Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Βηματάκια

Το πρώτο μπαμ
Όπως τα λέγαμε εχθές. Το πρώτο μπαμ για δωράκι, χορηγία στην καθομιλουμένη, σε υπουργό, ακούστηκε στην εξεταστική για τη Siemens. Και δεν είναι το μόνο μπαμ που θα ακουστεί. Και τα σκάγια δε θα πάρουν μόνο πολιτικούς…
Οι «ταλιμπάν» τι θα κάνουν;
Ψηφίζουν για προέδρους των ΝΟΔΕ οι νεοδημοκράτες τη Κυριακή και οι υποψήφιοι κάνουν προεκλογικό αγώνα… βουλευτή έτσι όπως έχουν πληθύνει τα μέλη της ΝΔ μετά τη προσέλευση 800 χιλιάδων για την εκλογή προέδρου της ΝΔ. Στη Ροδόπη πάντως, αντίπαλο την αποχή έχει ο μοναδικός υποψήφιος Κώστας Ναλμπάντης. Όσο για τους άλλους νομούς, στον Έβρο εκλέγεται, εκτός απροόπτου, ο Σταύρος Σταυράκογλου και στη Ξάνθη η Θεοδοσία Ιακωβίδου. Το ζήτημα είναι με τους εναπομείναντες και μάλιστα «ταλιμπάν» ντορικούς. Αν και οι περισσότεροι έχουν «προσκυνήσει» κάποιοι φημολογούν ότι θα φύγουν από το κόμμα αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Κατά πληροφορίες δε, έχουν ανάψει τα τηλέφωνα, μεταξύ τους και από και προς την Αθήνα…
Τι καιρό θα κάνει;
Ας κατασταλάξει κάπου ο Νομάρχης. Δεν υπάρχουν λεφτά, δε προλαβαίνουμε για νέα πτέρυγα ή συνεχίζεται η προσπάθεια για την ανέγερση νέου νοσοκομείου; Δε μπορεί να ισχύουν όλα μαζί κατά το ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει… Το είπε ότι δε πρόκειται να γίνει νέα πτέρυγα και κανείς δε τον διέψευσε. Οπότε πάει και αυτό το θέμα. Το συναποφασίσαμε, το συγκεκριμενοποιήσαμε και θα το ξεχάσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά..
Εγκαίνια με βαφτίσια;
Κρίμα που λόγω «Καλλικράτη» στη Βουλή, δύσκολα να προλάβει τα εγκαίνια της «Θράκη» ο πρωθυπουργός. Καλό είναι όμως ότι θα την επισκεφθεί κάποια στιγμή τη Παρασκευή. Πολύ καλό θα ήταν το γεγονός να εγκαινιάσει το πολιτιστικό-συνεδριακό κέντρο. Άγνωστο αν μαζί με τα εγκαίνια θα είχαμε και ονοματοδοσία. Κρίμα που αυτές τις μέρες είναι κλεισμένα τα μπαλέτα Μπολσόι και δεν υπάρχει περίπτωση να τα φέρουμε ώστε να εγκαινιαστεί και καλλιτεχνικά το έργο. Ας κάνουν όμως υπομονή οι λάτρεις της τέχνης στη Κομοτηνή και θα επιβραβευθούν αργότερα. Και τέλος πάντων, αν δε μας βγει η προσπάθεια, ας εγκαινιάσει το μέγαρο ένα παραδοσιακό θρακιώτικο μουσικοχορευτικό συγκρότημα.
Προσοχή στο όνομα
Και επειδή άρχισαν και τα αιτήματα (και κάτι νουθεσίες) προς τον πρωθυπουργό, να συμπληρώσουμε και από εδώ ένα αίτημα κυρίως προς τους περί τον πρωθυπουργό. Όταν και αν δοθούν χρίσματα για τις δημοτικές εκλογές, μη ξεχάσετε να κοιτάξετε την ούγια.. Σε άλλους μπορεί να γράφει «συνασπίστηκαν με τον υποψήφιο της ΝΔ», σε άλλους «ήταν υποψήφιοι του ΚΚΕ» και σε τρίτους, «ήταν υποψήφιοι με τον ΣΥΝ». Αν βεβαίως δοθούν χρίσματα...
Από ποιοτικές συμμετοχές;
Άντε να τις δούμε τις αυξημένες συμμετοχές στη φετινή «Θράκη» καθότι πέρυσι η έκθεση σώθηκε εξαιτίας της συμμετοχής των οργανισμών του υπουργείου Μεταφορών.
Τώρα είναι ακριβό…
Μπα, είναι πολύ το ένα εκατομμύριο για να απαλλοτριωθεί ο χώρος όπου θα μετεγκατασταθεί ο οικισμός του Αλάν Κουγιού. Ναι αλλά ο Δήμος Κομοτηνής έχει ήδη δώσει περισσότερα χρήματα για να αγοράσει οικόπεδα. Έπειτα, ο χώρος όπου τώρα διαμένουν οι Ρομά τίνος είναι; Ήταν «καταπατημένος» τόσα χρόνια και οι ιδιοκτήτες το άφηναν το θέμα να σέρνεται; Μήπως προσέφυγαν αρμοδίως και που; Μήπως δε προσέφυγαν και μόλις απελευθερωθεί ο χώρος εμφανιστούν; Σε κάθε περίπτωση, αν ένα εκατομμύριο χρειάζεται για την απαλλοτρίωση, πόσα βάζει ο Δήμος Κομοτηνής; Γιατί, μπορεί να πει ένα ποσό και να ρωτήσει τη νομαρχία η τη Περιφέρεια ή γενικότερα την ελληνική πολιτεία, αν θα καλύψουν το υπόλοιπο.
Πάντως πεθαίνει…
Εντωμεταξύ, μέχρι και αύριο το βράδυ που θα ψηφίζεται ο «Καλλικράτης υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να περάσουν τα αιτήματα τους. Και καλά κάνουν αφού όπως λένε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ναι, αλλά πεθαίνει…
Επίσκεψη χωρίς εγκαίνια;
Το πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στην πολιτική φαίνεται και από το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Κομοτηνή, το οποίο όπως φαίνεται έχει μέχρι τώρα περάσει από χίλια κύμματα. Νεότερες πληροφορίες, χθες αργά το απόγευμα, ήθελαν το πρωθυπουργό να έρχεται μεν στη Κομοτηνή αλλά να μην εγκαινιάζει ούτε την έκθεση «Θράκη» ούτε το πολιτιστικό-συνεδριακό κέντρο. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να φύγει από την Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης αμέσως μετά τη ψήφιση του «Καλλικράτη» και να φθάσει στη Ροδόπη αργά το βράδυ. Η διανυκτέρευση θα γίνει πιθανότατα στη Μαρώνεια, στο ίδιο ξενοδοχείο που είχε διαμείνει και ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής, στις 10:00 π.μ ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ροδόπης στην Εκτενεπόλ και αργότερα, στις 10:30 π.μ, θα συναντηθεί με φορείς του νομού Ροδόπης στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας. Με τη λήξη της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου θα γευτεί ένα καφέ με παρέα τους νεολαίους στη πλατεία της Κομοτηνής. Περί της 04:30μ.μ το απόγευμα θα επισκεφθεί την έκθεση «Θράκη» και θα ξεναγηθεί στους εκθεσιακούς χώρους ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στη περιοχή. Άγνωστο γιατί δε θα εγκαινιάσει το «Μέγαρο Μουσικής», ενώ για την έκθεση «Θράκη» υπάρχει η αντικειμενική δυσκολία ότι εκείνη την ώρα θα βρίσκεται στη Βουλή για τη ψήφιση του «Καλλικράτη». Ενδεχομένως, η αδυναμία να παραστεί στα εγκαίνια της «Θράκη» να συμπαρέσυρε και τα εγκαίνια του πολιτιστικού-συνεδριακού κέντρου. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να πρυτάνευσαν άλλες σκέψεις, ότι δηλαδή μια ανοικτή εκδήλωση με πολύ κόσμο ίσως να προσέλκυε και διαδηλωτές καθώς υπάρχουν χρόνια ανοικτά ζητήματα για τη περιοχή, όπως για παράδειγμα το θέμα των εργαζόμενων στα κλωστήρια του πρώην Ομίλου Λαναρά.Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έρχεται στη Κομοτηνή και αυτό είναι και θετικό και απόδειξη του ενδιαφέροντος του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης για τη περιοχή. Και ξέρετε τι λένε σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις. «Και η σκόνη που θα σηκωθεί, μεγάλο όφελος μπορεί να φέρει».
Άραγε θα σωθεί;
Δε πάμε καλά. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα θέματα και δε τα κλείνει και ο κόσμος δεν ησυχάζει ούτε με τις διαπομπεύσεις φοροφυγάδων ούτε με τις ενδεχόμενες διαπομπεύσεις πολιτικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αλλά δε θα διωχτούν ποτέ γιατί όλα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας πασχίζει να σωθεί, αλλά ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Και η αγανάκτηση μεγαλώνει όσο μετρώντας τα λεφτά του, του βγαίνουν όλο και λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: