Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Βηματάκια

Παραθυράκι για ανασχηματισμό
Ανοιχτό το παραθυράκι του ανασχηματισμού άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο χθεσινό briefing δήλωσε ότι «όπου διαπιστώνουμε ότι πρέπει να διορθώσουμε τις πολιτικές μας το κάνουμε με θάρρος».
Σύντομα θα μαραθούν;
Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψηφιότητες από το ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Κομοτηνής. Αρχικά με τον φυσικό διάδοχο του Παπαδριέλλη, Βασίλη Κυπριανίδη να θέση πρώτος την εμπειρία του στην πολιτική και ειδικά στην αυτοδιοίκηση υπό την κρίση του κομματικού μηχανισμού και αμέσως μετά με τον φέρελπι πολιτικό, με νέες ιδέες, Γιώργο Πετρίδη να κυνηγάει το χρίσμα. Και αν δε δοθεί χρίσμα; Στην περίπτωση αυτή βεβαίως, ο κ. Κυπριανίδης έχει τη λύση αφού όπως δήλωσε, «Με τον Άρη μπορούμε να πάρουμε το Δήμο». Τον Βελουχιώτη; Πάντως υποψήφιος δήμαρχος να προτείνει άλλον για δήμαρχο, δε γίνεται κάθε μέρα. Δηλαδή, τρεις ως τώρα οι υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε και ο ποιητής, «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Να δούμε αν θα επαληθευτεί και ο Βαβατσικλής που πρόσθεσε «…σύντομα θα μαραθούν».
Τουλάχιστον στο όνομα
Άραγε θα κατοχυρωθεί ως «Μαρώνειας-Σαπών», με διπλή ονομασία, ο νέος δήμος; Πάντως τόσο οι Μαρωνίτες όσο και οι Σαπαίοι, μάλλον ευχαριστημένοι θα είναι, τουλάχιστον με το όνομα. Αν και οι καθένας βάζει μπροστά το όνομα του δικού του πρώην δήμου. Όσον αφορά στον Δήμο Ιάσμου, μάλλον αποδέχονται τη συγχώνευση με Σώστη και Αμαξάδες. Εκτός και να ξαφνικά προκύψουν αντιδράσεις με κινητοποιήσεις και τα λοιπά… Ωστόσο, πού και ποιος κατέθεσε έγκαιρα το αίτημα να συγχωνευτεί ο Ίασμος με το Δήμο Αιγείρου ή να ενωθεί με το δήμο Κομοτηνής;
Αρριανά ή Φιλλύρα;
Μεγάλη κόντρα έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για το ποια θα είναι η έδρα του Δήμου Αρριανών! Η Φιλλύρα ή τα Αρριανά;;; Αν καθήσουμε και μιλήσουμε για καθαρά αναπτυξιακούς λόγους, τα Αρριανά είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Κι αυτό, γιατί και πλεόνασμα στο ταμείο έχει και πιο πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα κι από το Δήμο Κομοτηνής (!) «τρέχει» και γιατί είναι ο κόμβος του ορεινού όγκου με τα πεδινά της Ροδόπης.
Όσο για το κομματικό συμφέρον του κυβερνόντος κόμματος, αυτό είναι και πάλι για τα Αρριανά. Τόσο για την εκλογική συνέπεια της νυν δημοτικής αρχής, όσο και γι’ αυτό που ετοιμάζεται στην Φιλλύρα με τη νέα υποψηφιότητα του Κιασήφ Χασάν! Μπορεί το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Σερήφ Ιμπράμ να θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος για το νεοσύστατο δήμο, αλλά σίγουρα ο «μέντορας» του Κιασήφ Χασάν είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Και θα είναι ακόμα περισσότερα, αν η έδρα του Δήμου πάει στην Φιλλύρα. Οπότε καταλαβαίνετε…
Στο ίδιο πλαίσιο
Καλώς ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης ενέταξε την εδώ επίσκεψη στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Ο μεν Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για Οικουμενικό Πατριάρχη ο δε επιμελητηριακός, σύμφωνα με τη μετάφραση, για Έλληνες πολίτες της περιοχής που γνωρίζουν την τούρκικη γλώσσα. Ο Ερντογάν πάντως τα άκουσε από τον πολιτικό του αντίπαλο Μπαικάλ αλλά είχε έτοιμη την απάντηση, ότι δηλαδή, οικουμενικό τον χαρακτήριζε το Πατριάρχη και η οθωμανική αυτοκρατορία. Λέτε να τα ακούσει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης; Μάλλον δύσκολα, με την οικονομική δύναμη που διαθέτει…
Ηλεκτρονικός δάκτυλος
Καλά, πόσους υπολογιστές έχει η Μάγδα και ψηφίζει σε γνωστό μπλογκ ότι ήταν λάθος η διαγραφή της κόρης του Μητσοτάκη; Μπας και έβαλε τους δικούς της να επισκεφθούν όλα τα ίντερνετ καφέ της πόλης;
Κι άλλη πτώση…
Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 8 έως 18 μονάδες έναντι της ΝΔ, αλλά και μεγάλα ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου, καταγράφουν 3 νέες δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστά από 26,3 έως 45% και η ΝΔ από 18,3 έως 27%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,8 έως 10%, ο ΛΑΟΣ με 4,5 έως 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,9 έως 6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται από 29,4 έως 36,1%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 43%, ο Αντώνης Σαμαράς 18%, ενώ το 39% απαντά κανένας από τους δύο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων νιώθει οργισμένη με τα κόμματα και τους πολιτικούς, δηλώνει δυσαρεστημένη από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιστεύει ότι κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν για την κατάσταση στην οικονομία.
Σα τα stage
Εντωμεταξύ, το μεγάλο παιχνίδι με τον Καλλικράτη θα παιχθεί στη διάταξη για το ασυμβίβαστο. Τη διάταξη που ορίζει ότι πλην δικηγόρων όποιος άλλος επαγγελματίας εκλεγεί και θέλει να γίνει αντιδήμαρχος, θα πρέπει να κλείσει την επιχείρηση του, ή να φύγει από αυτή, για όλο το διάστημα της θητείας του. Αν περάσει, με δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα γεμίσουν τα δημοτικά συμβούλια. Με το μισθό του αντιδημάρχου να φθάνει μόλις τα 700 ευρώ. Σα τα stage.
Ανοίγει ο δρόμος;
Σκοτώνονται για τον Καλλικράτη στον Έβρο. Κοιτούν όμως και τις εκλογές για Περιφερειάρχη. Η άποψη που τρέχει είναι πως σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό θα αξιοποιηθεί ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης ο οποίος μέχρι τώρα δείχνει ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη. Αν όμως υπουργοποιηθεί, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για το νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη. Θα δεχτεί ο δικός μας νομάρχης να είναι αντιπεριφερειάρχης του Ζαμπουνίδη; Α και κάτι ακόμη. Μάλλον 11 περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλεγούν στη Ροδόπη. Αν μονοκούκι ψηφίσει η μειονότητα και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους υποψηφίους να ψηφίζονται και σε άλλους νομούς, ποιος θα είναι ο θρησκευτικός συσχετισμός; Μάλλον ανάλογος αυτού στη παράταξη της πλειοψηφίας στο νομαρχιακό συμβούλιο.
Κοντά η Αλεξανδρούπολη
Συνεχίζονται τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης, ενώ μας τελείωσαν τα δικά μας. Ωστόσο 50 χιλιόμετρα και μάλιστα Εγνατίας Οδού (και χωρίς διόδια) χωρίζουν τις δύο πόλεις, όποιος το επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.
Γρίφος ο αγωγός
Δε μας τα λένε καλά οι αναλυτές. Ξεθωριάζει το σχέδιο του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη καθώς το βάρος θα πέσει στον αγωγό Μπακού-Τσειχάν. Αν όμως οι Τούρκοι απαγορεύσουν τη διέλευση πετρελαιοφόρων από το Βόσπορο, ο δικός μας αγωγός ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.
Σε απολογία
Την αποκάλυψη όλων των σκανδάλων των υπουργών της ΝΔ, που ζημίωσαν το Δημόσιο και φόρτωσαν με ελλείμματα τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει στόχο της η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Μέσα στα ονόματα των πρώην υπουργών της ΝΔ, σύμφωνα με την εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής», είναι και αυτό του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος κατηγορείται από την νυν υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, για άσκοπη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος! Οι άλλοι πρώην υπουργοί που θα κληθούν να απολογηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με «το Βήμα της Κυριακής», είναι οι Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννης Παπαθανασίου, Κώστας Μαρκόπουλος, Ευάγγελος Μπασιάκος, Σωτήρης Χατζηγάκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μιχάλης Λιάπης και Γιώργος Βουλγαράκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: