Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Βηματάκια

Μήπως σε άλλο τόπο;
Βρε μπας και στη Καβάλα ή στην Αίγειρο είχαν όντως μπει αφίσες με τα πρόσωπα των συγχωρεμένων, του Τάσου και του Ανδρέα; Δε μπορεί κάπου θα τις είδαν.. Εκτός και αν τις βλέπουν ακόμα, στον ύπνο τους…
Παραμένει φαβορί
Μάλλον απογοητεύτηκαν στον Έβρο μαθαίνοντας την υπουργοποίηση του Γιώργου Νικητιάδη στη θέση της Άντζελας Γκερέκου. Όπως φαίνεται, και επειδή ανασχηματισμός δε φαίνεται, ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης παραμένει πρώτο φαβορί από το ΠΑΣΟΚ για υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πάντως τόσο ο κ. Ζαμπουνίδης όσο και ο κ. Σγουρίδης (από τη Ξάνθη) παραμένουν στη κούρσα αλλά έχοντας χάσει πολύ έδαφος.
Θα κατέβει από το τρένο;
Και αν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν 3 ή και 4 που φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Κομοτηνής, από τη ΝΔ πόσοι είναι; Καθότι, μετά την εκλογή νέου αρχηγού, σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο Κοτσάκης εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε υπέρ της κόρης του Μητσοτάκη και κατά του Σαμαρά. Είτε θα τον αφήσουν αποδυναμωμένο να συντριβεί είτε θα του βγάλουν έναν υποψήφιο ώστε να χάσει το τρένο της Κυριακής, αν υπάρξει. Εκτός και αν προλάβει ο ίδιος, με τη διορατικότητα που τον διακρίνει και κατέβει από το τρένο πριν ξεκινήσει το ταξίδι.
Είμαστε η πρωτεύουσα
Στο τελικό σχέδιο του «Καλλικράτη» και στην αναφορά για τη σύσταση των περιφερειών σημειώνεται και ότι η Κομοτηνή είναι έδρα της Περιφέρειας. Έτσι η πόλη μας και επισήμως παραμένει διοικητικό κέντρο και άλλα τέτοια κουραφέξαλα με τα οποία οι αρμόδιοι (και τοπικοί) μας έχουν κοιμίσει τόσα χρόνια ποντάροντας στην ανάπτυξη του καφέ, του ποτού και της μεταμεσονύκτιας διασκέδασης. Τώρα που θα τελειώσουν και αυτά, μήπως να ξαναπιάσουμε το ζήτημα της οικολογικής ανάπτυξης που ταιριάζει και με τη πράσινη ανάπτυξη; Και άντε να πας στον Κέχρο αλλά και στα χωριά του κάμπου να τους εξηγήσεις τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή. Όταν περνώντας από τα χωριά, ζήτημα να δεις 2-3 σπίτια με κηπευτικά. Όταν έχεις χρήμα δε φυτεύεις, πας και αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ. Ε, τώρα, ούτε χρήμα θα μπαίνει στα βιβλιάρια των αγροτών.
Φοιτητικές εκλογές
Χθες για όσους δε το γνώριζαν, διεξάγονταν οι φοιτητικές εκλογές με τις οποίες δεν ασχολείται σχεδόν κανείς, παρά μόνο οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων. Η είδηση δεν έπαιξε σχεδόν πουθενά. Κανένα ΜΜΕ δε την έχει αναδείξει στα πρώτα θέματά του. Σε αντίθεση με τις περιόδους των δεκαετιών ΄80 και ΄90 οι φοιτητικές εκλογές έχουν κυριολεκτικά απαξιωθεί.
Χάθηκε η ευκαιρία;
Και αν τελικά το χάσουμε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη; Ε, πολύ απλά, θα έχουμε σπαταλήσει πάνω από 10 χρόνια σχεδιασμών, συζητήσεων και αντεγκλήσεων. Το μέλλον για τον Έβρο; Να γίνουν όλοι συνοριοφύλακες μπας και σταματήσουν να μας έρχονται οι λαθρομετανάστες από απέναντι. Γιατί αν περιμένουμε από τη πράσινη ανάπτυξη, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, το οποίο είναι και πράσινο. Δε θα μολυνθεί το περιβάλλον… Ναι, μόλις ξεκληριστεί οριστικά η γεωργία, θα σταματήσουν τα φυτοφάρμακα. Επίσης, με τη μετανάστευση να φουντώνει, λιγότεροι άνθρωποι θα κατοικούν στη περιοχή, λιγότερα σκουπίδια θα παράγουν. Δυστυχώς, αν συμβεί αυτό, η Θράκη και ειδικά ο Έβρος θα έχουν χάσει την ευκαιρία του αιώνα. Ε, ας στηθεί και εκεί κάποιο πολυκατάστημα που ούτε ρυπαίνει και δίνει και εργασία στο κόσμο.
Έχουν μεγάλη πείρα
Απεργία πανελλαδική και μεγάλη στη συμμετοχή αναμένεται να είναι η σημερινή. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο, ότι το ΔΝΤ γνωρίζει όλες τις φάσεις των αντιδράσεων του κόσμου στις χώρες που εμπλέκεται καθώς μεγάλη είναι η πείρα του και αναλόγως πράττει. Όπως προχθές που μας είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε για μέτρα που ελήφθησαν. Αυτοί , για τουρισμό είχαν έρθει και είπαν να βοηθήσουν…
Ιστορία μου, αμαρτία μου
Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι δεν μαθαίνει από αυτά. Κι έτσι επαναλαμβάνει κινήσεις για τις οποίες πριν από λίγο καιρό δήλωνε μετανοημένη. Για παράδειγμα, το 1997 ο Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά την εκλογή του, ξεσήκωνε τους ψηφοφόρους του κόμματος κατά του πρώτου προγράμματος συνένωσης δήμων «Καποδίστριας». Υποσχέθηκε, τότε, πως σα γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις συνενώσεις και θα κάνει τοπικά δημοψηφίσματα για εθελοντικές συνενώσεις. Τελικά ως κυβέρνηση αναγνώρισε την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης και υποσχέθηκε τη διεύρυνσή της. Ο γαλάζιος «Καποδίστριας ΙΙ» ήταν μια ακόμη υπόσχεση που έμεινε υπόσχεση. Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί την πεπατημένη Καραμανλή. Αμέσως μετά την εκλογή του ξεσηκώνει τους οπαδούς του κατά του «Καλλικράτη». Ιστορία μου, αμαρτία μου…
Ο Έβρος σε αναταραχή
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο σχεδιασμό του «Καλλικράτη» οι κάτοικοι δύο περιοχών του Νομού Έβρου που οι δήμοι τους συγχωνεύονται και καταργούνται. Στο νότιο τμήμα του ακριτικού νομού, τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Φερών και Τυχερού είχαν καταθέσει πρόταση για την ίδρυση του Δήμου «Παναγία Κοσμοσώτηρα» με τη συνένωσή τους. Στο τελικό σχέδιο, όμως, δεν πέρασε η πρόταση, αλλά προβλέπεται η συγχώνευση με τους Δήμους Τραϊανούπολης και Αλεξανδρούπολης για τις Φέρες και η συνένωση με τους Δήμους Σουφλίου και Ορφέα για το Τυχερό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Σήμερα οι κάτοικοι των δύο περιοχών θα αποκλείσουν για δεύτερη φορά το Τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα δεν θα λειτουργήσουν καταστήματα και υπηρεσίες.
Βορειότερα, στους Δήμους Τριγώνου, Βύσσας και Κυπρίνου, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για τη συνένωσή τους με το Δήμο Ορεστιάδας. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, αναμένεται να προχωρήσουν αύριο το πρωί σε αποκλεισμό του Τελωνείου του Ορμενίου, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημα των τριών δήμων να συνενωθούν μεταξύ τους για την ίδρυση του Δήμου «Άρδα». Ταυτόχρονα, δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και τα εμπορικά καταστήματα στην περιοχή.
Μούγκα κυβερνητική
Πάντως και σε ότι αφορά τον αγωγό, από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια μουγκαμάρα εκ μέρους της κυβέρνησης κάτι σαν, τι είχαμε-τι χάσαμε… Έτσι κι’αλλιώς, το έργο δε συμβάδιζε με τη πράσινη ανάπτυξη, για την οποία κανείς δε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εξόρμηση στο Σάος
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπεύθυνου της ανάβασης στο Σάος, Αντώνη Μιχαλόπουλου, η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξόρμηση στη Σαμοθράκη 14-16 Μαΐου. Η πρώτη απόπειρα ανάβασης έγινε το πρωί του Σαββάτου, αλλά στα 800μ ο δυνατός αέρας και η βροχή ανάγκασε τα μέλη της ομάδας να επιστρέψουν. Την Κυριακή το πρωί η εκκίνηση έγινε στις 5.15 τα χαράματα με ξαστεριά και αέρα και η ανάβαση στην κορυφή έγινε μετά από περίπου 4-4.5 ώρες. Στην κορυφή είχε αέρα 6-7 μποφόρ, αλλά και τα δέκα άτομα της αποστολής τα κατάφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: