Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Βηματάκια

Αρχίζουν τα σχόλια
Ακριβώς όπως τα λέγαμε. Τελευταία ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις στους τομείς υγείας για τη περιοχή μας όπως συμβαίνει και με τα ψηφοδέλτια των εκλογών. Και συνήθως είναι αυτά για τα οποία γίνεται η μεγαλύτερη συζήτηση. Ε, το ίδιο θα γίνει και με τα ονόματα που δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, θεωρούνται όμως τετελεσμένο γεγονός. Πως λέμε τετέλεσται…
Δώρο … γιοκ!
Δεν θα πάρουν δώρο οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Ροδόπης για το Πάσχα (όχι μόνο αυτοί και πολλοί άλλοι στη Ροδόπη). Την Δευτέρα η διοίκηση της Ένωσης είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους του τμήματος τυροκομείου που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, αλλά δυστυχώς αυτή ήτανε άκαρπη. Μέσα σ’ όλα αυτά άρχισαν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα να κυκλοφορούν οι φήμες για απολύσεις στην επιχείρηση, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΑΣ συνιστά ηρεμία και υπομονή, γιατί τα λεφτά έρχονται, είναι στο δρόμο, λέει. Το πώς θα κάνουν όμως γιορτές αυτοί οι άνθρωποι, δεν νομίζω να τους σκέφτεται κανείς. Αυτός και αν δεν είναι Γολγοθάς!!!
Και χωρίς μάσκα
Και για τους εμπνευστές των ζωγραφιών με σπρέι στη πλατεία, πόση μπογιά εισέπνευσαν παιδάκια 6-8 χρονών όταν μάλιστα έντονη ήταν η οσμή ακόμη και απόσταση 10 μέτρων; Τουλάχιστον ας τους είχε διατεθεί μια απλή μάσκα σαν αυτή που θέλουν να μας φορέσουν όλους για να μη κωλύσουμε τη νέα γρίπη.
Η ικανότητα των προσώπων
Όπως φαίνεται, εκτός απρόοπτου, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πραγματοποιηθούν με τον Καλλικράτη. Τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και σύνθετα. Είμαστε έτοιμοι; Οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά, ως κοινωνία, ως απλοί πολίτες, να τον υποδεχθούμε και αποδεχθούμε; Σε κάποια ναι, σε άλλα όχι. Οι απόψεις διαφέρουν. Δεν θα τα αναλύσω αυτά, υπάρχουν πιο ειδήμονες. Θα μείνω μόνο στα πρόσωπα που θα ασχοληθούν. Θα ασχοληθούν αυτή τη φορά οι ικανότεροι, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά ως πολίτες αλλά και ως κοινωνία θετικά αποτελέσματα; Θα ασχοληθούν, τα άφθαρτα αλλά με προσόντα «πρωτάκια», δηλαδή όσοι επιθυμούν για πρώτη φορά, αλλά μέχρι τώρα απογοητευμένοι δίσταζαν ή πολλές φορές «παρεμποδίζονταν» ευσχήμως, να εισέλθουν στο κατά κοινή ομολογία, σημερινό «αρρωστημένο», πανελλαδικά, πολιτικό σκηνικό; Πιστεύουμε και μακάρι να διαψευστούμε, ότι ελάχιστα νέα πρόσωπα θα εισέλθουν στην νέα πολιτική σκηνή. Τι απομένει; Οι παλιοί, δοκιμασμένοι, επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι. Ποια είναι πλειοψηφία από τις δυο κατηγορίες, ο καθένας ας κρίνει κατά συνείδηση. Τουλάχιστον, όταν έλθει η μέρα των εκλογών, ας επιλεγούν οι ικανότεροι. Είναι στο χέρι μας και στην προσωπική μας ευθύνη. Γιατί την αποποιούμαστε;
Στα αζήτητα
Εντωμεταξύ, τι γίνεται με τη νέα γρίπη; Κατέπεσε ο πανικός ξεχάστηκε η επιδημία που θα αφάνιζε την ανθρωπότητα, ξεχάστηκαν και τα εκατ. ευρώ που ξοδέψαμε για να αγοράσουμε εμβόλια που μας έμειναν, τελικά, στο ράφι. Αμ οι προετοιμασίες στα σχολεία; Λες και ήμασταν στον σκληρό πυρήνα της περιόδου του ψυχρού πολέμου και περιμέναμε πυρηνική επίθεση. Όπως και στη περίπτωση της γρίπης των πτηνών, η νέα γρίπη έγινε παγκόσμια είδηση, ολοκληρώθηκε ο επιχειρηματικός κύκλος γύρω από αυτή και κατέληξε στα αζήτητα.
Άξιες επιλογές!
Μετά το Πάσχα ανακοινώνονται τα ονόματα των διοικητών των νοσοκομείων και υπόλοιπων προνοιακών ιδρυμάτων της περιφέρειας ΑΜ-Θ, αφού από το Σάββατο οι δύο υπουργοί, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά, άρχισαν να τηλεφωνούν σε όσους επέλεξαν να τοποθετήσουν στις θέσεις αυτές.
Το μεσημέρι της Κυριακής η κ. Ξενογιαννακοπούλου τηλεφώνησε στον κ. Σάββα Κοσμίδη για να τον ενημερώσει για την απόφασή της να αναλάβει τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Καβάλας. Μετά από μισή ώρα περίπου ακολούθησαν άλλα δύο τηλεφωνήματα προς τους κυρίους Μπαμπαλίδη και Χρυσομάλλη. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τους παραπάνω για τις οριστικές αποφάσεις της για τις διοικήσεις των νοσοκομείων Ξάνθης και Δράμας αντίστοιχα και έλαβε τη θετική απάντηση και των δύο. Την ίδια μέρα ενημερώθηκε και ο ορθοπεδικός Νίκος Ραπτόπουλος ότι αναλαμβάνει διοικητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμα οι θέσεις των διοικητών στο νοσοκομείο Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.
Πάντως τα φαβορί για τις συγκεκριμένες θέσεις είναι η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου για τη Κομοτηνή και ο Δημήτρης Λαζόπουλος για το Διδυμότειχο. Οι πληροφορίες της εφημερίδας μας θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην επίσημη ανακοίνωσή των διοικητών των νοσοκομείων της περιφέρειας ΑΜ-Θ στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης σε πολύ σύντομο χρόνο, ώστε να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα προνοιακά ιδρύματα της περιοχής μας, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Κομοτηνής, τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει η Χρυσή Παπατζή, Υποδιευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενώ στο ίδρυμα ΚΕΚΥΚ-ΑμΕΑ, πρόεδρος τοποθετείται η Νικολέττα Πετκίδου.
Άσφαιρα στο πιστόλι
Παρά τους θριάμβους στις Βρυξέλλες, πάλι υψηλό ήταν το επιτόκιο με το οποίο βγήκαμε για δανεικά εχθές. Είτε δεν ήταν θρίαμβος αλλά πανωλεθρίαμβος είτε άσφαιρα είχε το πιστόλι που βάλαμε πάνω στο τραπέζι και το κατάλαβαν οι πιστωτές μας. Και να δείτε ότι δε μπλοφάρει η κυβέρνηση όταν λέει ότι παρά την «καλή» συμφωνία, δε θα τη χρησιμοποιήσει. Αν θέλει να απολύσει το 20% των δημοσίων υπαλλήλων, ας το κάνει… Πάντως, ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη μέτρηση της χρονιάς σε ότι αφορά στο χρέος. Ήταν, έτσι είπαμε, 12,9% και ως το τέλος του 2010 πρέπει να κατέβει στο 8,9%.
Υποβρύχια μίζα
Και άλλη υπόθεση μίζας έσκασε τη Παρασκευή, σχετικά με τα υποβρύχια που παραγγείλαμε από τη Γερμανία. Αυτά που όταν πήγαμε να πάρουμε το πρώτο ανακαλύψαμε ότι έγερνε. Δυστυχώς, με το τρομοκρατικό χτύπημα και τις αιματηρές ληστείες που ακολούθησαν, πάλι δε θα μάθουμε κάτι. Ωστόσο, πάταγος έγινε για τα συνθήματα που μπορεί να φώναξαν οι καταδρομείς στη παρέλαση. Ανέξοδο να τα σχολιάσεις, αναδεικνύεσαι και σε αντιρατσιστή…
Εισαγωγές θα έχουμε;
Καλώς που σχεδόν ανακοινώθηκαν επισήμως οι τοποθετήσεις στα νοσοκομεία. Όμως μήπως έχουμε και εισαγωγές από όσους δε τις αντέξουν;
Όταν απελευθερωθούν
Οι ταξιτζήδες χαρίζουν το δώρο Πάσχα. Αν χαρίσουν και το αντίτιμο της διαδρομής, κάτι μπορεί να γίνει. Άραγε είναι και αυτό ένα από τα επαγγέλματα που θα απελευθερωθούν; Το φαντάζεσαι; Από 100, 500 σε μια εβδομάδα θα γίνουν τα ταξί στη Κομοτηνή και μόνο αυτά θα κυκλοφορούν. Αχρείαστος θα είναι και ο προαστιακός, αν είναι να ξαναλειτουργήσει καθώς φθηνά θα πηγαίνουν με ταξί, τρία άτομα, στη Ξάνθη ή στην Αλεξανδρούπολη.
Όχι στο χρυσό, διαβούλευση για τον αγωγό
Την συμμετοχή της επιτροπής διαβούλευσης του νομού Έβρου στην διαπραγμάτευση της συμφωνίας διέλευσης, βάζει ως προτεραιότητα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. Αναφερόμενος στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και στο ζήτημα που προέκυψε μέσα στην εβδομάδα με το σχέδιο νόμου, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν είναι πολιτικό αλλά τεχνικό και πως μετά το Πάσχα θα συζητηθεί. Παράλληλα τόνισε ότι ο αγωγός έχει κολλήσει λόγω της στάσης της Βουλγαρίας. Αναφερόμενος στην επένδυση του χρυσού, ο Γιώργος Ντόλιος εμφανίστηκε αρνητικός λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν συνάδει με το αναπτυξιακό προφίλ του Έβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: