Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Βηματάκια

Φτάνει πια….
Καλό θα ήταν να κρατάει χαμηλούς τόνους ο Διευθυντής της χειρουργικής για το έργο που επιτελεί στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Δηλαδή οι υπόλοιποι συνάδελφοι του επιτελούν καθημερινά υποδεέστερο έργο; Γι’ αυτό δε τους βλέπουμε κάθε τρεις και λίγο στα Μ.Μ.Ε μαζί με τους ασθενείς τους; Το να προκαλείς το δημόσιο αίσθημα είναι «έργο ουκ ανδρός σοφού». Αλήθεια εκείνος ο ιατρικός σύλλογος υπάρχει ή απλά κάνει τα στραβά μάτια;
Δεν θέλουν συνένωση…
Μπορεί στη Ροδόπη να υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές αντιδράσεις για τα νέα χωροταξικά όρια του Καλλικράτη, τα οποία όμως ακόμα δεν ανακοινώθηκαν, αλλά αντιδράσεις υπάρχουν και στο γειτονικό νομό του Έβρου. Κι αυτό γιατί ένταση επικράτησε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φερών, όπου και συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνένωσης της περιοχής με τους Δήμους Τραϊανούπολης και Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου Καλλικράτης. Από τη μέρα οπότε και ανακοινώθηκαν οι πρώτες πληροφορίες, που θέλουν το Δήμο Φερών μέρος ενός μεγάλου συνενωμένου Δήμου, οι κάτοικοι αλλά και οι αυτοδιοικητικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους λέγοντας ένα μεγάλο όχι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την οποία και παρακολούθησε και ο Φεριώτης στην καταγωγή Υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων που θα αφορούν στους τρόπους αντίδρασης αλλά και στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Αρχίζουν οι δηλώσεις καλλιέργειας
Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν όπως όλα δείχνουν οι δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών. Υπάλληλοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης θα τοποθετηθούν σε όλο το νομό για να εξυπηρετήσουν τους αγρότες. Για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν μαζί τους, θα μάθουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες από τις ενώσεις.
Φλυαρία χωρίς τσίπα
Από τους υπουργούς του ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου να σταματήσουν τη πολυλογία, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να τον μιμηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας από τους πρώην υπουργούς της ΝΔ να σιωπήσουν, τουλάχιστον μέχρι να ξεχαστεί ο βίος και η πολιτεία τους.
Διότι, με όσα λένε ορισμένοι, ξεπερνούν τα όρια της πρόκλησης. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξηγούσε χθες σε τι οφείλονται τα σημερινά χάλια της χώρας. «Ο Καραμανλής -είπε- προτίμησε την ήπια προσαρμογή, δηλαδή ημίμετρα, και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε». Πεντέμισι χρόνια ήταν υπουργός ο Αβραμόπουλος, πόσες φορές ζήτησε από τον Καραμανλή να κάνει σκληρότερη προσαρμογή; Ο ίδιος, στα υπουργεία που διοίκησε, πόσες οικονομίες έκανε; Ειδικά στο υπουργείο Υγείας πώς και ξέφυγαν έτσι οι δαπάνες, που σήμερα δεν μαζεύονται;
Άλλος αστέρας της καραμανλικής πενταετίας, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, αποφαίνεται βαρύγδουπα ότι «αν πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι σαν να παραδίδουμε τα κλειδιά σε κάποιους τεχνοκράτες». Και τι έκανε ο συντοπίτης μας πολιτικός, ο οποίος είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών, για να μη καταντήσουν έτσι τα οικονομικά του κράτους; Πώς δεν έκανε; Σπαταλούσε το δημόσιο χρήμα (του υπουργείου Παιδείας) στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Four Seasons» του Παρισιού. Και όταν οι εφημερίδες τού ασκούσαν κριτική, απαντούσε ότι όλα έγιναν... «βάσει πρωτοκόλλου»! Κάτι τέτοιοι μάς κυβερνούσαν, διέλυσαν τα πάντα, κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα και εκ των υστέρων μας τσαμπουνάνε διάφορα, χωρίς καμία συστολή.
Πώς το είπε χθες ο Σαμαράς; Ότι το χειρότερο έλλειμμα είναι «το έλλειμμα δημόσιου ήθους». Σωστά. Αλλά έπρεπε να προσθέσει και το έλλειμμα τσίπας, μπας και το ακούσουν κάποιοι δικοί του...
Στα ύψη η ανεργία
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων τον Ιανουάριο του 2010 εκτιμάται σε 4.445.743 άτομα ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 567.132 άτομα. Εξάλλου, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.276.258 άτομα. Σε σχέση με πέρσι τον Ιανουάριο, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 39.272 άτομα δηλαδή σε ποσοστό 0,9%. Παράλληλα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 παρατηρήθηκε μείωση των απασχολούμενων κατά 11.914 άτομα (0,3%). Σημαντική άνοδο της τάξης του 21,8% σε σχέση με το Ιανουάριο του 2009 κατέγραψαν οι άνεργοι, που αυξήθηκαν κατά 101.440 άτομα. Επιπλέον, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 62.022 άτομα (12,3%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009.
Μας την «είπαν»
Μουσείο Καραθεοδωρή στο οποίο θα φιλοξενούνται τα προσωπικά αντικείμενα των μελών της οικογένειας Καραθεοδωρή θα δημιουργηθεί στη Βύσσα. Τα αντικείμενα θα προσφέρουν απόγονοι των Καραθεοδωρή που είναι πλέον και επίτιμοι Δημότες Βύσσας. Η ανακοίνωση της ίδρυσης του μουσείου έγινε το Σάββατο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν απόγονοι των Καραθεοδωρή, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής, πανεπιστημιακοί και κάτοικοι. Σε έναν από τους χαιρετισμούς μάλιστα, κάποιος επίτιμος καλεσμένος, ανέφερε πως το Μουσείο έπρεπε να ήταν ένα, στη Βύσσα και όχι στη Κομοτηνή. Παράλληλα κατηγόρησε τοπική εφημερίδα, που στο παρελθόν αναφέρθηκε στους κατοίκους της Βύσσας, αποκαλώντας τους «Κουκουλοφόρους των Εξαρχείων». Που και να τους έλεγε … θολοκουλτουριάρηδες!
Καινούργιο σενάριο…
…κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες για τον δανεισμό της Ελλάδας. Δεν μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί πολύ απλά το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε δεν ήταν κάτι εντυπωσιακό! Θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ απλά περιμένουμε να γίνουν και οι εκλογές στην Γερμανία στις 9 Μαΐου και να δούνε πως θα αντιδράσει η νέα κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα μπει έτσι και αλλιώς στο ΔΝΤ με την στήριξη της Ε.Ε. απλά κάποιες συγκυρίες μας κάνουν να περιμένουμε. Όπως π.χ. οι εκλογές της Γερμανία. Πάντως τον Μάιο θα δανειστούμε. Είτε από την αγορά ή από τον μηχανισμό.
Θα μας τρελάνουν
Μετά την σημερινή δήλωση της υπουργού Υγείας σχετικά με το κλείσιμο νοσοκομείων πρέπει να της στείλω ένα μήνυμα. Η τρέλα έχει και τα όριά της. Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε ότι «όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή». Εγώ λέω ότι «όταν κλείνει ένα νοσοκομείο ανοίγει ένα νεκροταφείο».
Γερμανία και αγορές "πνίγουν" την Ελλάδα
Η αντίστροφη μέτρηση για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει σύμφωνα με τον Τζ. Σόρος ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στις κινήσεις των αγορών. Το υψηλό κόστος δανεισμού της Ελλάδας ανοίγει ένα φαύλο κύκλο που είναι πολύ πιθανό να "σκοτώσει" την οικονομία της χώρας μας, σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή.
Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση και απέδωσε την άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων εν μέρει στην κερδοσκοπία των αγορών.
Προειδοποίησε, πάντως, ότι το βασικό θέμα για τη χώρα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης μέσω του οποίου η Ελλάδα θα αντλήσει 30 δισ. ευρώ από χώρες της ευρωζώνης και 15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ το 2010, τόνισε: «Νομίζω ότι είναι απαραίτητο διότι το επιτόκιο της αγοράς είναι πραγματικά πολύ υψηλό και κάνει αδύνατη για την Ελλάδα την επίτευξη των όρων που απαιτούνται».
Η τέφρα φταίει….
Στις 24 Απριλίου επρόκειτο να επισκεφθεί την Κομοτηνή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Λέτε η ηφαιστειακή τέφρα να αλλάξει τον προγραμματισμό και να μην «πετάξει» προς τα μέρη μας ο πρόεδρος;
Γενικότερο το πρόβλημα
Αιχμές άφησε το απερχόμενο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Καβάλας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, σχετικά με την μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, όμως για «κάποιους λόγους» δεν επετεύχθη. Οπότε μη στεναχωριέστε άμοιροι Κομοτηναίοι ασθενείς, δε ταλαιπωρήστε μόνο εσείς... Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Από ότι φαίνεται τα κανόνια δε χτύπησαν μόνο στην πόλη μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: