Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Βηματάκια

Βαβατσικλής για υποψηφιότητες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσε ο επικεφαλής της Νέας Πορείας κ. Τάσος Βαβατσικλής μετά το Δημοτικό συμβούλιο σε ερώτηση που του τέθηκε αναφορικά με την «κινητικότητα» που παρατηρείται ενδοπαραταξιακά ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.
«Χρίσματα ή επιχρίσματα τα δίνει ο λαός και κανένα άλλο κόμμα. Εγώ δε θα ήθελα ποτέ να κατεβώ και να υποστηρίζω την πολιτική ενός κόμματος για τα επώδυνα οικονομικά μέτρα ή για το μπάχαλο που δημιουργείται. Εγώ θα ήθελα να υποστηρίξω θέσει, απόψεις ενός κόμματος που θα είχε για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις οποίες θα τις είχα ενστερνιστεί», είπε ο κ. Βαβατσικλής.
Υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως επιθυμεί μία ισχυρή αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, με καθιερωμένους και κατοχυρωμένους οικονομικούς πόρους και πρόσθεσε πως οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει πάνω από όλα να είναι να είναι άνθρωποι που αγαπούν το λαό, την πόλη και τον δήμο τους και να αγαπούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Πρέπει να έχουν όμως και ικανότητες. Δε φτάνει μόνο να έχει κάποιος εκλογιμότητα. Και καλύτερα είναι να έχει ικανότητες και να μην έχει εκλογιμότητα γιατί ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Μόνος ο δήμαρχος δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του Καλλικράτη και γενικότερα των καιρών. Κακά τα ψέματα, εδώ θα μάστε και το Νοέμβρη όταν τα πράγματα θα πνέουν τα λοίσθια και εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε εξιλαστήρια θύματα» είπε με νόημα ο επικεφαλής της Νέας Πορείας.
Ενημερώστε μας!
Εντωμεταξύ στη Σαββατιάτικη ημερίδα ο γενικός γραμματέας του ελληνοαραβικού επιμελητηρίου κ. Μοχάμεντ Ελκ Χάζμι κάλεσε να συμμετάσχουν στο 3ο ελληνοαραβικό φόρουμ που διοργανώνει το επιμελητήριο, τρεις ομιλητές από τη Θράκη για προβάλλουν το τόπο μας, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις και τουρισμό.
Μας ενημέρωσε δε ότι οι ανατολικοί μας γείτονες έχουν ήδη ένα κανάλι που εκπέμπει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στην αραβική γλώσσα και προβάλλει ακατάπαυστα τη χώρα τους.
Δυστυχώς όμως μας ενημέρωσε επίσης πως η δική μας χώρα όχι μόνο δεν έχει μεταφράσει στα αραβικά ούτε έναν τουριστικό ή ενημερωτικό οδηγό αλλά ούτε καν στα αγγλικά! Και μιλάμε για μια αγορά 450 εκατομμυρίων ανθρώπων!! Μα τόσο υπεράνω είμαστε;
Τώρα ξεκινάμε!
«Τώρα ξεκινάμε! Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε, προκειμένου όλοι όσοι εδώ και τρία χρόνια μιλούσαν για το μεγάλο πρόβλημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, να μιλούν σε τρία χρόνια για το μεγάλο θαύμα της» είπε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην ΕΝ.ΚΛΩ. Ροδόπης η κ. Κατσέλη απευθυνόμενη στους εργαζόμενους δίνοντας το σύνθημα επαναλειτουργίας της εταιρείας και ελπίδα στους 240 εργαζόμενους.
Δύο χρόνια μετά
Τελικά και σε ότι αφορά στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια και να δοθούν 61 εκατομμύρια ευρώ για να φθάσουμε σε μια λύση πολύ χειρότερη από αυτή που είχε προταθεί τότε και δυστυχώς χλευάστηκε από αυτούς που ήθελαν όλα τα εργοστάσια σε λειτουργία, όλους τους εργαζόμενους στη δουλειά τους. Ο Όμιλος ξεκίνησε τη φουρτούνα με πάνω από 1000 εργαζόμενους και σήμερα έχει σε λειτουργία μόνο δύο μονάδες στη Κομοτηνή και μια μικρή στη Νάουσα, με μόλις 240 εργαζόμενους. Άλλωστε αυτά ήταν και τα εργοστάσια που δουλεύουν για να θραφεί ο Όμιλος. Και για όλα όσα προηγήθηκαν, δεν υπάρχει ευθύνη κανενός; Ούτε των ιδιοκτητών, ούτε των πολιτικών, ούτε των συνδικαλιστών…
Και να χειροκροτείς…
Πάντως να σε απολύουν και να χειροκροτείς, είναι ένα μυστήριο και ως τέτοιο θα παραμείνει. Ανεξήγητο. Εκτός και αν συνδυαστεί, νοηματικά, με το χειροκρότημα σε κάποιες κηδείες. Έφυγε ο άνθρωπος και τον χειροκροτούν… Ωστόσο στην περίπτωση αυτή το νόημα είναι κάπως διαφορετικό και οι τεθλιμμένοι συγγενείς είναι όντως τεθλιμμένοι και όχι χαμογελαστοί.
Το πείραμα απέτυχε
Και πάνω που με βαριά καρδιά το πήραμε απόφαση ότι αυτή θα είναι η πρώτη εβδομάδα, μετά από πολλές, που θα είναι πέντε εργάσιμων ημερών, ανακοινώθηκε για την Πέμπτη 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι δεν είχαν απεργήσει στη τελευταία κινητοποίηση πανελλαδικού-πανεργατικού χαρακτήρα. Εκ του αποτελέσματος, δευτερόλεπτα αφιέρωσε η τηλεόραση της Αθήνας στην απεργία, εκτιμάται πως καλά θα κάνουμε οι δημοσιογράφοι να απεργούμε με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Το πείραμα απέτυχε.
Τριπλές εκλογές;
Ο Πεταλωτής διέψευσε εχθές σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών. Πρόκειται για φήμες, προς το παρόν, που φέρουν την κυβέρνηση μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις που εκτιμάται πως θα κορυφωθούν το φθινόπωρο, να στήνει τρεις κάλπες μαζί το Νοέμβριο. Κάλπες για τη Βουλή, τους δήμους και τις περιφέρειες. Ωστόσο αυτό έχει και ένα αδύνατο σημείο, να γιγαντωθεί η αποχή και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.. Πάντως, πράγματι από φθινόπωρο θα νιώσουμε τα μέτρα. Τότε που θα ανοίξουν τα φροντιστήρια και που θα ψάχνουμε λεφτά για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Κερδίσαμε τη σκόνη
Τι κερδίσαμε τελικά στη Θράκη από το μπαράζ κυβερνητικών παρουσιών; Από τα 4 εργοστάσια του Λαναρά κλείνουν τα δύο. Ο κάθετος άξονας της Κομοτηνής πολύ δύσκολα να ολοκληρωθεί το 2011, ενώ το νέο νοσοκομείο, αν γίνει, ούτε σε 10 χρόνια. Όσο για τον αναπτυξιακό νόμο, ας περιμένουμε τα ποσοστά επιδότησης σε άλλες περιοχές και βλέπουμε. Το 12%, επιδότηση εργασίας, μήπως να το ξεχάσουν οι ενδιαφερόμενοι; Άλλωστε δεν ακούστηκε κάτι το διήμερο των κυβερνητικών επισκέψεων. Αλλά όπως έχει ήδη λεχθεί και η σκόνη που μένει από μια τέτοια επίσκεψη, κέρδος είναι.
ΟΚΕ-ΟΚΕ, είσαι εδώ;
Αν από μέρες γνωστό ήταν πως κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού η συνάντηση του θα γινόταν με την Οικονομική και Κοινοτική Επιτροπή (ΟΚΕ) γιατί αυτή δε συνεδρίασε έστω και μια φορά, έστω τη παραμονή της επίσκεψης, πρώτον για να γνωριστούν μεταξύ τους τα μέλη και δεύτερον για να καταλήξουν σε ένα κοινό υπόμνημα με τα αιτήματα της περιοχής; Αν το είχαν κάνει, θα διαπίστωναν ποιοι δεν θα έβλεπαν και δεν θα μιλούσαν με τον πρωθυπουργό. Αλλά και πάλι, την ημέρα της επίσκεψης, δε βρέθηκε ένας εντός της αίθουσας να πει πως θα γίνει αυτή η σύσκεψη απόντων των προέδρων των Επιμελητηρίων και του δημάρχου της πόλης; Ούτε ένας; Άλλες φορές πως συναποφασίζουμε; Και άντε υπήρχαν αντιπρόσωποι τους ορισμένοι στην ΟΚΕ, υπάρχει περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου να αρνείτο τη παραμονή στην αίθουσα των τριών; Είναι τόσο ευγενής που πιθανόν να τους ζητούσε και συγνώμη για την παράληψη να μη προσκληθούν. Η ΟΚΕ πότε θα ξανασυνεδριάσει;
Τους πρόλαβε…
Αποφασίστηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετάσχει ο Δήμος στην 5η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αιρετών Γυναικών που θα γίνει στη Χερσόνησο Κρήτης που είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της κατά κοινή ομολογία. Πριν προλάβει όμως να εκφράσει έστω και ένα λόγο αντιπολιτευτικό η μειοψηφία, η πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Φελίνα Καζάκου τους πρόλαβε κάνοντας την εξής επεξήγηση: όσες κυρίες της αυτοδιοίκησης του τόπου επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πληρώσουν οι ίδιες τα έξοδα τους, λόγω οικονομικής κρίσης!
Να τους ξαναδούμε
Η αλήθεια είναι ότι από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, έλαμψε η πολιτική παρουσία της Λούκας Κατσέλη και ο περιεκτικός λόγος του Γιάννη Μανιάτη. Να μας ξανάρθουν.
Πολλές «κηδείες»
Χοντραίνει το παιχνίδι με την Μίζεν (Ζίμενς). Άρχισαν να ακούγονται και ονόματα δημοσιογράφων. Προφανώς, όποιοι από τους πολιτικούς πέσουν, θα πάρουν και άλλους μαζί τους. Και δε θα πάρουν μόνο συναδέλφους, έχουν φροντίσει και για «κηδείες» στον δημοσιογραφικό τομέα.
Τώρα ήθελε συζήτηση
Για το σχέδιο ανάπλασης ήταν ο λόγος στο δημοτικό συμβούλιο και αυτή τη φορά συναίνεση, την οποία εναγωνίως αναζητά ο κ. Κοτσάκης, υπήρξε καθώς ομόφωνα πέρασε το θέμα. Ωστόσο, επειδή «πέρασε» γρήγορα ο δήμαρχος που άλλες φορές ούτε να συζητηθεί κάτι δεν ήθελε, τώρα δε του άρεσε και ήθελε περαιτέρω συζήτηση. Τι να συζήτησαν.. Αφού κονδύλια δεν υπάρχουν.. Αλλά και αν βρεθούν, εμείς θα το υλοποιήσουμε κ. πρόεδρε», ακούστηκε να λέει ο Βαβατσικλής απευθυνόμενος στην κ. Καζάκου.
Με το μέτρο το «οξυγόνο»
Αυτό το «να δώσουμε οξυγόνο» που ακούστηκε στη Κομοτηνή, άρχισε ήδη να χρησιμοποιείται από υπουργούς. Χθες από τη κ Μπατζελή που υπέγραψε Λίντερ νομών, «οξυγόνο για τη περιφέρεια». Ναι αλλά, οξυγόνο δίνουν και στον ετοιμοθάνατο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: