος δημότης της πόλης που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός δε μπορούσε να είναι στη σύσκεψη;
Όχι οξυγόνο, αέρα…
Μωρέ καλά τα λέει ο πρωθυπουργός αλλά γιατί να δώσουμε οξυγόνο στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα; Εκτός σήψης είναι αυτά; Και βέβαια, να δοθεί οξυγόνο στο πολιτικό σύστημα, αλλά κα στο πολιτικό προσωπικό; Το υπάρχον που θέλει να μας σώσει, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης; Για το οικονομικό σύστημα τι να πούμε…Όχι οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα… Πάντως το να δώσει κανείς οξυγόνο στο πολιτικό σύστημα πάει να πει ότι θα το ανανεώσει εκ βάθρων. Έτσι, κάτι μπορεί να γίνει.
Καλύτερα 1-2 επισκέψεις
Κατά τα λοιπά, μια χαρά ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού. Πολύ καλύτερη θα ήταν όμως, αν επισκεπτόταν 1-2 μέρη της περιοχής αντί να κλειστεί επί ώρες στην αίθουσα της νομαρχίας. Η σύσκεψη μπορούσε να γίνει με τους υπουργούς και ο πρωθυπουργός με την παρουσία του και μόνο, λόγω της ύπαρξης των ΜΜΕ, θα μπορούσε να αναδείξει κάποια θέματα που απασχολούν την περιοχή. Όσο για τις ενδεχόμενες αντιδράσεις, «κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία» δεν ακούμε τόσο καιρό; Ε, θα μπορούσαν οι όποιες αντιδράσεις, που τελικά σχεδόν δεν εκδηλώθηκαν, θα μπορούσαν να έχουν θετικό επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με τους Λαναράδες, έπιασε τόπο η ανακοίνωση για την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου.
Στην έκθεση «Θράκη»
Και προς απόδειξη των παραπάνω, να και ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην έκθεση «Θράκη». Είδε πολύ κόσμο και τον είδε πολύς κόσμος. Ξεναγήθηκε σε περίπτερα, γνώρισε ντόπιους επιχειρηματίες, ενημερώθηκε για πολλά που αφορούν στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Μπορεί να μην εγκαινίασε τη «Θράκη» αλλά την επισκέφθηκε και όσα συζήτησε, κέρδος είχε η περιοχή. Πολλές φορές οι σύντομες επισκέψεις είναι ουσιαστικότερες από τις πολύωρες συσκέψεις.
Κοντεύει στην ουρά…
Επιχείρηση «καθαρά χέρια» έχει στήσει στη ΝΔ ο Σαμαράς. Να προχωρήσει και σε «καθαρές τσέπες», «καθαρούς λογαριασμούς» και γενικότερα σε ότι αφορά στη κομματική «καθαριότητα». Το έπιασε το νόημα. Ο κόσμος δεν είναι θυμωμένος τόσο για τα σκληρά μέτρα, αυτά θα τα νιώσει στο πετσί του από το φθινόπωρο, όσο με τους πολιτικούς. Και σήμερα δε μπορεί να εκτιμηθεί αν θα του φύγει ο θυμός επειδή θα μπουν στην άκρη 10-20 ή και παραπάνω πολιτικοί. Κάποτε ο Βενιζέλος πήγε στα ψαράδικα και άρχισε να μυρίζει ένα ψάρι προς την ουρά του. Πρόεδρε, το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει, του είπε ένας παρατρεχάμενος. Και ο Βενιζέλος παρατήρησε, το ξέρω αλλά θέλω να δω μέχρι που έχει φθάσει η βρώμα…
Στο γεύμα οι ζυμώσεις
Σταθμό σε ταβέρνα της Κομοτηνής για φαγητό έκαναν ο πρωθυπουργός κα το κυβερνητικό κλιμάκιο. Στο τραπέζι και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και όπως γνωρίζει αυτό το κόμμα, κίνημα, οι καλύτερες συζητήσεις σε κάτι τέτοιες συναντήσεις γίνονται. Ο χρόνος βέβαια ήταν λίγος, τα έδεσμα εκλεκτά, ωστόσο και συζητήσεις έγιναν και ζυμώσεις. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουμε να τα βλέπουμε σε λίγο καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: