Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Βηματάκια

Ποντιακή … πολιτική!
Πριν τις 19 Μαΐου θα τελειώσουν και πάλι τα Ελευθέρια Θράκης. Κι αυτό για να μην συμπέσουν και συμπεριληφθούν οι γιορτές για την Γενοκτονία των Ποντίων και αμαυρωθεί έτσι το προφίλ της δημοτικής αρχής! Άλλωστε τώρα και μετά την συνάντηση του δημάρχου Κομοτηνής με την τουρκική αντιπροσωπεία δημάρχων, ο Δημήτρης Κοτσάκης προσπαθεί να αλλάξει την μηδαμινή επιρροή του στην μειονότητα! Πάντως μέχρι τώρα, δεν τα ‘ χει καταφέρει. Με επικοινωνιακά παιχνίδια δεν κερδίζεις πλέον ψήφους. Άλλαξαν οι εποχές…
Κανείς δε γνώριζε
Ο Ρουσσόπουλος είπε στην εξεταστική ότι δεν έχει καμιά εμπλοκή με το Βατοπέδι και καθάρισε. Το σκάνδαλο Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο Βιστωνίδας. Στη Ξάνθη ακόμα μαλλιοτραβιούνται. Στη Ροδόπη ούτε κιχ δεν ακούστηκε. Προφανώς κανείς δεν ήξερε, κανείς δε γνώριζε…
Δε θα μάθουμε ποτέ
Υπόθεση εργασίας, ωστόσο έχει λογική να γίνεται. Αν χθες ή σήμερα βγαίναμε στις αγορές να δανειστούμε, πόσο θα ήταν το επιτόκιο; Μήπως 3%, μήπως 5, 7, 10%, άραγε πόσο θα ήταν ; Όχι τίποτε άλλο, αλλά μήπως βιαστήκαμε να υπογράψουμε τη συμφωνία και να την περάσουμε και από τη βουλή; Μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ, όπως δε θα μάθουμε ποτέ γιατί δε δανείστηκε με φθηνό επιτόκιο η ΝΔ, όλα τα χρήματα του 2010, αλλά και γιατί στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν έλλειμμα 12% όταν γνώριζαν ότι και μόνο με την ανακοίνωση, θα μας ορμούσαν όλοι οι κερδοσκόποι του κόσμου. Και κάτι ακόμη. Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ λέει αυτό που όλοι λέγαμε ότι δηλαδή λόγω της ύφεσης στο τέλος του 2013 το χρέος της Ελλάδας ενδεχομένως να έχει φθάσει στο 150%. Και το ερώτημα, τώρα που είναι λιγότερο θεωρούμαστε υπό χρεοκοπία, όταν θα είναι πολύ περισσότερο γιατί θα θεωρείται διαχειρίσημο; (Το χρέος γιατί η χώρα, ήδη διαχειρίσημη είναι).
Συνωστισμός πρακτόρων…
…στην Κομοτηνή! Κάπου 40 άτομα ήταν στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κομοτηνής, όπου καταδικάστηκε τη προηγούμενη Δευτέρα σε 4ετή φυλάκιση με την κατηγορία της κατασκοπείας ο μουσουλμάνος Μεχμέτ Μποσταντζή, που διατηρούσε φωτογραφείο στη Μάκρη έξω από την Αλεξανδρούπολη.
Από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής κανένας δεν παρακολούθησε τη δίκη. Όμως, οι γνωστοί συνεργάτες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ «έβγαζαν μάτι» μέσα στην αίθουσα. Άτομα γνωστά εδώ και χρόνια στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Σε μια τέτοια «συγκέντρωση», βέβαια, δεν θα έλειπαν και οι άνδρες -πέντε με έξι- του κλιμακίου της ΕΥΠ στη Θράκη, αλλά και των υπηρεσιών του στρατού.
Ο Mεχμέτ Μποσταντζή συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο να φωτογραφίζει στρατόπεδο στη Σαμοθράκη. Στην ανάκριση, όπως και στην απολογία του, δεν έκρυψε ότι οι φωτογραφίες που τραβούσε από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα είχαν αποδέκτη, έναντι αμοιβής, τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.
Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σιδηροχώρι του Έβρου, ο Μποσταντζή έβγαλε γυμνάσιο και λύκειο στην Προύσα της Τουρκίας και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο Άγκυρας, για να βρεθεί να κάνει τον φωτογράφο στη Μάκρη.
Ενδιαφέρον είχαν όσα είπε στην απολογία του για τον τρόπο που του ζήτησαν να κάνει τη «δουλειά». Περνώντας από τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, με το πρόσχημα ότι το ελληνικό διαβατήριό του είχε πρόβλημα, τον οδήγησαν σε ένα γραφείο. Εκεί άντρες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας του ζήτησαν να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι τον απείλησαν ότι μπορεί να βρεθεί νεκρός σε κάποιο χαντάκι και ακόμη ότι κινδυνεύουν και δικοί του άνθρωποι. Κατά τα άλλα... η Τουρκία εκδημοκρατίζεται.
Υποψήφιοι υπάρχουν;
Και ενώ στη Κομοτηνή δεν έχουν ξεκινήσει φανερά τουλάχιστον οι διεργασίες για τους υποψήφιους δημάρχους, στη γειτονική Αλεξανδρούπολη έκαναν και γκάλοπ το οποίο δίνει από 15,7 έως 7,3% σε πέντε πολιτικούς. Ωστόσο, όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος είναι ο «άλλος» στον οποίο η δημοσκόπηση δίνει 10,2% αλλά δε τον κατονομάζει. Άντε να γίνουν και σε μας δημοσκοπήσεις, φανερές και όχι κατόπιν πληροφοριών, ώστε να λέμε και να γράφουμε. Όμως για να γίνει γκάλοπ πρέπει να υπάρχουν και υποψήφιοι δήμαρχοι.
Ως τη Θεσσαλία
Σύμφωνα με εφημερίδα της Ξάνθης, χάρτης τον οποίοο είδαν Έλληνες στη Τσεχία, εμφανίζει την Ελλάδα ως τη Θεσσαλία. Το κακό είναι πως δε πρόκειται για χάρτη του 1890 αλλά για σύγχρονο και μάλιστα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό πως γίνεται;
Εντωμεταξύ, πως γίνεται να «ξυπνά μνήμες» η αναπαράσταση της εισόδου του ελληνικού στρατού στη Κομοτηνή που έγινε τη 14η Μαΐου του 1920. Στον Ζυμβρακάκη ξυπνά μνήμες ή σε κάποιους από τους στρατιώτες του συντάγματος Κρητών;
Πώς να τη νικήσεις;
Τώρα, είναι να γράψουμε τι σχέση έχει με τον ΟΗΕ ο ποιητής-επιστήμονας αλλά και με τη ποίηση οι βραβευθέντες όμως ας τους αφήσουμε να νομίζουν… Ανίκητη είναι…
Έχουμε πλούτο…
Εσείς όταν ακούτε πως η Ελλάδα έχει πλούτο ή καλύτερα πως η χώρα μας έχει πλούσιο υπέδαφος το οποίο αφήνει αναξιοποίητο, που πάει ο λογισμός σας; Σωστά… Χρυσός, πετρέλαιο, ουράνιο είναι η σωστή σειρά. Καθότι μέχρι και ιστορικά ρεπορτάζ για τον χρυσό του Παγγαίου και τα οφέλη που είχαν από την εξόρυξη του οι Έλληνες πριν 2500 χρόνια, έχουν αρχίσει και δημοσιεύονται. Η αλήθεια είναι πως με τον χρυσό στα 1100 δολάρια η ουγγιά, με την ανεργία και την οικονομική κρίση στη χώρα μας, αν δε τον βγάλουν τώρα οι εταιρίες-χρυσοθήρες, ποτέ δε θα τον εξορύξουν από το υπέδαφος της Θράκης. Αν ο «αγώνας» παιζόταν στο στοίχημα ίσες, δυστυχώς πιθανότητες θα είχε σήμερα. Όσο για το πετρέλαιο, είναι θέμα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και άρα εθνικό και πολύπλοκο. Πώς να βρεθεί πολιτικός να πει το ναι… Τέλος για το ουράνιο, και ξέρουμε ότι έχουμε και γνωρίζουμε που το έχουμε. Άρα…
Θα τους διευκολύνει…
Μέτρα για την διευκόλυνση των εμπόρων ετοιμάζονται. Για να κλείνουν τις επιχειρήσεις πιο εύκολα; Σ’αυτή τη χώρα και το εμπόριο το «σκοτώσαμε». Δέκα χρόνια μιλάμε για εμπορευματικά κέντρα αλλά δε το κάνουμε. Είναι όμως και εκείνο το αστείο με τις 800 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.. Οι περισσότερες οικογενειακού χαρακτήρα, όπως δε γίνεται πουθενά αλλού. Ε, θα προσαρμοστούμε και σε αυτόν το τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: