Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Βηματάκια

Δέκα συμφωνίες
Δέκα συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας τόσο στον τομέα της οικονομίας με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού, αναμένεται να υπογράψουν την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.Μια ιστορική ευκαιρία βλέπει πίσω από την επίσκεψη Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς.«Γιατί να μην κάνουμε αυτό που έκανε ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος; Αυτοί οι δύο ηγέτες οδήγησαν τις χώρες τους σε πόλεμο, αν αυτοί μπόρεσαν και έσφιξαν τα χέρια, αν αυτοί μπόρεσαν και έγιναν φίλοι, αν μπόρεσαν και έχρισαν ο ένας τον άλλο υποψήφιους για το Νόμπελ ειρήνης, αυτοί οι πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Ερντογάν) που το μόνο που έχουν είναι μια καλή σχέση, μπορούν να κάνουν το ίδιο».Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ενδεχομένως να μην μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα: «Αν επιτύχουν όμως να επιλύσουν κάποια από τα ζητήματα, αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που θα πρέπει να επιτύχουμε μαζί».Οι δέκα υπουργοί με τις συζύγους τους που θα συνοδεύουν τον Τούρκο πρωθυπουργό επρόκειτο να φθάσουν στην Αθήνα χθες βράδυ, ενώ ο Τ. Ερντογάν φθάνει σήμερα το πρωί για να γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Θα ακολουθήσει συνάντησή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κατόπιν θα δει τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αρχηγό της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των Γ.Παπανδρέου και Τ.Ερντογάν.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ.
Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που φέρνει μαζί του ο Τούρκος πρωθυπουργός.
«Ράμπο» κατά φοροδιαφυγής
Τους «Ράμπο» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιστρατεύει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πάταξης μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, όπως των σκανδαλωδών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα κινείται συντονισμένα κατά τα πρότυπα της Αντιτρομοκρατικής.Ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 100 εξειδικευμένων ατόμων από ποικίλες ειδικότητες ώστε να καλυφθούν διάφορες πλευρές του οικονομικού εγκλήματος.
Επίσης, προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες στην πρόσληψη 100 επιπλέον υπαλλήλων, οι οποίοι θα στελεχώσουν διοικητικά τη νεοσύστατη υπηρεσία.Επικεφαλής της νέας υπηρεσίας είναι πολύ πιθανόν να είναι ο εισαγγελέας Β.Φλωρίδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με το οικονομικό έγκλημα.
Εδώ το μάτι τους
Σημαδιακή ημέρα, εμείς γιορτάζουμε την ενσωμάτωση-απελευθέρωση και στην Αθήνα γιορτάζουν με τον Ερντογάν, τον οποίο ουκ ολίγοι βλέπουν σα τον σωτήρα της χώρας, αν αρχίσει το οικονομικό πάρε-δώσε μεταξύ των δύο χωρών. Σιγά που τους νοιάζει τους γείτονες η Αθήνα, είναι εκτός εμβέλειας. Άλλωστε στον 5Ο όροφο μιας πολυκατοικίας την έστησαν τη Ζιράτ όταν στη Κομοτηνή είναι στο καλύτερο μέρος. Ε, στις προθέσεις τους είναι να εδραιώσουν περισσότερο, όσον αφορά στην οικονομία, την παρουσία τους στη περιοχή, αλλά θέλουν να δείχνουν και κοινωνικό πρόσωπο. Δεν αποκλείεται γρήγορα να δούμε μια τεράστια επένδυση στον ιατρικό τομέα και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και στην εκπαίδευση. Στους στόχους είναι και η εξαγορές επιχειρήσεων, αν δεν έχουν γίνει ακόμη… Και όλα αυτά, πολύ πιθανόν να συμβούν με συναίνεση των προθύμων και υπό την κοινωνική πίεση από την άσχημη οικονομική κατάσταση. Άλλωστε, τον ίδιο λόγο, την οικονομική κατάσταση, επικαλούνται και οι χρυσοί επενδυτές…
Δεν ζωντανεύουν…
Εδώ δεν μπορούν να ερμηνευτούν οι προθέσεις των ζωντανών, πως μπορεί να εκτιμηθεί τι ήθελε ένας συγχωρεμένος; Τουλάχιστον να γινόταν να ερωτηθεί;
Να δώσουμε υπηρεσίες
Πάντως, αν πράγματι είναι να σωθούμε από τους Τούρκους επιχειρηματίες, δεν ιδιωτικοποιούμε και κάποιες περιφερειακές ή δημοτικές υπηρεσίες, μήπως και αν τις πάρουν οι φίλοι μας δούμε άσπρη μέρα; Ας μη μείνουμε μόνο στα λόγια, να προχωρήσουμε και σε πράξεις…
Στην εποχή του ΔΝΤ
Μάλλον δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο μέρος του εισοδήματος μας έχει χαθεί μετά την αύξηση των έμμεσων φόρων και τις περικοπές στους μισθούς. Ε, το φθινόπωρο, όταν θα προστεθούν και τα έξοδα για το πετρέλαιο θέρμανσης και όταν θα ξαναρχίσουν και τα φροντιστήρια, κάτι θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε. Και να ήταν μόνο αυτό; Έσοδα χάνουν οι οικογένειες και από την παρανοϊκή αύξηση του πληθωρισμού. Και μη νομίζετε ότι καλοκαίρι έρχεται, ελαφρά θα τρώμε ούτε πολύ αλκοόλ θα καταναλώνουμε… Έχει ήδη προαναγγελθεί και φόρος στα μη αλκοολούχα ποτά. Στην υγειά μας, με….νερό θα λέμε. Από το ποτάμι καθώς και αυτό της βρύσης κοστίζει ακριβά.
Δίκυκλη προληπτική περιπολία στα δάση από την Πυροσβεστική
Δίκυκλη αστυνόμευση στην ΕΛ.ΑΣ. Δίκυκλη περιπολία και στη Πυροσβεστική. Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης, θα συσταθεί ομάδα δίκυκλης προληπτικής περιπολίας στα δάση.Στόχος της ομάδας είναι η άμεση επέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι εστίες πυρκαγιάς εν τη γενέσει τους.H ομάδα θα ξεκινήσει τις περιπολίες από την 1η Ιουνίου.Οι περιπολίες θα γίνονται σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και οι 1.500 αγροφύλακες. Παράλληλα, οι 5.500 εποχικοί πυροσβέστες θα αξιοποιηθούν και στον τομέα της πρόληψης, κι όχι μόνο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα υπηρεσία θα έχει 150 μηχανές μεγάλου κυβισμού, τύπου εντούρο, και σε κάθε δίκυκλο θα επιβαίνουν δύο άτομα, εκ των οποίων ο συνεπιβάτης θα φέρει σακίδιο με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Στην περίπτωση που η ομάδα διαπιστώσει ότι το περιστατικό ξεπερνά τις δυνατότητές της, θα ενημερώνει άμεσα το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής προκειμένου να σταλούν δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: