Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Βηματάκια

Άφαντοι οι αριστερόχειρες
Πως γίνεται και σε εκδηλώσεις όπως αυτές με το δημοσιογράφο Δελαστίκ δε βλέπεις σχεδόν κανένα από τους αυτοχρισθέντες αριστερούς, κάτι σαν αριστεροχέρηδες, του τόπου μας; Να είχαν άλλες ασχολίες; Ο ποιητής-επιστήμονας έχει μάλλον ξεκουμπιστεί, ο πρόξενος δεν ήταν σε κάποια εκδήλωση…πού ήταν άραγε οι έχοντες αριστερή ιδεολογία. Άντε μετά, να έρθει και ο Ζουράρις…
Πότε τελειώνει;
Από το Μάρτιο που δόθηκε στη κυκλοφορία, περίπου 15 χιλιάδες αυτοκίνητα πέρασαν τη συνοριακή δίοδο «Άγιος Κωνσταντίνος» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ξάνθης. Πιθανότατα, βουλγάρικα ήταν τα περισσότερα και προφανώς, αποκλείεται όλα να συνέχισαν για Θάσο, Θεσσαλονίκη. Πολλοί έμειναν στη Ξάνθη, αν και υπάρχει ο προβληματισμός ότι αυτοί που σταθμεύουν στη Θρακική πόλη είναι είτε χαμηλού εισοδήματος είτε ζητιάνοι. Ε, κάποια στιγμή θα το διαπιστώνουμε και στη Κομοτηνή. Όταν τελειώσει ο δικός μας δρόμος, πραγματικός κάθετος άξονας καθότι σε αυτόν της Ξάνθης με δυσκολία χωρούν δύο αυτοκίνητα. Τελειώνει όμως ο κάθετος της Νυμφαίας; Σε κάθε περίπτωση θα προσέφερε η διοργάνωση 2-3 ημερίδων για το πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τον κάθετο άξονα.
Σύνθετος «Καλλικράτης»
Στη Ξάνθη τον ονόμασαν «Χατζηκαλλικράτη» εξαιτίας του δημάρχου Τοπείρου Χατζηευαγγέλου που κατάφερε να μείνει ανέγγιχτος ο Δήμος του και στη Καβάλα «Καρεκλοκαλλικράτη», για εύλογους λόγους.
Σε άλλο κτίριο
Παρόντος του νομάρχη, σε Λύκειο της Ξάνθης έγινε άσκηση σεισμού και οι μαθητές «έχασαν» το μάθημα. Ανάλογη άσκηση στη Ροδόπη, μάλλον στη νομαρχία θα γινόταν.
Ασυλία από τι;
Κατά ποιο τρόπο θα καταργηθεί η βουλευτική ασυλία; Όπως και άλλα ζητήματα στη χώρα μας, από αλλού ξεκίνησαν και αλλού κατέληξαν. Η ασυλία του βουλευτή υπάρχει για να μη του ασκούνται πολιτικές διώξεις. Ωστόσο «ίσχυε», με τη σύμφωνη γνώμη όλων των βουλευτών ακόμη και για τροχαία ατυχήματα. Να δούμε τώρα πως θα γίνει ο καινούριος νόμος. Πάντως, δεν ήταν η ασυλία που ενδεχομένως, θα εμπόδιζε κάποιους να βάλουν το δάχτυλο στο μέλι. Η διακομματική αλληλεγγύη των δύο λεγόμενων μεγάλων κομμάτων και η εξουσία που κατείχαν, οδήγησαν πολλούς να «λερωθούν» με το μέλι.
Ε, κάτι είχε…
Δεν ήταν πια και τόσο άσχημη η ιδέα, καθώς και η εκτέλεση, της αναβίωσης των γεγονότων της 14ης Μαΐου 1920. Ίσως με τη λήξη της θα έπρεπε να ακολουθήσει και κάποια εκδήλωση αλλά σε γενικές γραμμές μάλλον άρεσε. Οι συγκρίσεις με εκδηλώσεις «άρτου και θεαμάτων» άλλων εποχών, εδώ που φθάσαμε ιδεολογικά οι Έλληνες, είναι προφανώς εκτός πραγματικότητας. Πάντως αν η πομπή κατέληγε σε συλλαλητήριο έξω από το γκέτο της Ιώνων, σίγουρα θα έπαιρνε πανελλήνια δημοσιότητα. Άσε που ο προσωρινός ένοικος μπορεί να το νόμιζε για αληθινό και θα έβγαινε με ψηλά τα χέρια.
Θα κάνει ένα μαύρισμα…
Άλλωστε, έχει κάνει τόσα στραβά αυτή η δημοτική αρχή που και αν της χρεωθεί ένα ή και περισσότερα καλά, δεν αλλάζει η διαμορφωμένη ήδη γνώμη των δημοτών. Των δημοτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος γιατί όσο και αν προσπαθεί, επικοινωνιακά, η δημοτική αρχή να σταθεί κοντά σε οτιδήποτε, σχεδόν, της προτείνουν (από όπου και να έρχονται οι προτάσεις), το μαύρισμα το έχει σίγουρο από τους μουσουλμάνους. Οι χριστιανοί μπορεί να βάλουν και κόπερτον γιατί και αυτοί θα την μαυρίσουν οπότε θα υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.
Άγαλμα του Τιμούρ
Έπειτα από τα πολιτισμικά ρίγη που έζησε η πόλη το τελευταίο διάστημα κα δοθείσης της ανεξάντλητης καλλιτεχνικής φλέβας των κατοίκων της, ήρθε η ώρα να διεκδικήσει η Κομοτηνή τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Και αν δεν μας τον δώσουν, θα είναι επειδή μας ζηλεύουν. Και για να τους τη σπάσουμε, των δήθεν πολιτισμένων, ας στήσουμε, έτσι για να τιμηθεί η προσφορά του στον πολιτισμό, ένα άγαλμα του Ταμερλάνου.
400 σε μια νύχτα
Για το γκάλοπ που λέγαμε εχθές με υποψήφιους δημάρχους για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, ήδη άρχισε να συζητείται και από υποψήφιους ως αναξιόπιστο. Τοπικά το γκάλοπ που έγινε από μπλόγκ για τις υποψηφιότητες για Περιφερειάρχη, από πλευράς ΠΑΣΟΚ πρώτος ήρθε ο Παναγιώτης Σγουρίδης. Στη ΝΔ, μέσα σε μια νύχτα, έπεσαν 400 ψήφοι στον ίδιο υποψήφιο, οπότε τι να πει κανείς…
Εκπρόσωποι κυβέρνησης
Ο υφυπ. Γιώργος Πεταλωτής θα εκπροσωπήσει τη κυβέρνηση στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων στη Κομοτηνή. Και στην Αλεξανδρούπολη; Ε, έχουν και στον Έβρο υφυπουργό.
Τεσσάρων ημερών
Ότι δεν έγινε στα χρόνια των παχιών αγελάδων γίνεται τώρα στην εποχή των ισχνών. Μια οι αργίες, την άλλη οι απεργίες, εδώ και σχεδόν δυο μήνες εργαζόμαστε εβδομάδες των τεσσάρων ημερών. Αύριο έχουμε αργία και για την ερχόμενη εβδομάδα προκηρύχθηκε απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Και μετά, 24 Μαΐου, Δευτέρα, του Αγίου Πνεύματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: