Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Βημάτακια

Λάθος συμβούλιο…
Περίεργο ενταύθα: αγαπητέ μην τους παρεξηγείς. Αν και γνώστες, παντογνώστες, της αυτοδιοίκησης μπέρδεψαν το υπουργικό συμβούλιο με το υπουργικό. Είδαν λοιπόν ότι σήμερα Παρασκευή έχει συμβούλιο, δημοτικό, άκουσαν και ότι στην Κομοτηνή θα βρίσκεται το μισό υπουργικό συμβούλιο, εύλογα, με την φαντασία τους, εκτίμησαν ότι άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει στην Κομοτηνή. Αυτά έγιναν και προς θεού μην περνούν άλλα από το μυαλό σας… Κυρίως δε ότι παίχτηκε πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες του πρωθυπουργού με αφορμή την επίσκεψή του στην Κομοτηνή. Αυτά ούτε «βενιζελικοί» δεν θα τα έκαναν… Πάντως το δημοτικό συμβούλιο αναβλήθηκε.
Οι καλοί λογαριασμοί…
Περίεργους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν πολιτικοί. Λεφτά μπαίνουν λεφτά βγαίνουν αλλά δεν καταλαβαίνουν ούτε ποιος τα βάζει ούτε ποιος τα βγάζει. Κανονικά, ο συγκεκριμένος, της «χορηγίας», πολιτικός θα πρέπει να απευθυνθεί για προστασία στην δικαιοσύνη, στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ίσως και στο ευρωδικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να βρει ποιος έβαλε τα χρήματα στον λογαριασμό. Και ποιος τα έβγαλε…
Της λείπει η μαγιά
Αμετανόητοι ντορικοί θορυβούν με τις παραιτήσεις τους σε περιοχές όπου έχει δύναμη η αρχηγός της. Τελικά, θα γίνει αυτό που είχε πει ο Σαμαράς, «να δούμε ποιοι είμαστε και μετά να ψάλουμε για άλλους». Αρκεί στο τέλος, να μην τους βγουν πολύ λίγοι στο μέτρημα. Πάντως, προς το παρόν, την βουλευτική μαγιά δεν φαίνεται να την έχει η Ντόρα για να κάνει νέο κόμμα.
Σε ποιον το ψαλίδι;
Τελικά μας την έκανε την ζημιά ο «Καλλικράτης». Και δεν μιλάμε για το πώς χωρίστηκαν οι Δήμοι στη Ροδόπη αλλά για τα εγκαίνια της έκθεσης «Θράκη». Η σημερινή ψηφοφορία στην βουλή κράτησε στην Αθήνα τον πρωθυπουργό, δεν μπόρεσε όμως να βρεθεί στην Κομοτηνή ούτε ο υφυπ., βουλευτής Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής. Έτσι, το ψαλίδι των εγκαινίων δόθηκε χθες βράδυ, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, στη γεν. γραμ. της Περιφέρειας Θεοδώρα Κόκλα.
Έμεινε η Φιλλύρα
Όσο για τον «Καλλικράτη» και την Ροδόπη, αν και υπήρχε η αίσθηση, τελικά παρέμεινε έδρα η Φιλλύρα και έμειναν εκτός νυμφώνος τα Αρριανά. Το θέμα είναι ποιος θα βρεθεί εκτός νυμφώνος στις εκλογές για τον συγκεκριμένο Δήμο. Ο δήμαρχος Φιλλύρας Κιασήφ Χασάν αν και μέχρι τώρα έδειχνε να κάνει πίσω, το πλεονέκτημα της έδρας του Δήμου ίσως τον κάνει να ξαναβγεί μπροστά διεκδικώντας την Δημαρχία. Πάντως ο νυν δήμαρχος Αρριανών Χαλήτ Μεμέτ είναι σκληρό καρύδι. Ενδιαφέρον θα έχει ακόμη αν δοθεί χρίσμα στον συγκεκριμένο Δήμο.
Όλα στη φόρα
Μετά τα μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και την θηριώδη αύξηση των έμμεσων φόρων για να πληγούν και πάλι οι δύο παραπάνω κατηγορίες πολιτών, έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις ή συμβάσεις παραχώρησης. Όπως έλεγε ο Αλογοσκούφης, κάποτε το ΠαΣοΚ πουλούσε τα ασημικά, μετά ήρθαν αυτοί και πούλησαν το κτίριο, τώρα που ξανάρθαν οι άλλοι, θα πουλήσουν και τον αέρα. Άλλωστε, τις διαβεβαιώσαμε τις τράπεζες που μας δάνεισαν ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. θα τους τα δώσουμε όλα πίσω… Σε 200 χρόνια…
Πως θα μπορέσουμε;
Μπορεί κάποιος να πει υπεύθυνα πως θα μπορέσουμε και σε πόσα χρόνια να ξεχρεώσουμε τα πάνω από 300 δις ευρώ που χρωστά οι χώρα μας; Προφανώς ποτέ και προδήλως όμηροι του χρέους και των τραπεζών θα είναι η Ελλάδα εσαεί. Μπορεί κάποιος άλλος να πει πως από 130% του ΑΕΠ που είναι το χρέος και σε δύο χρόνια, λόγω της ύφεσης, μπορεί να φθάσει στο 150-170%, θα μπορέσουμε να το φτάσουμε κοντά στο 60% που λέει η ευρωζώνη; Προφανώς ποτέ και προδήλως θα πέσουν πάνω μας όλες οι τιμωρίες που θα αποφασιστούν για τις χώρες που δεν τηρούν τα κριτήρια της ευρωζώνης. Άρα ούτε ψήφο θα έχουμε, μπορεί και να μη παίρνουμε ευρωπαϊκά κονδύλια. Γιατί λοιπόν πρέπει να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και στο ευρώ;
Δρόμος ή πεζόδρομος;
Εντωμεταξύ, πεζόδρομος είναι το μεγάλο σαμαράκι μπροστά στο «σπαθί» ή δρόμος; Αν είναι πεζόδρομος ας απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Αν είναι δρόμος ας γίνουν διαβάσεις. Τα φανάρια συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά όλο και περισσότεροι κυρίως ξένοι επισκέπτες της πόλης, διασχίζουν το μεγαλοσαμάρι από και προς την πλατεία, από όπου βρουν. Να σταματούν τα αυτοκίνητα την ώρα που πάνε να το διασχίσουν και ενώ έχουν πράσινο (τα αυτοκίνητα); Είναι παραβάτες αν το κάνουν; Και αν κάποιος εμπλακεί σε ατύχημα, πως θα ξεμπλέξει;
Λυπηθείτε τους…
Αυτό το πολύπαθο ΑΤΜ, δεν τον βάζουν τίποτα τροχούλια να μη πάθει η μέση των ανθρώπων που το μετακινούν έστω και λίγο, πριν αναλάβει το συρματόσκοινο; Στο φορτηγό έχουν και «εργάτη» ή το σέρνουν;
Κοιτά ποιοι μιλούν
Πάντως, αφού ο «Καλλικράτης» έρχεται να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στην αυτοδιοίκηση, «μάπα το καρπούζι» ήταν ο «Καποδίστριας». Επίσης, καταστροφικό για την χώρα αποδείχθηκε το σύστημα των νομαρχιών και κυρίως το γεγονός ότι δεν ξεμπερδέψαμε πιο νωρίς από αυτές αφήνοντας στους νομάρχες να διαχειριστούν τόσα ευρωπαϊκά κονδύλια, να έχουν και απεριόριστη πολιτική εξουσία στο νομό. Και ποιοι είναι αυτοί που αποφάσισαν για όλα αυτά; Να σημειωθεί ότι από το νεότερο «Καποδίστρια» ανατρέξαμε στον αρχαίο «Καλλικράτη» για να διαιρέσουμε, διοικητικά, ξανά την χώρα. Άρα, στην επόμενη μεταρρύθμιση πρέπει να πάμε στον «Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων», τον Έλληνα νεάτερνταλ…
Τούρκο τον έκαναν
Σαν καλά να τα πηγαίνουν οι βουλευτές Μάντατζη και Χατζηοσμάν. Για να τους την πέφτει τόσο άσχημα ο παριστάνον τον μουφτή Μετέ, πάει να πει ότι σωστά πολιτεύονται οι δυο τους. και να σημειωθεί ότι τον Μετέ δεν ακολούθησε ο έτερος ψευτομουφτής Σερηφ. Πιθανόν να το έχουν γυρίσει όλοι την πλάτη καθώς είναι προφανές από την όλη δραστηριότητα του ψευτομουφτή Ξάνθης ότι έχει βάλει πλώρη να αναδειχθεί σε «χαλίφη».
Μπράβο στο παλικάρι
Σε ένα έχει απόλυτο δίκιο ο Μαντέλης. Στο ότι ονόμασε «χορηγία» τα χρήματα που του έδωσε η Ζίμενς. Άραγε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν ποτέ τον κόπο να ψάξουν τον θεσμό των «χορηγιών». Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ακόμη και τοπικά. Εξυπηρετούν πολλούς και πολλά συμφέροντα. Νομίμως… Τι έκανε ο Μαντέλης; Τους έριξε μια μούντζα και επέστρεψε στο Μπακού και στα πετρέλαια.
Η κλιματική αλλαγή…
Εδώ και μέρες, σταθεροποιημένα στις 510-540 μονάδες βάσεις βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας. Δηλαδή η κατάσταση εμφανίζεται αρκετά εξισοροποιημένη κυρίως λόγω των αποφάσεων της Μέρκελ να χτυπήσει αλύπητα τους τζογαδόρους των χρηματιστηρίων. Υπό αυτές τις συνθήκες με τι επιτόκιο θα δανειστεί η χώρα αν βγει στην αγορά; Και γιατί δεν ακολουθούμε και εμείς τις πρωτοβουλίες της Μέρκελ; Σε κάθε περίπτωση αν δει κανείς τον οικονομικό κλιματικό χάρτη των Φαινάνσιαλ Ταιμς, στην Κεντρική Ευρώπη και στην Σκανδιναβία ο «καιρός» είναι οικονομικά σχεδόν αίθριος ενώ στις άλλες χώρες υπάρχουν γκρι ή μαύρα (σε Ελλάδα και Ισλανδία) σύννεφα. Δηλαδή το αντίθετο με αυτό που συμβαίνει με τον κανονικό καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: